Verslag Caissa 9 – VAS 7 (5-3)

Verslag door Jan Roebers
Dinsdagavond 15 november stond de tweede wedstrijd van het zevende op het programma. Een uitwedstrijd tegen Caissa in Huize Lydia (een naam die zo uit Bordewijks Fantastische vertellingen zou kunnen komen). In de kelder van deze locatie moest aangetreden worden. Na enige stress kon toch met een volledig team worden aangetreden.   Na waarschuwende woorden van de wedstrijdleider (niet naar Carlsen – Karjakin kijken als je dezelfde stelling op het bord hebt ) werd er gestart.

Ondanks een fors ratingverschil met de tegenstander (elke tegenstander had een hogere rating dan onze speler) en hun gemiddelde lag bijna 400 punten hoger, zou het toch een spannende wedstrijd worden, voornamelijk natuurlijk door de onbetrouwbaarheid van de ratings van jeugdige spelers.
Het eerste uur kwamen er gebalanceerde stellingen op het bord, waarbij op alle borden alle spelers nog alle kansen hadden. De eerste beslissing viel bij Frits, die in een goed opgebouwde stelling een pion verloor, waarna de stelling niet meer te redden viel. Matteo verloor vervolgens een stuk door een overbelasting, wat jammer was want hij heeft zeker kansen gehad in de partij. Daniel maakte onbevangen zijn debuut aan bord 1. Het ene moment zat hij buiten op de trap te wachten op moeder Betty, het volgende moment mocht hij plaats nemen aan bord 1. Hij weerde zich kranig en de teamleider met roze bril zag al verrassingen in het verschiet, maar helaas kantelde hier ook de strijd in het voordeel van Caissa. Han speelde een Caro-Kann, waarbij hij een beetje gedrongen kwam te staan. Helaas ontglipte hem een zet waardoor hij gedwongen was een stuk te geven en vervolgens de partij. Charles kwam in een voor hem onbekende stelling. Ondanks een goede eerste opzet was het toch moeilijk het juiste plan te vinden, wat een nederlaag tot gevolg had.
Er was ook qua punten positief nieuws. Rob speelde aan bord 8 de beste partij. Een Siciliaan met zwart waarbij hij initiatief ontplooide op de damevleugel met een minoriteitsaanval, wat tot gevolg had dat hij uiteindelijk via een initiatief in het centrum won. Eline speelde een spannende Siciliaanse partij met wit, waarbij een riskante stelling in winst werd omgezet.
Als laatste was Kasper klaar. Met zwart was hij op Kasperiaanse wijze langs afgrondjes gezeild, waarna hij op indrukkende wijze het eindspel naar zijn hand zette. Het enige minpuntje was het negeren van de stalorders van vader Bart om 22.30 uur klaar te zijn vanwege twee toetsen de volgende dag.
Leuk was dat er toeschouwers waren: onze oud-jeugdleider Enrico Vroombout (hij speelde zelf interne) en de onverwacht langskomende Niels van Dam wierpen belangstellende blikken op de partijen.
Caissa 9           1641           –       VAS 7       1273                    5 – 3

  1. Hans Uiterwijk     1806      –   Daniel van Cleef     729    1 – 0
  2. Frans Hoepermans   1656 –   Kasper Bleeker       1395    0 – 1
  3. Aleks Varnica       1668       –   Eline Roebers          1589   0 – 1
  4. David van der Vloed 1658  –  Charles Molin         1538     1 – 0
  5. Frans de Vreeze     1629     –   Matteo van Cleef     1468  1 – 0
  6. Paul van Beukering 1549  –   Han Dijsselbloem     1325  1 – 0
  7. Matthijs de Feber   1577    –   Frits Locher         868         1 – 0
  8. Ti de Jong         1588             –   Rob Fröhlings                     0 – 1

De volgende wedstrijd is op donderdag 15 december thuis tegen Amsterdam West 6. Laten we dan proberen de eerste matchpunten binnen te halen.