Het echte schaken is begonnen!

Op 20 mei mochten we eindelijk weer echt schaken! Het was duidelijk dat iedereen er zin in had. Aan het begin van de avond waren er alleen maar blije gezichten en waar dat aan het eind van een avond wel eens anders wil zijn was dat nu niet het geval. Alleen maar grote grijnzen op eenieders gezicht.

Zoals vooraf aangekondigd werd er van 2 zalen gebruik gemaakt opdat het KNSB corona protocol naar de letter kon worden nageleefd. Met 25 borden was de bezetting super!

Daan Haver meldt zich als 1 van de kandidaten voor de eindzege. In zijn eerste partij tegen Milo Bogaard ging hij langs een afgrond. Een schitterend schijn dame-offer had de partij in Milo zijn voordeel kunnen beslissen. De kans werd gemist en uiteindelijk trok Daan aan het langste eind.

Bas Haver en Joris van Vuure speelden twee interessante potten waarin een andere uitslag goed mogelijk was geweest maar het Bas was die twee keer aan het langste eind trok. Joris was desalniettemin tevreden. Hij had immers een vermakelijke avond gehad.

Hier volgt een opvallend, maar in essentie volledig irrelevante redactie opmerking. Het gebruik van achternamen in dit verslag is het gevolg van ons groeiende ledenaantal. Alle bovengenoemde voornamen komen nog een keer voor in het ledenbestand. De financiële gevolgen, extra stroomverbruik bij het schrijven van het verslag zijn vooralsnog moeilijk te overzien maar onze penningmeester is een onderzoek gestart. Schaakclub luxe problemen noemen we dat.

Het indelingsprogramma koppelde Khoi en Job aan elkaar in de eerste ronde. De vrienden kwamen aan het eind van de avond terug met twee remises maar de belofte dat er wel om gevochten was.

Het duel tussen Sierk en Karel Odink was twee keer een interessant gevecht. Sierk is 1 van de snelst groeiende talenten van de vereniging en met Karel trof hij een ervaren en zeer sterke tegenstander. In beide partijen verkreeg Sierk licht voordeel. Maar ‘ik had gelukkig vooraf goed ingeschat dat mijn stellingen vrij weerbaar en taai waren’ aldus Karel. Mede door de tijdsdruk die rapid partijen met zich meebrengen forceerde Sierk teveel en blies uiteindelijk zichzelf op.

Bord 6 leverde een spektakel op tussen twee ‘oude knarren die niet bang zijn voor vuurwerk’ (aldus Andy Soest).

Dick en Andy vlogen elkaar vanaf minuut 1 naar de strot. Andy maakte gebruik van zijn befaamde wapen het Halasz Gambiet, maar Dick riposteerde met het anti Halasz Gambiet. ‘Het is weer gekkenhuis’ deelde Andy in extase op weg naar de wc.

DIAGRAM 1 : Stelling na 5. … d5

Niet veel later was de stelling zo mogelijk nog heftiger

DIAGRAM 2 : Laatste zet van wit – c4

Uiteindelijk trok Andy in beide partijen aan het laatste eind. Het deed niets af aan de opgewekte staat van Dick. Vrolijk zei hij: ‘Ik doe al maanden mee aan de online trainingen van Robert. Andy zit op zijn gat en legt me er twee keer af. Ik moet mijn keuzes heroverwegen’.

Joost krijgt altijd pittige lotingen. Ook nu trof hij met Roland in de eerste ronde al een kanshebber voor de bovenste plaatsen. Ondanks dat hij zich kranig weerde won Roland beide partijen.

Bèr meldde zich nog vlak voor het sluiten van de deadline aan. ‘Alleen even uitzoeken op wat voor bord dit spel ook alweer gespeeld wordt.’ Deze voorbereiding moet succesvol zijn geweest want Bèr won twee keer van Casper. Een knappe prestatie omdat Casper nog een stuk sterker is dan zijn huidige rating. Vorig seizoen was hij voor menigeen een onneembare horde.

Elmer greep de gelegenheid aan om uit zijn interne schaakpensioen te stappen. Wellicht heeft hij maanden heimelijk getraind en toegewerkt naar deze comeback. Feit blijft dat hij Ben tweemaal overtuigend versloeg. Wees gewaarschuwd.

Roelof maakt sprongen. Online boekte hij enkele indrukwekkende resultaten en ook aan het einde van vorig seizoen werden er mooie scalpen aan zijn palmares toegevoegd. Zijn tegenstander Jule groeit zo mogelijk nog harder. In twee boeiende gevechten trok Roelof uiteindelijk aan het langste eind. Zijn tweede pot eindigde in een professionele remise.

Met Gunnar en Niels Hoefsloot troffen twee herintreders en oer Vas spelers van het eerste uur elkaar. Niels is natuurlijk al langer weer actief en zeer verdienstelijk ook. Gunnar accepteerde de uitnodiging van de vereniging voor oud leden om aan dit toernooi deel te nemen. Goed je weer op de club te zien Gunnar! In de eerste pot sloot Gunnar na 12 zetten de dame in van Niels. De tweede pot knalde hij met zijn vleugelpionnen naar voren recht op de koning af. Niels antwoordde met de thematische knal door het centrum. Gunnar voelde echter in het middenspel al aan dat zijn aanval niet snel genoeg zou zijn, maar hij kon niet meer terug. En zo won Niels de tweede pot. Een gelijkspel dus.

Ryan versloeg Theo twee keer in overtuigende stijl. Tot tevredenheid van beiden. Theo: ‘ hij is goed hoor!’.

Aan het eind van de avond zag ik iemand hebberig gluren naar de Keizer Mini MatchTrofee. Het was John. Hij had het gevecht over twee partijen tegen Tom met minimaal verschil in. zijn voordeel beslist.

Tejo won na een zeer hectische tijdnoodfase de eerste partij van Robbert die erg goed had gestaan. Om daarna de tweede pot te herstellen vraagt veel van de schaker. Tejo pakte ook de tweede pot.

Milan ontwikkelt zich als een speer. Zijn niveau is in een jaar tijd met naar schatting 200 ELO punten gestegen. Met Hans trof hij een pittige tegenstander. Milan won de match.

Tom is nieuw op de club en speelde in de zaal boven tegen Samuel. Normaliter zouden beide heren hun partij in de kantine hebben moeten spelen, maar omdat het fijn was om Samuel in de zaal bij zijn cursisten te hebben verhuisde Tom mee. Op papier zou het een gelijkwaardige strijd moeten worden, alleen dat is puur op ELO gebaseerd. Toevalligerwijs spelen beide heren nog een stuk sterker dan hun ELO en zijn dus alsnog ongeveer gelijkwaardig. Het 1-1 resultaat bevestigd dat gevoel.

Maxim en Joris van Zijl leverden een heus schaakgevecht. Ook Joris is een oud lid dat gebruik maakte van de uitnodiging om de drie dimensionale stukken weer eens aan te raken. De timing van de uitnodiging was perfect. Hij was alweer enige tijd enthousiast online aan het schaken en overweeg al om het weer eens ‘echt’ te gaan proberen. Joris en Maxim spelen allebei vrij positioneel. De stukken gaan naar gezonde velden en de pionnenstructuur wordt beschermd. In een zwaar gevecht trok Maxim aan het langste eind. ‘Ik was aan het einde toch nog bang dat ik het ondanks groot voordeel nog zou weggeven’ : aldus Maxim. Een gevoel wat je als schaker helaas nooit kwijtraakt. Hij hield echter knap de zenuwen in bedwang.

Floris en de voorzitter speelden 1-1. Floris schaakt amper een half jaar (de coronastop niet meegerekend) op de club en weert zich nu al op de niveau. Chapeau!

Een groot aantal cursisten van de VAS online schaakcursus zeer capabel door Samuel verzorgd maakte dankbaar gebruik om in dit toernooi het echte schaken te ervaren. En ieder van hen bevestigde wat de ingewijden al weten. Er gaat niets boven het echte spel en een echte clubavond. De sfeer, de spanning, en ontspanning, ze zijn onvervangbaar. Allen genoten zichtbaar! En let wel, dit is als gevolg van de maatregelen nog niet eens de volledige clubavond ervaring. Complimenten en blijdschap bij de wedstrijdleider dat jullie de stap aandurfden. Zoals bij het openingspraatje gememoreerd kan de stap naar een ‘echte clubpartij’ wat intimiderend voelen, maar dat zou het niet hoeven zijn. Het is vooral ontzettend leuk en dat hebben jullie bewezen.

Nick versloeg Sebastiano. Twee leuke potten en Seb die aanvankelijk nog had getwijfeld was blij dat hij gekomen was. Partijen verliezen is een onoverkomelijke bijwerking van schaken. Het weegt echter niet op tegen wat je er voor terugkrijgt.

Nadav en Machiel toonden hun trillende handen na de partij. Ze hadden twee super spannende potten gespeeld en de adrenaline tierde nog welig. Allebei vonden het bordschaken heerlijk. Het was Machiel die de match na zich toetrok. In zijn witpartij verraste hij met 1. d4 wat een andere partij opleverde dan gebruikelijk

Luc en Steven speelden een leuke match die Luc won. Wat mooi was om te zien is dat ze daarna nog vol enthousiasme in de zaal beneden gingen kijken.

Sophie kwam zo deelde ze vooraf mee vooral voor de klok. Het liefst had ze met een klassieke houten garde klok gespeeld, alleen door het speeltempo met increment was dat onmogelijk. De wedstrijdleider kijkt nog naar de mogelijkheid tot eenmalige uitzondering

de klassieke garde klok

Wellicht was het de fascinatie voor de klok maar de match werd gewonnen door Nick.

Robin en Bas de Haas bleken aan elkaar gewaagd. Ze wonnen ieder een partij.

De broer van Robin, Felix dolf het onderspit tegen Gerton. Gerton is als tenniser met veel mentale aspecten van het schaakspel bekend dat kan weleens een voordeel blijken.

Het was voor de wedstrijdleider sowieso schitterend om te zien dat er aan het begin van de avond cursisten binnenkwamen en tegen het eind van de avond schakers naar huis gingen. Het is iets in de tred en de ogen waaraan je de echte schaker die net gespeeld heeft kan herkennen. Het verwerken van de partijen. Hoog in de energie en de gedachten die regelmatig afdwalen naar momenten van de zojuist gespeelde partij. De plannen die al gestart worden voor de volgende partij.

Op bord 25 troffen Han ‘the rocket’ Dijsselbloem en Henk Hakvoort elkaar. Ik wil deze bijnaam voor Han opwerpen omdat Han al maanden een volledige schaakmetamorfose doormaakt. Ruim een jaar geleden werd deze ingezet. Wie naar de partijen van Han keek zag gezonde stellingen en mooie tactische manoeuvres. Alles viel plots op zijn plek. Gevestigde namen als Ben Duivenvoorden gingen plat en aan het eind van het seizoen nam Han een ELO prijs in ontvangst. Een beloning voor het geduld en de strijdlust die Han al jaren toont. Een inspiratie voor iedere clubgenoot die zich soms vertwijfeld afvraagt wanneer al dat trainen zich beloont. Klasse Han! Waar ligt het plafond vraagt iedereen zich nu af. Ik durf het niet te zeggen.

De wedstrijdleider zelf slot tot werd in een te optimistisch gespeelde Stonewall de eerste partij volledig opgeknoopt door Elco. In de tweede partij die door vele korte gesprekjes onderbroken (een slim trucje van de wedstrijdleider) werd er gelijk gemaakt. Elco wist zich geen raad met de Rossolimo opzet van wit.

Al met al dus een fantastische eerste avond met de belofte van meer van dit soort avonden in het verschiet!

Klik hieronder voor de uitslagen van de matches van ronde

UITSLAGEN-RONDE-1-20-5-2021

Klik hieronder voor de stand na ronde 1

STAND-NA-RONDE-1-20-5-2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *