Een avond vol verrassingen

Soms heb je zo’n schaakavond , dan hangt er iets in de lucht. Nee, geen corona. Iets ongrijpbaars. De geur van spektakel, van verrassing, van epische gevechten. Dit was zo’n avond.

Het begon al met de partij van de week op het digibord tussen Ber en Niels Hoefsloot. In een aanvankelijk rustige stelling permitteerde Ber zich een gemakkelijk zetje. Hij miste een tactische wending en stond plots gigantisch onder druk. Iedereen die Ber kent weet dat de partij dan nog niet beslist is. Ber is een inventieve verdediger. Toen hij echter een goede kans liet liggen sloeg Niels genadeloos toe! Klik hier om de partij te kunnen naspelen

Een andere stunt en dat mag het op basis van de rating best genoemd worden kwam uit de partij tussen Jos en Bas. Jos, met wit, kreeg tegen Bas een mooi centrum. De zwarte paarden waren ietwat kwetsbaar zonder de houvast van een centrum. Dankzij het centrum kreeg Jos druk op de koningsvleugel en won in mooie stijl.

Samuel speelde tegen Khoi. De zwarte koning van Samuel leek kwetsbaar, maar met nauwkeurig spel liet Samuel zien dat de koning van Khoi ook alles behalve veilig stond. Bovendien had Khoi een toren op a4 staan die enigzins buitenspel stond. Khoi speelde in de kritieke fase echter niet zijn beste spel. Een paar mindere zetten en de zwarte stukken drongen binnen en Khoi moest de koning omleggen.

Op het eerste (digi) bord de topper tussen Joris en Elco om de koppositie. Joris speelde een prima pot. De koningstelling van Elco was ernstig verzwakt en het leek een kwestie van tijd voor Elco zou bezwijken. De stelling werd echter langzaam onduidelijker. Joris speelde om te winnen en gooide er een kwaliteit tegenaan. Langzaam maar zeker vloeide het initiatief weg en besliste de materiaalverhouding de partij. ‘Ik heb enorm geluk gehad’: aldus Elco. Maar eerlijk is eerlijk, onze koploper heeft dat zelf afgedwongen. Klik hier om de partij te kunnen naspelen

Sierk herstelde zich goed van zijn nederlaag een week eerder. Hij speelde tegen de tot dan toe ongeslagen Casper. In een soort Svesnikov achtige structuur kreeg Sierk de aanval en Casper het positionele voordeel. Het eerste bleek beslissend.

Wijnand speelde zijn eerste competitiepot van het jaar tegen Tom. Het was super om Wijnand achter de bar te hebben, maar achter het bord is eigenlijk nog fijner. Het is immers een schaker. Hij bood prima weerstand tegen Tom en het was pas in de eindfase dat het voor hem misging.

Milan moest met zwart tegen Andy. Dit is voor iedere schaker op de club een pittige loting. Ongeveer anderhalf uur later zat Milan een beetje beteuterd achter het bord. De Andy trein was langs geraasd. Andy: ‘Ik kan niet schaken, maar ik kan wel aanvallen’. Daarna heeft Milan nog met Dick geanalyseerd en gespeeld, hij kwam langzaam wer bij.

Dick had een partij tegen Jaap geschaakt. Dick is een avonturier en Jaap is een rots, onverzettelijk. Het lukte Dick niet om de rots te trotseren, maar hij kwam ook niet onder een zelf gecreëerde lawine terecht. De vrede werd getekend.

Roland droeg bij aan de avond vol verrassingen door Daan te verslaan. De stelling van Daan was al vroeg moeizaam. Roland zette het om in een lopereindspel met pluspion dat hij ondanks de tijdsdruk wist om te zetten in een punt.

Huong begint op stoom te raken. Na haar overwinning op John een week eerder versloeg ze nu Remy met ogenschijnlijk gemak. In drie weken tijd van de laatste plaats naar de top 20. Waar houdt dit op?

Joost en Job speelden een leuke partij met een leuke materiaalverhouding. Joost had een stevige verzwakking op b3. Job dirigeerde handig zijn stukken naar de goede plekken en wist de stelling langzaam in zijn greep te krijgen en uiteindelijk het punt binnen te slepen.

Maxim is even afwezig geweest maar was er weer gelukkig. Hij liet gelijk zien het schaken niet verleerd te zijn. Tegen John wist hij een prima stelling op te bouwen. Net toen hij wilde gaan oogsten schoot hij een enorme bok en ging gestrekt. Hij baalde, zoals een schaker hoort te balen. Maar geen zorgen Maxim, je bent gewoon nog wat roestig.

Hans speelde met zwart tegen Ben. Hij was kort gerokeerd en zetten een soort halfslachtige Stonewall structuur op. Met wel g6,e6 en f5 maar geen pion d5. Deze opstelling bleek niet zo stabiel als de echte Stonewall. Ben wist met creatief spel, zijn handelsmerk, de zwarte stelling te ontmantelen en greep het punt.

Klik voor alle uitslagen van ronde 4 hieronder

ronde-4-2021

Klik voor de stand na ronde 4 hieronder

stand-r4-2021

1 Comment

  1. Hoi Niels,
    Ik hoop dat dit bericht je bereikt. Ik heb voor vanavond les 1 van stap 2+ voorbereid met mogelijk aansluitend een bespreking van het huiswerk.

    Groet, Ben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *