VAS met 4 jeugdteams aanwezig op E-teamschaaktoernooi en VAS E1 als toernooikampioen door naar het NK !

20171217_165446.jpg

Zondag 17 december vond in Amsterdam het Teamschaaktoernooi voor clubspelers onder 10 jaar plaats.

VAS deed enthousiast mee met 17 spelers verdeeld over 4 teams, voor sommigen hun eerste toernooi-ervaring!

Het is heel goed om toernooien te spelen: je doet hiermee veel spelervaring op, wordt uitgedaagd door nieuwe tegenspelers en leert omgaan met een beetje gezonde wedstrijdspanning.

E VAS 2 Julius Ivan Seth Toddy (1-4).jpg

VAS E2 met vlnr Toddy, Seth, Ivan en Julius

In VAS 2, 3 en 4 werd moedig gestreden ondanks de geringe toernooi-ervaring, maar bereikte men geen finaleplaats voor het NK (eerste 5 teams). Wel bleek dat verliezen als een team minder erg is dan individueel: bij elke ronde ging men weer met goed humeur en nieuwe moed naar de speeltafel, en wanneer er punten gescoord werden, was dit gedeelde vreugde! Dank ook aan de team captains hierbij. Ivan wist 2 keer de spanning lang vast te houden door als laatste de toernooizaal de verlaten met zijn tegenspeler, en teamgenoten leefden mee vanuit de gang.

E VAS 3 Emiel Clement Simon Baruch (4-1).jpg

VAS E3 met vlnr Emiel, Clement, Simon en Baruch

Naast het opdoen van toernooi-ervaring werden natuurlijk ook hier punten gescoord:

In VAS 2 bijvoorbeeld wonnen Julius en Seth beiden 4 partijen en in VAS 3 wisten bordspelers 1 en 2 Baruch en Simon 3,5 punt te scoren.

E VAS 4 Paulus Lior Ilan Rabbani Ruben Jay (5-1).jpg

VAS E4 met vlnr Ruben-Jay, Rabbani, Ilan, Lior en Paulus

VAS 1 speelde mooie partijen en verloor slechts 1 matchpoint aan Almere E1, dat de tweede plaats haalde.

Heel erg goed gedaan!

E VAS 1 Samson Max Lan Kayen (1-4).jpg

Vanaf bord 1 tot 4: Samson Reina, Max de Vreugt, Lan Pham en Kayen Chardon. Max wist 7 uit 7 partijen overtuigend te winnen en zijn tegenstanders kansloos achter te laten. Lan had dit bijna geëvenaard met haar eveneens constante spel, als niet bij het eindspel een keertje een half punt werd afgegeven. Er werd gestreden met voor zowel zwart als wit 1 pion en de koning. Lan wist nog de pion van de ander af te pakken en stond in tijd maar liefst 4 minuten in het voordeel. Het eindigde hier in remise, waar Lan ook rustig met haar koning uit wandelen had kunnen gaan, om de eindsituatie te vermijden.

20171217_145342.jpg

Naast de wat rustigere toernooispelers Max en Lan kenmerkten Samson en Kayen zich door snel wedstrijdspel. Kayen haalde 6 uit 7 punten. Bij iets meer rust aan het begin was in 1 partij waarschijnlijk niet de dame vrij snel verloren gegaan. Kayen pakte vervolgens na een goede opvolging van zetten de dame van de tegenstander terug, maar stond inmiddels achter in spelopstelling. In andere partijen wist hij een aantal mooie penningen neer te zetten en in een laatste partij met een toren en dame dominant de stukken van de tegenstander als een stofzuiger weg te halen. Samson had te maken met de zwaarste tegenstanders: bord 1 van de eerste teams! Hij verweerde zich dapper met 4 overwinningen en een remise. Bij een partij vond al vrij snel een dameruil plaats, waarbij Samson echter al kon inschatten dat hij toch sterker stond in het geheel en de partij ook mooi won.

20171217_154709.jpg

Allemaal heel goed gedaan, en tot het volgende toernooi: Ruben-Jay, Rabbani, Ilan, Lior, Paulus, Baruch, Simon, Clement, Emiel, Julius, Ivan, Seth, Toddy, Samson, Max, Lan, Kayen.

20171217_134526.jpg

Het NK is op 26 mei 2018 in Naaldwijk, hier mag natuurlijk een E-team van VAS heen!

tekst: Corinna

foto’s: Corinna en Rudy

meer foto’s in het VAS-album: 

https://goo.gl/photos/Nm5rnPN9VP89ZFmB7