De Keizer is terug

We mochten eindelijk weer beginnen en het was duidelijk dat de VAS’ers niet konden wachten om weer ‘echt’ te schaken. De opkomst was zeer goed! Tegelijkertijd was het ook soort van spannend, zo’n eerste ronde onder speciale omstandigheden. Bij VAS volgen we het KNSB protocol voor corona. De tafels stonden allemaal ver uit elkaar en bij binnenkomst werden de handen ontsmet en het handen schudden voorafgaand en na afloop van de partij werd vervangen door een broederlijk knikje. Uiteraard is het daarnaast zaak om meer dan ooit te voren rekening met elkaar te houden. Dat ging uitstekend! Bovendien zijn we gelukkig gezegend met een grote zaal met een hoog plafond dat goed geventileerd wordt.

Maar genoeg corona praat, hoe ging het schaken. Sommigen zijn nog wat roestiger dan anderen. Ed constateerde dat het ontbreken van actief wedstrijdschaak zijn schaakspieren wat stram had gemaakt, desondanks speelde hij na een moeizame opening remise tegen Bas Haver. Geen onaardige start.

Charles zette zijn Frans met zwart iets te passief op. Te weinig druk op het witte centrum en alle stukken op de damevleugel. Sierk knalde er op de koningsvleugel doorheen en won in de aanval.

Roland die vorig seizoen het zomerkampioenschap voor het grijpen had, maar door een remise tegen Elco dit aan zijn neus voorbij zag gaan, kende een valse start. Plaaggeest Elco was wederom de boosdoener. In een interessante partij pakte Elco het volle punt.

Jerry speelde een overtuigende pot tegen Remy. Schoot een bok, vloekte wat en stond daarna aan de bar. Remy liep vrolijk door de zaal.

Ik ben gemove ordered; aldus Niels Hoefsloot. Tegen Ivo kwam hij met wit in een soort Catalaan moeilijk te staan. Ivo maakte het vervolgens goed af. Ivo was extra gemotiveerd omdat er een potentieel jeugdtrainerschap voor Niels op het spel stond.

Het was de avond van de nieuwe leden. Milan Simity speelde een hele goed pot tegen Henk. In een gecompliceerd middenspel liep Henk even weg. Hij had een blunder gemaakt maar zijn tegenstander was nog aan het nadenken. Toen Henk terugkwam bij het bord was zijn angst waarheid geworden. Materiaal verdween en Milan pakte een knap eerste punt.

De andere nieuwkomer Marcin legde het in een leuke pot af tegen Han. Hij leverde in het begin wat materiaal in, zette vervolgens nog een mooie aanval af, maar Han trok het punt over de streep.

Casper, ook pas net lid, speelde tegen Matteo. Matteo is op jacht naar grote scalpen. De man heeft geen ontzag voor hoge ratings en heeft het dan ook een flink aantal VAS 1 en 2 spelers al gevloerd. Toen hij voorafgaand aan de partij de rating van Casper vernam was hij dan ook ietwat teleurgesteld. Casper won overtuigend.

Dick die het afgelopen seizoen bijna niet te pakken was ging deze eerste ronde direct onderuit tegen Joost in een spannende partij.

Robbert oogde voor de partij gretig. Hij wilde schaken. Toen Hans door iets te haastig spelen iets overzag was hij er ook als de kippen bij om het af te straffen. Een goede overwinning en een goede start.

Daan Haver speelde zijn eerste interne pot tegen Joris. Na afloop waren beiden wat beteuterd. In een extreem hectische eindfase lagen er voor beide spelers kansen. Grote kansen zelfs. Uiteindelijk was remise een soort van rechtvaardige uitslag.

Huong verloor van Milo Cornelisse. De laatste had nu eigenlijk in Japan moeten zitten, maar door corona, is hij nog een jaartje hier. Dat heeft Huong geweten.

In het duel Homme tegen Jaap had de laatste zijn stukken wellicht iets beter staan in het late middenspel. Het dreigde mis te gaan voor Homme, maar hij wist net op tijd tegendreigingen te creëren waardoor het evenwicht hersteld werd. De punten werden gedeeld.

De kop is eraf! Het belooft ondanks de bijzondere omstandigheden een mooi seizoen te worden!

Uitslagen

ronde-1-2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *