de Klassieker

Er werden in ronde 5 van de Keizer vele mooie partijen gespeeld. Drie daarvan zijn zelfs na te spelen. De partij van Milan Simity zelfs met commentaar! Dank! Maar de partij die de avond stal was de Klassieker. Om welke partij dat ging? Lees gerust verder dan kom je erachter!

Huong verloor weer eens na een aantal mooie overwinningen. Haar tegenstander Ivo wist na een moeizame opening het middenspel over te nemen en trok de partij naar zich toe. Huong weet het aan de competitieleider die haar teveel complimenten had gegeven over haar spel.

Niels van Dam werd van het bord getimmerd door Bas. Met zwart kwam in een Caro Kann vrij snel in de problemen. Een kunstgreep om de boel bij elkaar te houden werd nauwkeurig en voorzichtig weerlegd. In de analyse achteraf werden alleen maar varianten gevonden die een nog pijnlijker einde inhielden voor de zwartspeler.

Robbert had het zwaar tegen Theo. Theo is nagenoeg onverslaanbaar al tijden lang en had ook tegen Robbert een veelbelovende stelling opgebouwd. Maar Robbert is ook in vorm en taai. Hij herinnerde zich de nederlaag vorige keer tegen Theo nog goed en was vastbesloten zijn huid duur te verkopen. Met een handige wending vocht hij zich terug en boekte een mooie overwinning. Het brengt hem op 3 uit 3.

Milan en Han speelde een scherpe pot. Milan bediende zich van de versnelde Draak. Na een aantal scherpe varianten liet hij een nuttig tussenzetje achterwege en werd door Han verrast met een aftrekaanval. Het kostte Milan de stelling en de partij. Milan heeft de partij geanalyseerd en zijn bedenkingen gedurende partij gedeeld. Leuk om na te spelen (klik hier)!

Op het eerste (digi) bord troffen Sierk en Elco elkaar. Elco moest alle zeilen bijzetten om in de partij te blijven. Na keihard zwoegen wist hij een toreneindspel te bereiken met een pion minder. Een eindspel dat remise was. ‘Maar ja, toen verknalde ik het natuurlijk weer’: aldus Elco die ook gehinderd werd door stevige tijdnood. Sierk grijpt daarmee voorlopig de macht in de competitie. Klik hier om de partij na te spelen

Casper tegen Samuel was een partij tussen twee reuzendoders in vorm. Twee spelers die beiden op dit moment underrated zijn. Twee spelers die aan elkaar gewaagd zijn. In een complex positioneel middenspel bleef het lang in balans en uiteindelijk tekende de heren de vrede.

Huub was voor het eerst op de club. Hij had een verleden als jeugdschaker en was als gevolg van deelname aan het HvA Chesstival weer geprikkeld door het fysieke schaakspel. Hij trof in Ber een pittige opponent. Huub speelde een sterke pot. Stond wellicht zelfs beter. In een hele scherpe pot met vijandelijke paarden op f2 en f7 bleken de tactische implicaties uiteindelijk net in het voordeel van Ber uit te pakken. De analyse achteraf liet zien dat er weldegelijk goede kansen lagen voor Huub. Een mooi rentree!

De partij op het tweede digibord was een leerzame. In een Najdorf met zwart kreeg Roland het centrum met pionnen op e5 en d5 en geen witte pionnen tegenover zich volledig in handen en dus ook meer ruimte. Joris kreeg er het loperpaar voor terug en geen zwaktes. Moeilijke stellingen. Als de centrum gehandhaafd kunnen worden dan is het voor de tegenstander vaak moeilijk om mooie plekken voor de stukken te vinden. Worden de pionnen gedwongen tot beweging en vastgezet dan zijn ze kwetsbaar en ontstaan er mooie blokkadevelden voor de vijandelijke stukken. Roland liet zich iets te makkelijk wellicht tot het laatste verleiden. Daarna dirigeerde Joris vakkundig zijn stukken naar de goede velden en maakte het mooi af! Een positioneel zeer leerzame partij die je kan naspelen (klik hier) !

Niels Hoefsloot speelde tegen Jaap. Jaap had een stugge stelling opgebouwd. Niels die graag aanvalt probeerde via de h-lijn druk te genereren maar kwam er moeizaam doorheen. Met de zet h5 probeerde Jaap aan alle aanvallende ambities van Niels een einde te maken. Het bleek echter net de verzwakkende zet die zijn stelling nog niet kon hebben. Niels offerde schitterend materiaal op f7 en g6 en brak er doorheen. Mooi punt!

John versloeg Henk Hakvoort. Henk wist niet echt aanknopingspunten te vinden. John drukte op de zwakke plekken in de zwarte stelling, won materiaal en converteerde het mooi in een punt.

Tot slot vond er ook een heuse klassieker plaats. Tom en Dick hebben misschien wel de meeste onderlinge partijen van iedereen op de club gespeeld. De heren kennen elkaar dan ook door en door. Het rating verschil is door de jaren heen wellicht wat gegroeid maar dat telt niet in een Klassieker. Zoals alle topcoaches, van Van Gaal tot Dick Advocaat, altijd zeggen; dit zijn wedstrijden op zich. Tom speelde ijzersterk won materiaal en leek op weg naar de winst. Geheel in stijl van een Klassieker eindigde het met drama. Dick wist een aanval op te bouwen die beslissend bleek! ‘Ik had hem’: aldus Tom in het interview na afloop. Maar het was hoe dan ook een genot om naar te kijken.

Klik voor alle uitslagen hieronder

ronde-5-2021

Klik voor de stand hieronder

stand-r5-2021

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *