Vriendschappelijke match tussen CHINA en NEDERLAND

IMG_0177
Op woensdag 4 april was er een bijzondere gelegenheid in het Max Euwe Centrum:
een snelschaakmatch tussen 8 kinderen uit Chongqing (China) en 8 kinderen van VAS.
IMG_0723
Matteo, Rafael, Rufus, Jule, Olivier, David, Jay en Max vertegenwoordigden onze club.
IMG_1038
Het zou spannend worden, want de Chinese spelers hadden nog geen ELO rating, die hoopten ze in Europa te krijgen. Behalve tegen ons speelden ze ook in Haarlem met jeugd van Kennemer Combinatie en op een toernooi in Lyon.
De meesten waren nog heel jong; maar hun sterkte werd al geschat op 1200-1500 ELO.
IMG_0185
IMG_0251
IMG_0275
IMG_0950
IMG_0683
IMG_0386
IMG_0703
Acht potjes snelschaak van 7 min p.p. moesten uitwijzen wie het sterkste landenteam had.
Iedere VAS-er speelde 1 partij tegen iedere speler uit Chongqing. De einduitslag moest een beste land aanwijzen, maar ook een beste individuele speler.
Zouden we verpletterend verslagen worden of fluitend naar de eindstreep wandelen? Of zou het een spannende reeks partijen worden tussen twee teams die mooi met elkaar in balans waren?
IMG_0660
IMG_0935
IMG_0649
Gelukkig werd het dit laatste! Rondes 1 en 6 gingen naar China, rondes 3 en 5 werden gelijk gespeeld, en de overige rondes waren steeds met klein verschil voor Nederland.
IMG_0740
IMG_0346
De eindstand was 29 voor China en 35 voor Nederland.
Rafael werd topscorer met 6,5 punt. Hij en Yixi gingen beide met 5,5 punt de slotronde in, maar de laatste verloor. Hierdoor kwam Yixi gelijk te staan met Liwei, die haar slotpartij juist won. Voor hen schoof Mengna met 6 punten, en Jay, Matteo en Rufus volgden met 5.
IMG_1000
Na dit verhitte schaakgeweld was iedereen toe aan een intermezzo: pizza! 28 dozen rukten aan in twee grote stapels waarachter schaakvaders Dennis de Vreugt en Peter Coffeng volledig schuilgingen.
IMG_1051
De prijzen werden uitgereikt door een wel heel bijzonder persoon: Artur Joesoepov, in 1977 Wereldkampioen bij de jeugd.
IMG_1134
Natuurlijk gingen alle spelers met hem op de foto!
IMG_1111
Hierna keerde iedereen hotel/huiswaarts.
Het was een zeer geslaagde middag!
IMG_1083
De Chinese schakers waren afkomstig van een basisschool (Jiangnan Primary School uit Chongqing) met 3000(!) leerlingen. Alle kinderen krijgen hier de eerste drie jaar schaakles, daarna kunnen ze via schaakverenigingen lessen volgen. Onder hun begeleiders waren mevrouw Tian, de directrice van de school, en dhr Xiao, hoofdredacteur van ‘Chess in China’, internationaal FIDE arbiter, en voorzitter van de Midwestern China Chess Federation.
Wil je meer weten, hoor dan Yawen uit, zij heeft uitgebreid met de gasten kunnen praten 🙂
IMG_0556
Organisatoren waren Ming-Feng Ku en Coco Fu van het AEEC (Association for exchange of cultural events in Europe and China) in Lyon. Hier een link naar een eerder project: (https://lyon-olympique-echecs.com/chengdu-4-jours-magiques-pour-nos-13-ambassadeurs/?from=message&isappinstalled=0)
IMG_0525
Dank ook aan gastheer Eddy Sibbing van het MEC voor het beschikbaar stellen van de leuke locatie. De organisatie vanuit VAS: Ivo, Samuel, Remy en ondergetekende.
IMG_0375
Een dag later deden de match-gangers het snelschaken nog eens dunnetjes over op de club. Rufus was zo op dreef dat hij in de Konings/Damegroep 7 uit 7 behaalde.
Bij de Toren/Lopergroep was Kayen in bloedvorm (perfect ingespeeld op het NK-E ;-). Hij ging met 100% de slotronde in maar verloor en werd ingehaald door Danial, die onderweg slechts een half puntje had laten liggen. Klasse!
Zwaan
met dank aan Tiong Ang voor de foto’s