De Petrosjan van VAS

Het was niet de avond van de vloeiende aanvalspartijen. Het was niet de avond van geniale offers. Het was een avond van incasseren en overeind blijven. Het was een avond van onverzettelijkheid tonen. Het was de avond van karakterschaak.

Niels Hoefsloot kwam tegen Sierk goed uit de opening na een handige zetverwisseling. Ergens in het middenspel ging het echter langzaam aan mis. De zwartveldige loper van zwart was superieur aan het witte paard en Sierk haalde mooi het punt binnen.

De partij tussen Milan en Tejo leek in het voordeel van de laatste beslist te worden. Na de opening had Tejo een comfortabele stelling. In tijdnood ging het helemaal mis. Na tactische schermutselingen sloeg Tejo een flater en ging het punt naar Milan.

Ticho was weer eens op de club. Hij trof Joris aan de andere kant van het bord. De twee hebben heel wat gevechten gevoerd, achter het bord. Deze partij was enigszins vredelievend. In een scherpe stelling kwam een zettenherhaling op het bord. Toen de handen geschud werden en de punten gedeeld, meende de competitieleider opluchting bij beide spelers waar te nemen.

Hans speelde een hele sterke pot tegen Ryan. Hij had een licht superieure stelling met een iets betere pionnenstructuur, een iets betere loper en controle over de open lijn. Daar stond iets meer activiteit van Ryan tegenover. Ryan wist steeds meer druk te creëren en kreeg de overhand. In een vlaag van optimisme offerde hij materiaal om zijn verbonden vrijpionnen naar de overkant te kunnen dirigeren. Achteraf werd duidelijk dat het misschien te houden was, maar achter het bord waren de problemen te groot.

Daan en Jaap kwamen vroeg in een eindspel terecht dat iets gunstiger voor Daan leek. Jaap moest zijn loper op b7 en toren gebruiken om zijn geïsoleerde pion te verdedigen op d5. In dit type eindspel is de cruciale vraag of er ‘een tweede front’ gecreëerd kan worden. De verdediger is immer minder mobiel achter zijn geïsoleerde pion en een tweede zwakte kan de stelling niet aan. In deze partij hield Jaap de boel, als een ware Petrosjan, (zie foto bij artikel) knap bij elkaar en boekte een mooie remise tegen een tegenstander met enkele honderden ELO punten meer.

Niels van Dam en Robbert speelden een soort van Franse pot met een wat ongebruikelijke structuur. Niels kreeg de kans om een breed en opgerukt centrum op te bouwen en gebruikte deze extra ruimte om aan te vallen. Zwart kwam zonder hele rare zetten te hebben gedaan onder stevige druk en moest uiteindelijk capituleren.

Floris en Ben waren nog in het vroege middenspel toen Floris die als een komeet bij VAS uit de startblokken was geschoten zich verrekende. Een schijnoffer bleek geen schijn en hij stond een stuk achter. Het was aan Ben wel toevertrouwd de vis op het droge te brengen.

Jos speelde een mooie pot tegen Samuel die zijn vlaag van onoverwinnelijkheid daardoor kwijtraakte. Samuel heeft een goed gevoel voor waar de stukken naar toe moeten. Hij heeft vaak gezonde stellingen maar schroomt de dynamiek niet. Deze partij was anders. De koningstelling stond flink op de toch en veel stukken waren als gevolg van noodgrepen op oneigenlijke plekken terecht gekomen. Jos maakte het netjes as.

Nieuwkomer Aidan nam het op tegen Han. In de opening liet hij wat ongebruikelijke manoeuvres zien maar hij was tactisch wel alert. Qua materiaal ging het dan ook redelijk lang gelijk op. Uiteindelijk wist Han zijn positionele voordeel om te zetten in materiaal en won de partij. Complimenten voor de manier waarop Aidan zich staande hield in zijn eerste echte pot.

Op het eerste bord tenslotte streden Bas en Roland. In een boeiende pot waarin de stukken van Roland iets minder op hun gemak leken dan ze normaal onder zijn bewind zijn trok Bas aan het langste eind.

Klik hieronder voor de uitslagen van ronde 8

ronde-8-2021

Klik hieronder voor de stand na ronde 8

stand-r8-2021-1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *