Een vol huis!!

Het was met 54 spelende schakers en 1 toeschouwende schaker volle bak in de kantine van het Cygnus Gymnasium. Zo hebben wij dat graag bij VAS! We hebben immers een grote zaal en meer mensen betekent meer leuke schaakpartijen en meer gezelligheid. Beide ingrediënten waren dan ook in ruime mate aanwezig deze avond. Ik zal het proberen te beschrijven voor de onverlaat die er niet bij was.

De partij op het hoogste bord tussen Sierk en Daan Haver werd bij hoge uitzondering en met toestemming van de competitieleider op de maandag na de clubavond gespeeld. Een tweeledig gevoel. Enerzijds fantastisch dat die toewijding aan het evenement er is, anderzijds wil je de partijen natuurlijk gewoon op de clubavond hebben. Dus hier wordt geen precedent geschapen. Nu vrees ik daar gezien het enthousiasme en de gezelligheid ook niet echt voor. Het lukte Sierk zowaar ook om Daan een matchpunt af te snoepen. Hoe dat gelukt is weet ik niet, wel dat het een primeur is deze competitie en dus extra knap. Het maakt de strijd in de laatste ronde die aankomende donderdag is nog spannender!

Casper was op weg naar boven in de competitie. Met Niels Hoefsloot trof hij echter een tegenstander die het hele seizoen al kanonnen tegenkomt. Die schrikt niet meer van alles onder de ELO 2000. Niels is een trouwe bezoeker van de trainingen van Bas. Wie het voorrecht heeft deze trainingen bij te wonen is een gelukkige. Het zijn erg leuke en originele trainingen waar je als schaker van bijna elk niveau van kan genieten en sterker van wordt. Wij willen ook in het nieuwe seizoen dan ook zeker weer trainingen organiseren. Niels won de match tegen Casper en daar hebben de trainingen zeker wat mee te maken.

De partij tussen Bas Haver en Niels van Dam was een heus Caro Kann gevecht. Eerst was het de beurt aan Niels met zwart. Zijn opstelling was te passief en wit kreeg een prettige ontwikkelings en ruimte voorsprong. Dit  vertaalde zich in een rigoureuze eindfase waarin Bas er hard doorheen ging. In de zwart partij van Bas leek deze zich vroeg te vergalloperen met een onnauwkeurigheid. Althans zo dachten beiden spelers. In de nahand bleek dat niemand minder dan Carlsen deze onnauwkeurigheid ook weleens gespeeld had. Wit kreeg een positionele prettige stelling. Het pakken van een verdwaald pionnetje op h5 was echter onnodig en teveel gevraagd. Zwart kreeg een sterke aanval, die door wit creatief werd opgevangen. In de niet geheel foutloze afwikkeling bleef hij groot materiaal voor. Met een volle toren meer tegen enkel een dame ging Niels echter door de vlag.

Francisco kan zich meten met de sterksten op de club. Tegen Joris had hij goede kansen op de matchwinst maar in de tweede partij liet hij zich onnodig te grazen nemen.

Sander had de eerste match op VAS gewonnen en mocht daarom gelijk aan de bak. Niemand minder dan onze voorzitter ging kijken wat voor vlees we in de kuip hadden. Het werd een zware ontmoeting voor Sander. Deze liet zich terecht niet ontmoedigen. Volgend seizoen heeft Remy een zware dobber durf ik nu al te zeggen.

Dan boekte een mooie overwinning op Lani. Lani heeft een sterk positioneel gevoel. Dat betekent dat hij van nature aanvoelt waar de stukken goed tot hun recht komen. Dan is juist tactisch wat scherper. Geef hem een kans en hij slaat toe. De heren hebben dan ook van elkaar spel geleerd. Lani had wellicht recht op een matchpunt maar Dan sloeg genadeloos toe en boekte een knappe overwinning.

Ook Max won knap van Gerton. De eerste pot werd beslist door een fout in de opening. De tweede pot was een stuk spannender en een betere weergave van de onderlinge krachtsverhoudingen.

Huub spreekt elke week over wonderbaarlijke ontsnappingen. Dit keer tegen niemand minder dan Elco Hakvoort. Dat is geen kleine jongen. Huubdini de ontsnappingskunstenaar greep daardoor knap een halfje tegen 1 van de sterkere spelers op de club. De andere pot ging helaas verloren waardoor de matchpunten voor Elco waren.

De strijd tussen Milo Cornelissen en Joost was er eentje waar de wedstrijdleider naar uitkeek. De twee hebben al vaak tegenover elkaar gezeten. Wellicht heeft Joost zelfs nog les aan Milo gegeven toen deze zijn eerste stappen in het schaken zette. Milo gaat hard vooruit als schaker. Speelt veel en is denk ik stevig underrated, maar stiekem geldt hetzelfde voor Joost. Onze man zit steeds comfortabeler achter het bord. Het vertrouwen in de eigen zetten neemt toe en daardoor ook het niveau. Beiden hebben over een jaar een rating boven de ELO 1900. U heeft het hier voor het eerst gehoord.

Bas de Haas kwam met geslepen messen naar de clubavond. Hij had alleen nog maar Siciliaanse partijen gespeeld en zag er naar uit zijn voorbereiding op het bord te brengen. Tegenstander Luc gaat als een malle door het stap 4 boek heen. Hij grijpt alles aan om vooruit te gaan. Twee tot de tanden bewapende mannen vlogen elkaar dus naar de schaakstrot. Luc kwam deze keer als winnaar boven drijven.

Vincent kende een valse start in het toernooi maar liet tegen niemand minder dan John zien uit het goede hout gesneden te zijn. Hij won de match en toonde zich later bij de bar ook een bekwaam bughouse schaker.

David speelde tegen Samuel na een lange schaakloze periode. Samuel normaal goed voor hele stevige tegenstand gaf David de kans voorzichtig warm te draaien. Hij gaf wat materiaal cadeau. David op zijn beurt deed wat gestes terug. Uiteindelijk werden de punten ook netjes verdeeld.

Net als bij sommige doorgerekende varianten pakken soms ook dingen buiten het bord semi toevallig goed uit Zowel Astrid als Claudia meldden zich beiden onaangekondigd op de clubavond en konden zodoende een partij tegen elkaar spelen. Beiden zijn duidelijk bekend met het spel. In de opening werden de stukken op de goede plaatsen gezet en ook in het middenspel werden er verstandige zetten gedaan. Claudia bleek tactisch net wat scherper.

De IJslandse Gunnar kwam ook onverwacht binnen lopen. Gelukkig was Ivo wel bereid om hem in een leuke partij welkom te heten op de club. Gunnar kreeg een drankje, een glimlach en een bitterbal. Ivo nam het punt mee. Je kan niet alles hebben. Maar het was een leuke partij geweest.

Benno en Yannick deelden de punten in een match die alle kanten op kon gaan.

Tom en Roland waren in een heftige strijd verwikkeld. Zo heftig dat tegen het eind van de eerste pot de gemoederen wat opliepen. Er is overigens niets mis met gezond fanatisme. In een eindspel paard tegen loper met pluspion voor Roland was al enige tijd niets gebeurd. Tom meende dat er geen actieve winstpoging meer werd gedaan. Roland trachtte onder druk van de tijd een plan te verzinnen. Omdat Tom echter niet genoteerd had viel er geen beroep te doen op de schaakregels. Het vraagstuk werd even geparkeer. In de tweede partij ging Roland wellicht door de adrenaline van de eerste pot vroeg in de fout en Tom pakte knap het punt. Het restant van pot 1 werd onder toezicht van adhoc arbiter Victor Hendriks afgewerkt. Het eindspel bleek inderdaad gewonnen voor zwart en Roland trok de stand knap gelijk. Na afloop analyseerden de heren nog gemoedelijk en in goede sfeer. Klasse!

Sergio boekte een hele knappe overwinning op Dick. In een hele scherpe pot bleek Sergio het net iets nauwkeuriger gezien te hebben. Ook de tweede pot ging naar Sergio.

Jaap versloeg Robin. Robin kreeg terecht een pittige tegenstander na enkele goede resultaten in Jaap de tegenstander die hij verdient. Jaap deed waarvoor hij was aangesteld, de jeugd laten zien dat er nog werk aan de winkel is.

Die rol ging Henk minder goed af tegen Pjotr. Het was goed om Pjotr weer op de club te zien. Hij was netjes op tijd aanwezig en speelde twee goede potten tegen Henk. Hij was het schaken niet verleerd gelukkig. Hij speelde echter wel wat snel waardoor hier wat fouten werden gemaakt maar andersom pakte hij de kansen die Henk bood wel genadeloos. Uiteindelijk ging hij met de matchpunten naar huis.

Het was sowieso de avond van jeugd tegen senioren. De manier waarop Jan Veraart achter het bord zit is voor iedere jeugdspeler een voorbeeld. Pure concentratie. Het betaalde zich ook uit, want hij boekte een knappe overwinning op Theo! Klasse Jan.

Jasper trof met Elmer iemand van formaat. Het regelmatig schaken doet Elmer goed. De tactische scherpte neemt per week toe, dat in combinatie met de gezonde zetten die hij al deed maakt hem een complete schaker. Hij was nu dan ook nog een maatje te groot voor Jasper.

Machiel liep zo mogelijk met de grootste grijns van de avond rond. Dan denk je die heeft gewonnen. Niets bleek minder waar. Hij had zijn match van Tim verloren. Uitslag verkeerd ingevuld. Wedstrijdeider moeten inlichten over eigen frauduleus handelen. De gifbeker moest helemaal leeg. Ook een les voor de competitieleider; ga nooit af op een grijns. Het bleek dus de lach van een boer met kiespijn te zijn.

Een aanvankelijk veelbelovende aanval kon niet omgezet worden in winst helaas voor Machiel. Ik vermoed dat Tim ook met een grijns rondliep.

Ingo was ook weer eens op de club. Ingo is een getalenteerde speler die veel teert op zijn schaakgevoel. Hij speelt heel snel en soms iets te onachtzaam waardoor hij zichzelf tekort doet. Mooie stellingen veranderen pardoes in ruïnes nadat er onnodig materiaal is verloren. Tegen Ben Duivenvoorden gingen de eerste twee potten verloren maar in de derde pot (gewoon omdat schaken leuk is) Sloeg Ingo genadeloos toe. En dat is knap tegen een sterke speler als Ben. Het zegt iets over de kracht van de schaker Ingo.

Anna-Rose speelde tweemaal erg goed tegen Han. Ze genoot er zichtbaar van weer achter het bord te zitten. Han won de match door dat hij net wat nauwkeuriger speelde.

Na afloop werd er nog volop geanalyseerd, gebughoust, stappenboeken gemaakt, biertjes gedronken en gezamelijk opgeruimd. Kortom een geweldige avond. Volgende week alweer de laatste helaas. Aansluitend zal ook direct de prijsuitreiking zijn!

Zie hier alle uitslagen van ronde 7

UITSLAGEN-RONDE-7-1-7-2021

Dit is de stand na ronde 7

STAND-NA-RONDE-7-1-7-2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *