Een avond vol spektakel!

Het was een redelijk frisse donderdagavond maar dat weerhield maar liefst tweeënveertig van jullie er niet van om een potje te komen schaken. Dat was nog geen record, maar met alle nieuwe gezichten die binnen blijven komen belooft het veel goeds voor het nieuwe seizoen.

Wat ook veel goeds belooft is het stijgende schaakniveau. Gegrepen door de complicaties op mijn eigen bord kon ik me slechts een korte blik op de partijen permitteren, maar daar zag ik voornamelijk goede dingen. En als ik mag geloven wat ik na afloop van onze schakers aan de bar hoorde , al dan niet onder de invloed van de alcoholische versnaperingen, dan was het helemaal spectaculair. Daarom als afbeelding voor dit artikel de twee heren die samen misschien wel voor het grootste schaakspektakel aller tijden hebben gezorgd. Bovendien kan het nooit kwaad om als club je zelf te associëren met 2 wereldkampioenen.

Daan H. had het tegen Roland goed voor elkaar totdat hij in tijdnood kwam. Roland kwam echter in nog grotere tijdnood waardoor de punten naar Daan gingen. Zo blijft Roland na 2 weken Haver wellicht met minder achter dan er in zat.

Ryan en Jos gooide een muntje op om te bepalen wie er tegen Bas zou gaan spelen. Enigszins in de verwarring gebracht door de indeler bleek dat zij toch tegen elkaar moesten. De punten werden gedeeld. Wie het muntje mee naar huis nam is onbekend.

Sierk trok zijn goede vorm van afgelopen weken door met een knappe overwinning op Ber en meldt zich weer bovenin.

Milan kwam na afloop trots aan de bar vertellen dat hij gewonnen had. Een knappe prestatie, aangezien Robbert altijd op het scherpst van de snede speelt.

Joris van Z. is een oud-lid die na een sabbatical van bijna 6 jaar weer lid is van VAS. Altijd mooi om leden weer terug te zien komen na een pauze! De stand tegen Huub werd 1-1. Huub is ook een herintredend schaker. Beiden begonnen hun terugkeer wat roestig, maar met de week maakt hun spel grote sprongen.

Tom heeft bewezen een geduchte tegenstander voor iedereen te kunnen zijn. Hij won van Yannick.

Niels H. was erg druk met het helpen opzetten en afsluiten, waarvoor dank. Dit ging echter ten koste van zijn partijen, hij verloor van Joris van V. Ik heb niets vernomen over move orders.

Bas H. kwam twee keer erg goed te staan tegen ondergetekende (Elco) , maar liet mij een keer ontsnappen. De matchpunten waren echter nooit in gevaar.

Joost zette er vaart achter in zijn partij tegen Bas de H.. Na twee goede potten dook hij het nachtleven in. Met zijn wilde haar en originele speelstijl en nu het nachtleven in, Joost wil de Aljechin van VAS worden.

Vincent speelde tegen Andras. Hij won twee keer. Vincent heeft VAS recent ontdekt en weet zich al knap staande te houden.

Robin en Luc leken aan elkaar gewaagd. Beide potten stond er na de opening een gelijkwaardig middenspel op het bord. Toch wist Luc twee keer te winnen, met name omdat zijn geduld en vertrouwen in de eindfase van de partij toeneemt.

Oude rot Ben, maar wellicht de jongste van geest, verschalkte Max in de opening. Max kwam dit niet meer te boven.

Elmer en Dick speelde twee solide partijen. Op het notatievel stond een nieuwtje op zet 3 van wit met 192. Omstanders vroegen zich af of het hier wellicht dam notatie betrof. In de nabeschouwing bleek dit Lg2 te betekenen. Dick was niet van slag en de punten werden gedeeld.

Felix trof een sterke tegenstander in Tejo. Felix maakte de afgelopen weken namelijk gehakt van zijn tegenstanders. De bühne schreeuwde om fatsoenlijke tegenstand. En terecht, Felix zijn spel is zeer gezond. Met Tejo werd hij op zijn wenken bediend. Hoewel de rating van Tejo door de jaren heen gestaag is gedaald is zijn begrip van het spel in mijn ogen juist alleen toegenomen. Met name in (complexe) eindspelen schat Tejo zijn kansen vaak zeer goed in, het teken van hoog schaakbegrip. Het is de paradox van het schaken dat dit soort eindspelen juist in de praktijk zo moeilijk en abstract zijn. Hoewel je zou denken dat minder stukken een stelling juist makkelijker maakt. Van de partij zelf heb ik overigens niets gezien maar beide heren waren na afloop redelijk tevreden. De punten gingen echter met Tejo mee naar huis.

Francisco boekte een knappe overwinning op Crash Course trainer Samuel, die daar overigens niet te lang over in zat. Het mag duidelijk zijn dat Francisco een versterking is. Ik kan me niet heugen dat er eerder een niet clubschaker op zo’n hoog niveau is binnengekomen.

Van de partij tussen Elbert en Machiel heb ik zo weinig meegekregen dat ik zelfs de uitslag niet weet. Ik zag wel twee spelers die genoten van de strijd achter het bord

Maarten verslikte zich in een scherpe Sander. Sander deed tegen Maarten wat Tsjechië deed tegen Nederland. Hij  won met 2-0. Vroeg in de tweede fase van de partij werd er helaas een stuk van Maarten van het bord gestuurd. Daarna stortte de stelling in. Volgens mij waren ze nog wel uitgebreid aan het nabeschouwen. Maarten mag aanblijven als coach van zijn eigen stukken.

Tim en Henk zetten beiden hun stukken goed neer. De fase die daarna aanbreekt is de lastigste in het schaken voor velen. Wat moet ik doen? Het wordt helemaal lastig wanneer er geen mogelijkheid tot koningsaanval is. Een valkuil waar veel schakers dan intuinen is de illusie van het grote plan. De zoektocht naar een groot overkoepelend plan wat de gehele partij als leidraad dient voor de zetten. De minoriteitsaanval van Euwe bijvoorbeeld. Dit toonbeeld van coherentie en logica in een partij is echter alleen weggelegd voor de hele Groten. En zelfs dan niet altijd, maar slechts in de partijen die ze voor hun boeken hebben geselecteerd. Voor ons stervelingen is het vaak raadzamer om kleinere plannen te maken. Het verbeteren van een slecht staand stuk, of dat proberen te ruilen. Of je pionnenstructuur iets verbeteren. Torens activeren, een zwakte uitlokken, het sterkste stuk van je tegenstander ondermijnen. Een partij biedt vaak heel veel mogelijkheden tot kleinere plannen die de stelling verbeteren. In de middenspel fase Tim was echter doortastender en ging er met de punten vandoor.

Jasper kaapte knap de matchpunten weg bij Theo. Onder het genot van een hapje vertelde de heren er uitgebreid over. Beide partijen kenmerkten zich door complicaties in het late middenspel. Jasper waarschuwt hiermee zijn komende tegenstanders: a force to be reckoned with.

Floris en Casper bleken erg aan elkaar gewaagd. Vooraf was het al een duel wat interessant was. Beide heren hebben een vergelijkbare stijl. De stukken worden zeer gezond neergezet en er is oog voor de eerder genoemde kleine plannen en kleine voordeeltjes. Met een deling van de punten konden beiden leven.

Ook van de pot tussen Daan en Maxim heb ik weinig gezien. Het scoreformulier gaf ook al geen uitsluitsel dus deze houdt u tegoed.

Inmiddels komen we in de fase waarin de knikkers verdeeld worden. Nog 2 rondes te gaan. We hebben ratingprijzen, crash course prijzen, jeugdprijzen etc. Denk er wel aan dat om in aanmerking te komen voor een prijs er minstens 5 partijen gespeeld moeten zijn.

Nog 2 rondes en dan zit het schaakseizoen er noodgedwongen al weercop. Net nu we er zo geweldig in zitten. Daarom vast een voorbode;

We willen door schaken!

ten eerste(!) we gaan als club nog een feestelijk buitenevenement organiseren ter afsluiting van het seizoen!

ten tweede kijken we naar een laagdrempelige vorm van zomer buitenschaak. Over beide plannen hoort u spoedig meer!

Uitslagen en stand

Zie hier nagenoeg alle uitslagen van ronde 6

UITSLAGEN-RONDE-6-24-6-2021

En hieronder de stand na ronde 6

STAND-NA-RONDE-6-24-6-2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *