Keizer Mini match Ronde 4: De Bitterballen zijn terug!

Met de bar die weer geopend was, de bitterballen die rondgingen en weer een aantal spelers die voor het eerst meespeelden, mag weer gesproken worden van een zeer geslaagde clubavond! Dan heb ik het nog niet eens over de keiharde gevechten die op het bord gevoerd werden. Niets werd cadeau gedaan.

Op het hoogste bord verging het Jos in de eerste partij niet zo goed tegen Daan Haver, maar in de tweede partij lagen er goede kansen. Een veelbelovende stelling werd mede door de tijdsdruk helaas voor Jos niet omgezet in winst waardoor Daan wederom de volle buit mee mocht nemen. Onze man is nog ongeslagen.

Op het tweede bord werd door Sierk en Bas Haver een gevecht gevoerd tussen twee spelers die elkaar goed kennen. Het was Bas die won na een stevig gevecht.

Nieuwkomer Sergio maakte een week eerder in zijn eerste partijen op de club indruk. Ook tegen Ryan liet hij zien heel goed te kunnen schaken. In zijn partij tegen Ryan had hij een zeer veelbelovende stelling opgebouwd. Het dringen van de klok en de handigheid van Ryan maakte echter dat het misging. Ryan won ook de match, maar Sergio heeft zijn visitekaartje afgegeven.

Milan en Remy hadden een Chinese Draak op het bord. Met de zet g4 vertraagde Milan onnodig de witte aanval. Juist in de Draak kunnen dit soort tempi beslissend zijn. Remy won met goed spel!

‘Ik ben gemove-orderd’: galmde aan het eind van de avond door de bijna lege kantine. Een uitspraak die ik maar 1 keer eerder op die manier had gehoord. Het was tweemaal dezelfde persoon. Niels Hoefsloot had zich in de opening door een handige zetverwisseling van zijn tegenstander Elco in een opening laten lokken die hem niet beviel. De uitslag van de match beviel hem ook niet.

Huub boekte zijn eerste match overwinning op Tejo na twee goede partijen.

Joost miste in de opening met zwart tegen Tom Berkelmans een nuance en kwam gedrukt te staan. ‘Eigenlijk kon ik opgeven’. Dat deed hij niet, maar het maakte voor de uitslag niet uit. Knappe overwinning van Tom! Voor Joost juist weer even een pas op de plaats na zijn opmars.

Matteo offerde met wit een aantal een pionnen voor een sterke aanval tegen Milo Cornelissen. De zwarte koning stond lang in het midden en de dame op e7 voelde zich ook niet op zijn gemak. Cruciaal voor de zwarte stelling was het handhaven van het paard op e5. De zetten g5 en c5 werden gespeeld omdat te bewerkstellingen. En met succes, de aanval zwakte af en het eindspel werd gehaald. Een ongelijk lopereindspel met een pion meer bleek net niet te winnen. De tweede partij eindigde ook in remise. Een unicum vooralsnog in het toernooi.

Robbert was opgetogen. Tegen Floris had hij met goed schaak de match gewonnen.

Casper had een sterke tegenstander. Igor met een rating ruim boven de 2100 was een flinke uitdaging. Met zwart sloeg hij de snelle en agressieve aanval goed af. Kreeg een sterk positioneel voordeel en won een sterke partij. Igor sloeg in de tweede partij echter genadeloos toe en trok de stand in de match gelijk.

Milo Bogaard kwam tegen Samuel niet optimaal uit de opening maar speelde zich met sterke zetten in het middenspel terug. Hij won de partij en ook de match

Jaap was er weer bij. Hoewel zijn match tegen John in een gelijkspel eindigde had hij zich opperbest vermaakt en was blij weer achter het bord te zitten. Beide partijen werden overigens in recordtijd afgewerkt.

Het duel tussen Tom Prent en Luc Schiebroek was er eentje zoals de sportgeschiedenis er velen kent. De ervaren rot, tegen het ambitieuze broekkie. Beiden typeringen zijn uiteraard gechargeerd. De ervaring van Tom liet zich blijken in het moeilijke paard (Tom) tegen loper (Luc) eindspel. Met het hele fijne zetje a4 sloeg hij de structuur van wit aan gort. De losse pionnen werden prooi voor de toren van Tom en het eindspel werd knap gewonnen, alsmede de match.

Gerton verloor de eerste partij tegen Robin een kwaliteit en kwam dit niet meer goed te boven. In de tweede partij liet hij zien uit het goede hout gesneden te zijn. Hij won een sterke pot.

Yannick had na een aantal jaren schaakpauze besloten om bij VAS het bord weer op te zoeken. Tegen Henk bleek dat hij het schaken niet verleerd was.

Lani verloor van Theo. Hij kwam moeizaam uit de opening. Stond een pion achter, maar wist in het dubbel toreneindspel toch goede kansen te krijgen. Hij wist ze uiteindelijk niet helemaal te verzilveren en ging ten onder.

Claudia maakte haar debuut bij VAS. Ze wilde rustig warmdraaien maar Felix had andere plannen. De eerste partij eindigde met een heel mooi matbeeld waarin alle stukken van Felix mooi samenwerkten. De tweede pot won hij ook overtuigend. Hij voorzag Claudia in de analyse wel van enkele goede adviezen. Mijn verwachting is dat als ze warmgedraaid is dat de overwinningen spoedig volgen.

Ben en Maxim deelden de punten

Bas de Haas was tot de tanden gewapend tegen Dick. Hij wist dat hij een pittige tegenstander had. Met de Moderne verdediging wist hij een veelbelovende stelling te krijgen. In de complicaties die ontstonden voelde Dick zich zoals bekend als een vis in het water. Dick won de match, maar Bas had zich zeer kranig geweerd.

Joris begint steeds meer in vorm te komen. Tegen Tom Oosterhuis liet hij weer zeer gezond schaak zien. Goed positioneel schaken werd mooi tactisch beloond.

Francisco en Tim was een duel tussen twee debutanten op de club. Vroeger als een nieuweling naar de club kwam dan moesten ze lang incasseren. Het duurde nou eenmaal even voor je op competitief niveau kwam. Met de intrede van het internetschaken is dat drastisch veranderd. Dat bleek eens temeer in dit duel. Er kwamen aardig wat zetten theorie in de Caro Kann voorbij en toen Tim het niet optimaal neerzette profiteerde Francisco daar met verfijnd spel van. Ook de tweede pot was van een zeer behoorlijk niveau. Ook in deze pot trok Francisco aan het langste eind. Beide heren gaan het nog veel VAS spelers lastig maken.

Machiel en Mustafa speelden twee interessante potten. In de eerste pot hadden beiden een dubbelpion (f tegen c) en was er sprake van tegengestelde rokades. Dat betekent altijd strijd. Hoewel Mustafa eerder zijn zware stukken in de aanval had, leek de stelling van Machiel weerbaarder. Desalniettemin sloeg de aanval door en won Mustafa de partij. Machiel sloeg in de tweede partij terug met naar eigen zeggen wat opportunistischer spel. De punten werden dus gedeeld.

Voor sommige dus een bittere pil, maar voor iedereen een bitterbal. Wederom alleen vrolijke gezichten

Hieronder alle uitslagen van ronde 4:

UITSLAGEN-RONDE-4-10-6-2021

Hieronder de stand na ronde 4:

STAND-NA-RONDE-4-10-6-2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *