Vier jeugdspelers van VAS op NK-E

Vrijdag 30 en zaterdag 31 maart deden Lan, Samson, Max en Kayen mee aan het NK – E Persoonlijk Kampioenschap t/m 10 jaar in 9 ronden in Waalwijk. Het toernooi was erg goed georganiseerd: alle rondes startten en eindigden op tijd, op een scherm en via internet waren 12 elektronische schaakborden live te volgen, tussendoor konden de kinderen partijen naspelen met een professionele analist, en ’s avonds vanaf 19.00u was er nog simultaan schaken voor wie wilde. De speeltijd op het NK-E is wat langer dan bij gebruikelijke jeugdtoernooien, namelijk 25 min. p.p. + 10 sec per zet, en elke partij wordt door de spelers genoteerd.
Er is een Jeugd (jongens en meisjes) competitie, en een Meisjes competitie. Bij de Jeugd speelden 44 kinderen, waaronder 1 meisje, met de hoogste startrating van het hele toernooi, en bij de Meisjes 18 kinderen, waaronder Lan.
Max en Kayen hoorden bij de jongere deelnemers (beiden 9 jaar) en voor Kayen was het een eerste NK.
Kayen wist toch 3 partijen te winnen, van spelers met een 200 en 300 hogere rating, dus was heel tevreden en eindigde een paar plaatsen hoger dan bij start.
Max haalde maar liefst 5 matchpunten en eindigde binnen de NK Jeugd competitie als hoogste van de 3 VAS jongens / Jeugd competitie spelers op een 15de plaats met zeer geconcentreerd en gefocust spel, heel knap!
Samson bemachtigde 3,5 punten, en een van de 2 schaarse prijzen voor simultaanschaken ’s avonds, lees hieronder meer daarover!
Lan eindigde in de NK Meisjes competitie met 4,5 punten. Ze had kans op meer punten met sterk spel, maar koos voor een veilig remise toen ze niemand minder dan de meisjeskampioene Lauri Maris op de knieën kreeg. Ook op een NK kan je een enkele keer wat last hebben van de communicatiewijze van je tegenstander tijdens het spel: in de laatste ronde bood Lan’s tegenstandster veelvuldig remise aan waarmee ze de concentratie wat naar beneden haalde, ten koste van Lan’s mooie positie ervoor.
Winnaar Jeugd was een van de jongste deelnemers: Tommy Grooten, geboren in 2010, en winnares Meisjes Lauri Maris.
’s Avonds was er simultaanschaken voor de jeugd die nog niet wilde slapen, maar nog meer schaken.
Ook hier nam ons viertal aan deel, en de kinderen gingen behoorlijk los: na al het geconcentreerde spel van de dag werd hier naast geschaakt vooral veel gelachen. De afsluiting van de eerste toernooidag was hiermee erg gezellig voor de deelnemers.
Samson was een van de 2 spelers die met een remise wist te eindigen (alle overige partijen werden gewonnen door de simultaangever!) en ontving daarom een prijs hiervoor.
Ditzelfde gezelschap van vier zal ook als team meedoen aan het NK-E Team Kampioenschap op 26 mei in Naaldwijk, waar zij zich eerder voor plaatsten als winnaar bij de voorronde regio Groot Amsterdam. Spannend!
P.S.: Lan heeft net zo’n deelnemersmedaille, maar het lukte op het eind van de dag niet meer met z’n allen op de foto te staan.
Tekst: Corinna
Foto’s: Ad Bruijns en Corinna