VAS I laat het liggen tegen Magnus

Na drie overwinningen en een ongelukkige nederlaag tegen Purmerend konden we aantreden tegen Magnus. Het team uit Schagen wordt gesponsord en treed aan onder de noemer Europarcs/Autovakm. Schaap Mach 1; Een hele mond vol maar dan komt er wel een team onder leiding van Loek van Wely op bezoek. De teamleider van dit gezelschap dreigde nog even met een b-team op te komen maar toen duidelijk werd dat we het b-team ook welkom zouden heten kwam men toch sterk op.

Voor VAS 1 was duidelijk dat een overwinning de promotiekansen in leven zou houden en dat een nederlaag einde seizoen zou betekenen. Om de kansen zo groot mogelijk te houden was Ed gevraagd om Victor (verhinderd) te vervangen, de collega’s van VAS 2 werkte daar gelukkig aan mee.

Gedurende het grootste deel van de wedstrijd leken we de matchpunten binnen te gaan halen maar doen de kruitdampen opgetrokken waren bleven we zitten met een 3½-4½ nederlaag.

Vrijwel alle borden kenden een eigen verhaal maar laten we bij het begin beginnen.

Op bord 1 speelde Khoi met zwart tegen Loek van Wely. Van Wely is recordkampioen van Nederland, voormalige top-10 speler van de wereld en tegenwoordig toernooidirecteur en senator voor JA21. Hij kan natuurlijk nog steeds aardig schaken. 

Khoi kwam tegen het Catalaans van de grootmeester prima uit de opening en wist minimaal gelijk te maken. Grootmeester in de denktank maar niet in paniek en daarna werd Khoi toch langzaam van het bord gezet.  Het bleek na afloop de enige partij te zijn met een regelmatig verloop. 

Zo halverwege de wedstrijd beoordeelde ik de stellingen als captain als volgt:

  1. Khoi =
  2. Jan onduidelijk
  3. Martijn +-
  4. Ed onduidelijk
  5. Joris klein plusje
  6. Hilke +-
  7. Sierk -+
  8. Job =

Dat de gelijke stelling op bord 1 weinig over de uitslag vertelde was duidelijk.

Het eerste positieve nieuws kwam van bord 4 waar Ed een volgens zijn tegenstander gestolen overwinning wist te behalen. Omdat ik geen analyse meegekregen heb en Ed volstond met het opsteken van zijn duim moet ik het daarbij laten. 

Even later ging het mis bij Hilke op bord 6.

27 goede zetten gespeeld en daarna blunderfest mailde hij me nog.

De beoordeling van zijn stelling liep langzaam op naar +4.5 waarna de kortsluitingen elkaar opvolgde in een vrij gecompliceerde stelling. Grote domper voor de onzen uiteraard. 

Kort daarna een lichtpuntje bij Sierk op bord 7.

Het was ergens in het middenspel volkomen misgegaan bij Sierk en de tegenstander had met de dame in mogen slaan op f7 en daarna nog een pionnetje mee gesnoept. Sierk moest zich beperken tot overleven en zich focussen op de directe dreigingen van zijn tegenstander. Toen de directe winst uitbleef begonnen de stukken van zijn tegenstander op het bord te verdwalen en kon Sierk er nog een half punt uitslepen. Een onverwachte meevaller!

Verder met Jan op bord 2 die lange tijd uitzicht had op meer dan een halfje maar ook wel wat tegenkansen had weggegeven tijdens de partij. Ergens in het middenspel had zijn tegenstander met zwart aan zet ook kunnen winnen. Wellicht ziet de lezer ook hoe? Uiteindelijk was het echter lange tijd duidelijk dat jan voor de winst zat te spelen maar die kwam er dus niet. Een zwaar bevochten halfje lijkt een fair resultaat.  

 Volgende meevaller kwam op bord 8 van Job die lange tijd met een heel klein beetje druk had gespeeld maar uiteindelijk in een dubbeltoren eindspel verzeilde waarin wit geen serieuze winstkansen had. Dat stellingsoordeel veranderde toen zijn tegenstander een zwakke pion met alles wat hij had begon te verdedigen. De koning van job ging meedoen en met vaste hand werd het voordeel over de streep getrokken. 

Daarna volgde een cruciale nederlaag op bord 3. Martijn had een geweldige partij gespeeld vanuit de opening en als teamleider had ik het punt al lang geteld.  Bij een computerbeoordeling van +4  maakte Martijn het zichzelf moeilijk en keerde de partij later nog volledig om. In de diagramstelling hierna staat het moment waarop zwart aan zet nog kan winnen maar de winst vergooid. Dat is overigens een hele moeilijke stelling.

Bij een 4-3 achterstand mocht de teamleider en stukjesschrijver op bord 5  proberen om een beter eindspel over de streep te trekken. Een uitstekend gespeelde partij waar de eerste mindere zet plaats vond op zet 37 in een erg goede stelling.

De 3 tegen 2 meerderheid zegt hier niet alles maar als zwart er in slaagt om de a-pion te winnen en de d-pion te behouden heeft hij erg goede winstkansen.  De tijdnoodcontrole werd gehaald maar 60 lang doorspelen bracht geen overwinning binnen.

Een kleine nederlaag was ons deel. Erg zonde want er had zoveel meer ingezeten. 


VAS 1Rating
EuroParcs/Autovakm. Schaap MACh 1RatingRonde 6

Pham, K.V. (Khoi)2082
Wely van, L.F.A.M. (Loek)26070 – 1

Roebers, J.S. (Jan)2141
Vos, T.C. (Tjark)2251½ – ½

Eijk van der, M. (Martijn)2224
Stolwijk, C. (Colin)22520 – 1

Baarslag, E. (Ed)2183
Egmond van, E. (Enrico)21531 – 0

Vuure van, J.J. (Joris)2121
Luberti, W. (Wim)2161½ – ½

Berg van den, H.T.W. (Hilke)2276
Weerd de, W. (Warner)21820 – 1

Kanis, S.D. (Sierk)2043
Visser de, D.L.I. (David)1974½ – ½

Emans, J.J. (Job)2021
Weber, R.E. (Reinier)19091 – 0

Gemiddelde Rating:2136
Gemiddelde Rating:21863½-4½

Joris van Vuure

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *