De Zomer Keizer is begonnen!! Ronde 1

Onder de rook van de wedstrijd van VAS 4 tegen Caissa en met de versoepelingen in het vooruitzicht vond weer een avond vol koekjes en bitterballen en geweldig schaak plaats! Het was de avond van de eerste ronde van de Zomer Keizer!

David had na een superstart bij VAS van 4 uit 4 afgedwongen dat hij tegen een kanon mocht aantreden. Het kanon werd Milan Ramer. In een Franse partij kende Milan de nuances net wat beter. De witte koningsstelling oogde gammel met een isolani op e3. Milan maakte de partij netjes af. Daarna hebben de mannen nog lang gekletst en geanalyseerd. David komt sterker terug.

De partij tussen Bas en Milo was een ingewikkelde. In een verbeten strijd kwam Bas toch boven drijven

In de partij tussen David Kleeman en Jos ten Hacken kwam laatstgenoemde met een koning in het midden en een ontwikkelingsachterstand uit de opening na een onduidelijk verlopen Nimzo. David maakte het vakkundig af en geduldig af. Hij weerstond de verleiding van snel cashen met onnodige offers en trok zijn voordeel over de streep

Daan Haver stond na het middenspel goed tegen Job. Toen Job uit voorzichtigheid verzuimde een pion op a3 terug te winnen kwam hij eigenlijk alleen verder onder druk. Daan leek met vaste hand richting de winst koersen. Hij schoot echter een enorme bok die hem direct de partij had kunnen kosten. Zijn geluk was dat Job ook niet zijn scherpste dag had. Het punt ging naar Daan

In een London systeem kende Patriek de nuances net wat beter dan de witspeler Sierk. Hij verkreeg voordeel. Maar Sierk is een taaie en bleef vechten voor wat hij waard was. Patriek bouwde zijn voordeel uit en kreeg in het middenspel kans op een hele mooie genadeklap

Zwart aan zet kan hier een genadeklap uitdelen

Deze tactische kans bleef onbenut maar later in de partij was Patriek wel slagvaardig. Hij kreeg een dame tegen toren en stuk en speelde het secuur uit! Mooie overwinning op Sierk die de laatste weken goed in vorm is.

De partij tussen Roland en Jasper was een interessante. De vraag was of zwart genoeg verdedigers op de koningsvleugel had terwijl hij op de andere vleugel opstoomde. De zwartspeler Roland bleek het goed te hebben ingeschat.

Samuel en Bas Spoelstra speelde een dynamische pot waarbij Samuel de tactische nuances in de stelling aanvankelijk wat beter had ingeschat, maar Bas het met eindspeltechniek over de streep trok.

Niels Hoefsloot stond de hele partij ‘als een krant’ tegen Remy. Remy had het loperpaar en de betere structuur. Even later stond Niels wel een pion voor. Zijn stelling was verder nog steeds los zand. De heren hielden het lang vol maar remise was het eindresultaat.

Valeria en Daan Schaink maakten er een tactische schermutseling van. Er kwam een ingewikkelde doorslagvariant op het bord waarbij Daan een hele mooie tussenzet invoegde Pxf3. Hij won hiermee groot materiaal en de partij.

Joris van Zijl won na een interessante pot in wat op een Najdorf leek van de talentvolle nieuwkomer Michael. Die wordt snel beter. Temeer omdat hij zich in de analyse achteraf gretig te goed deed aan de tips die hij van de sympathieke Joris kreeg.

Na een solide damegambiet dwong Rob van Dongen damewinst af tegen Felix. Je moet van goede huize komen wil je mister VAS verslaan. Maar wees gewaarschuwd. Felix komt sterker terug.

Take vreesde dat hij met een Huub Hoefsloot een te grote horde trof. De heren kwamen snel in het eindspel waarin Huub zich een kwaliteit meester maakte. De witte activiteit zorgde voor evenwicht in de stelling en de einduitslag.

Jeroen kreeg tegen Theo een mooi centrum. In een stelling met tegengestelde rokades werd zwart actief over de b-lijn en stormde witte pionnen op op de koningsvleugel. De witte aanval bleek net wat sneller en krachtiger. Maar een heerlijke pot om naar te kijken

Het duel tussen Bas de Haas en Robbert bleek een duel tussen twee oud vrienden die elkaar achter het schaakbord herontdekten. Notabene op het digibord. Ze verheugden zich al op het delen van dit heuglijke gegeven en hun partij met hun gemeenschappelijke vrienden. Technische problemen maakten dit echter helaas onmogelijk. Wellicht kunnen ze dit verslag teruglezen. In een Catalaan kreeg zwart redelijk wat actieve stukken. Dit kwam mede door een open a-lijn. Robbert zette dit mooi om in aanval en won uiteindelijk de partij. Beiden hadden echter een mooie avond.

Doran kwam mooi uit de opening in het Siciliaans. Hij leek snel in de aanval gaan te winnen. De zwarte koning op d8 en het paard op a6 van Robin hielden alles maar moeizaam bijelkaar. Plots verloor Doran echter ongelukkig materiaal door een semi toevalligheid. Al had Robin deze wel mooi voorbereid. Het witte paard was na een doorslag variant plots opgesloten. Optisch leek er compensatie maar Robin speelde het erg mooi uit.

Het debuut van Janneke was zeer verdienstelijk. In de opening won ze een pion tegen Dan. Daarna kwam het paard op e echter in de problemen. Dit paard verdween van het bord en dit bleek beslissend.

Jan en Lani speelden als 2 volwassenen. Geconcentreerd, goede zetten, gezonde openingen. In een taaie strijd werd misschien wel iets te vroeg tot remise besloten. Maar de analyse die ze daarna direct indoken geeft aan dat de seniorenleden wat te wachten staat. Klasse!

Mik was ook een debutant. Hij liet zich gelijk gelden tegen Gerton die goed in vorm is. Dat Mik kan schaken werd gelijk duidelijk. In een kwalitatief hoogstaande partij mocht hij het punt claimen.

Azeddine gaat iedere week verder vooruit. De blunders verdwijnen langzaam uit zijn spel en de grijns op zijn gezicht verraadt vaak het resultaat van de partij. De partij met Frank was een positionele strijd die in het voordeel van de witspeler uitviel!

Filip Schutte maakte, na in de jeugd gestopt te zijn bij VAS, zijn herintrede. Hij bekroonde dit met een overwinning op aspirant-lid Floor, die zo kennismaakte met de keiharde werkelijkheid die de “VAS interne competitie” heet. Ik hoop dat Floor zich hierdoor niet laat afschrikken en aanstaande donderdag gewoon weer van de partij is. 

Merlijn nam het op tegen Merel. In een leerzame partij ging Merel helaas ten onder nadat ze nog goed uit de opening was gekomen!.

Riccardo wist te winnen van Tim, die in de opening zijn dame wat onhandig neerzette. Geholpen door een penning op het c6-paard en een sterk paard op e5, wist Riccardo materiaal te winnen. Hierna konden de notatievellen direct worden opgeborgen.

Nick gaf zijn overwinning van vorige week een goed vervolg, door deze keer opnieuw te winnen. Henk speelde, niet gehinderd door enige openingskennis, een Siciliaan. En dat je hierdoor levensgevaarlijk in de knoei kunt komen als je geen accurate zetten speelt, ondervond hij aan den lijve. De partij duurde daarom ook niet zo lang. Wel werd er lang geanalyseerd wat dan wel het correcte openingsplan voor zwart moest zijn. Alsnog erg leerzaam!

Han’s voornemen om in de 2e cyclus in de bovenste helft mee te draaien begon in ieder geval goed. Hij verschalkte Adrian na een goede pot.

Mede-aspirant leden Kavish en Michiel gingen er eens goed voor zitten, nadat ze erachter waren gekomen hoe je een klok precies moet instellen. In de partij trok Michiel aan het langste eind.

Jeugdspeler William deed zijn TPR van 1625 in de 1e cyclus eer aan door te winnen Christiaan. Die gaat nog menig senior lid het vuur aan de schenen leggen.

Andrija (nog zo’n jeugdspeler) verloor helaas van Tim, die zijn draai op de clubavond inmiddels helemaal gevonden heeft. Andrija kwam nog goed uit de opening maar bleef wel snel spelen. Daarna kwamen Tim’s stukken er goed uit en kwam er druk op de zwarte stelling. Uiteindelijk won Tim in het eindspel met enkele pionnen meer.

Uitslagen en stand

Voor alle uitslagen en de stand na ronde 1 klik hier!

de Foto’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *