Het zitvlees van de familie Hakvoort

Niels van Dam werd tegen Ben Duivenvoorden vroeg verrast met een klassiek schijnoffer op f7. De stelling was een ravage. Een pion minder en een koning op e7. Daar stond tegenover dat wit wat tempi moest verspillen aan het in veiligheid brengen van de witte loper en ook nog oplossingen moest vinden voor de stukken die nog in de garage stonden. Zwart wist zowaar een kunstmatige lange rokade op het bord te brengen en zijn stukken kwamen steeds harmonieuzer te staan. Ben liet nog een verzwakking toe op de koningsvleugel en toen stond het gelijk. Het eindspel dat zou volgen was heel spannend geweest ware het niet dat Ben pardoes een stuk weggaf.

Aspirant lid Martino nam het op tegen Robbert. En Robbert moest aan de bak tot zijn eigen schrik. Martino die met het online schaken reeds wat ervaring had opgedaan gaf blijk van een goed schaakgevoel. In een dynamische pot wist Robbert tegen het einde na een misrekening van Martino een mooie doorbraak te forceren en alsnog het punt te pakken!

Elco en Jos waren bijna de hele avond bezig. Het was een heuse strijd waarin Elco wel de bovenliggende partij leek. Was het de druk, was het vermoeidheid, het is onduidelijk, maar aan het eind ging Jos door zijn vlag en kon Elco het punt bijschrijven.

Remy was ook lang bezig tegen Tejo. Ook hier ging de strijd heel lang gelijk op. Maar het is duidelijk dat de Hakvoortjes over zitvlees beschikken. Want in de absolute slotfase sloeg Remy toe.

Huong kreeg voor de verandering een tegenstander die op tijd was. Dit maakte haar klaarblijkelijk van slag, want waar ze normaal stevige fatsoenlijke stellingen heeft, stond er nu een ravage op het bord. Dit was ook de verdienste van Dick. Een kwaliteitsoffer had hem gigantische druk op de witte koning opgeleverd. Gaten op g2, zwaktes op f3, een dame op h3. Het leek niet lang meer te duren voor wit zou bezwijken. Toen Huong echter de kans kreeg een kwaliteitsoffer terug te doen was er weer hoop. Dick had nog steeds wel voordeel maar de stelling bood weer verdedigingskansen. Toen de zwarte pion op h4 kwam en de belangrijkste verdediger van wit een schop gaf vervloog deze hoop. Overtuigende overwinning van Dick.

Roland versloeg Niels Hoefsloot. De aanvallende ambities werden vroeg in de opening in de kiem gesmoord en het witte ruimte overwicht betaalde zich uit. Roland is de nummer 1 nu!

Daan en Floris speelden een onderling duel. Op aanraden van Daan was Floris naar VAS gekomen om het echte schaak te kunnen proberen. Floris liet gelijk zien aanleg te hebben en boekte enkele mooie overwinningen. Nu zaten ze tegenover elkaar. Daan had net een les over de zet h3, of h6 gegeven. Wanneer is de zet goed en wanneer is het alleen een verzwakking. Het duel tegen Floris bleek een modelpartij. Een onnodig h6 zorgde voor enorme aanvalskansen van wit en Daan liet zien hoe je daar gebruik van maakt.

Samuel versloeg in een goede pot Jaap die een week eerder nog Daan knap op remise had gehouden. Samuel revancheerde zich voor zijn nederlaag tegen Jos. Na een Hollandse Opening gingen de dames van het bord. In het resulterende eindspel was de grote vraag; goed paard of goede loper? Samuel wist zijn paard steeds sterker te maken en besliste het eindspel in zijn voordeel. Klik hier om de partij na te spelen!

Sierk nam het op tegen Ryan. Sierk experimenteerde met een vroeg h4. Niet helemaal stijlgetrouw. Hij kreeg de rekening gepresenteerd. Ryan speelde een hele mooie pot en haalde een zeer knappe overwinning! Daarmee meldt hij zich in de top 6!

Elena kwam voor de eerste keer. Ze had wel al enige schaakervaring als jeugdspeler en wilde na een schaakloze periode zich weer meten achter het bord. Ze verkocht haar huid gelijk duur tegen Milan. De stukken gingen naar goede velden en de partij ging lang gelijk op. Op een gegeven moment verdwaalde het witte paard echter. Milan sloeg toe en won de partij.

Klik voor alle uitslagen van de negende ronde hieronder

ronde-9-2021

Klik voor de stand na de negende ronde hieronder

stand-r9-2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *