Keizer Mini Match ronde 3: Schaken in de zon!

Hoewel het cliché van bleke gezichtjes, dunne beentjes die nooit zonlicht zagen wellicht ooit een goede stereotypering van de schakers was is die tijd nu wel echt voorbij. Zon en schaken gaan wel degelijk samen. Zo toonden de 6 spelers aan die afgelopen donderdag hun partijen buiten op het schoolplein afwerkten. Ik verwacht dat naarmate het kwik verder stijgt dat hun voorbeeld gevolgd wordt. Bijkomend voordeel is dat als je een enorme blunder maakt dat men denkt dat je rode hoofd door de zon komt. Ook draagt het bij aan onze status als sport. Misschien komt er ooit een tijd dat er alleen maar buiten geschaakt wordt en dat tijdens topwedstrijden achter de spelers mensen klaar staan met handdoekjes om hun handen af te vegen na het doen van een zet. Iets om over na te denken.

In het kader van de zon en het feit dat de bar volgende week weer open mag besloten we als VAS zijnde er een soort feestavond van te maken. Onbeperkt consumpties werden uitgereikt van wijn tot bier en er kwamen zelfs bitterballen voorbij. Het was een heerlijke schaakavond.

Met Eline Roebers tegen Bas Haver vond er ook nog een waar top duel plaats op bord 1. Eline had kort voor deze match notabene glorieus een grootmeester verslagen in een FIDE toernooi. Voor het verslag klik hier. Bas is de rating favoriet van het toernooi.

Tegen Bas dolf ze in twee spannende partijen het onderspit. Met name de onconventionele opzet van Bas in zijn wit partij verraste Eline die tegen haar stijl in wellicht iets te passief reageerde. Een mooie overwinning van Bas in een match van hoge kwaliteit.

Job ontsnapte in zijn eerste partij nog tegen Daan. Maar in zijn tweede ging het naar eigen zeggen hard. Daan intimideert zijn tegenstanders en toekomstige tegenstanders met de indrukwekkende lijst van schaaklectuur die hij zich momenteel eigen maakt. Zowel inspirerend als intimiderend. Temeer omdat hij daarnaast ook sterk schaakt. U bent gewaarschuwd.

Niels Hoefsloot wist met Milo vorige week nog een mooi scalp te pakken. Tegen Roland ging hij er af.

Floris en Milan zijn twee kometen. Er zijn denk ik niet twee spelers op de club die zo snel groeien als deze twee. Met hoge snelheid kwamen ze op elkaar af. Milan speelde met wit een wat losser openingssysteem dan hij normaliter hanteert en met succes. Met zwart verloot hij echter. Zodoende deelden de heren de punten.

Sierk versloeg Elco in 2 partijen en heeft de weg naar boven weer ingeslagen!

Elmer was furieus van start gestaan maar trof in Ryan een pittige tegenstander. Met zwart speelden Ryan de zetten f5 en c5 in de opening. Een experimentele opzet. Het leverde een leuke partij op. De match ging uiteindelijk met minimaal verschil naar Ryan.

Roelof die ik nog steeds voorspel als 1 van de grote verrassingen van het toernooi (in positieve zin!) oogde een klein beetje vermoeid bij binnenkomst. Het brak hem misschien op tegen onze voorzitter Remy. Volgende keer krijgt Roelof een extra koffie, anders gaat het me geld kosten.

Tom Berkelmans kwam met hernieuwde moed achter het schaakbord. Nadere analyse van de partij uit de vorige ronde leerde hem dat hij onder andere mat in 2 had gemist. Met Huub trof hij echter de Houdini van de vereniging. ‘Ik sta steeds zo slecht maar dan kom ik er toch weer soort van uit, ik snap het zelf niet helemaal’. Het werd 1-1.

Luc toont zich een in en in schaker! Na zijn vliegende start verloor hij zijn match van Ivo in 2 lange en zware partijen. Geen gesip na afloop of gemopper, geen verfrommelen van het notatie formulier of 1 van de andere handelingen die als gevolg van teleurstelling bij een enkeling wil plaatsvinden na een nederlaag. Glunderend van energie en inspiratie trof ik hem op de gang. ‘Ik heb verloren!’: zei hij opgewekt. ‘Maar hier kom ik alleen maar sterker van terug!’. Die is over twee jaar clubkampioen.

Joost heeft na de pittige eerste ronde de weg naar boven gevonden. Maxim had weldegelijk kansen maar toen hij deze niet pakte sloeg Joost toe.

Benno en Robin speelden twee leuke partijen. Sleutelmoment van de match was echter het einde van de eerste partij. Net toen broer Felix even kwam kijken verloor Robin echter in een spannende stelling pardoes zijn dame. De tweede pot ging ook naar Benno.

Felix en Joris van Zijl waren aan elkaar gewaagd. Joris won de eerste partij door in een stelling met een pion meer het klassieke stikmat met het paard op f2 uit de hoge hoed te toveren. Ook de tweede partij ging lang gelijk op, maar hij ook deze ging naar Joris.

Casper versloeg Gerton. Het niveau van de partijen was echter dusdanig dat Gerton er vrede mee had. Hij had immers met Casper een sterkte tegenstander maar werd niet zoals een week eerder verrast door zetten die hij aan had moeten zien komen. Dit laatste onbehaaglijke gevoel kent iedere schaker. Het ontbreken van scherpte. Een beetje het gevoel als je gaat wandelen wanneer er ijzel ligt. Je hebt het gevoel dat je elk moment kan uitglijden.

Robbert versloeg Tom en lijkt zijn vorm weer terug te vinden.

Bas verloor voor het eerst een match. Maar dat is geen schande tegen Tom Prent. Helaas kon Bas onder tijdsdruk met zwart zijn mooie aanval net niet afronden. Anders had hij een gelijkspel eruit weten te peuren.

Henk had een grijns van oor tot oor aan het eind van de avond. Hij had knap gelijkgespeeld tegen Theo. Wat een zeer puike prestatie is. Theo had overigens dezelfde grijns, maar die heeft hij altijd ongeacht het resultaat.

Machiel was dicht bij een stunt in zijn partij tegen Hans. Uiteindelijk ging de vlieger helaas net niet op. Maar onze man groeit elke week, dus het gaat gebeuren!

Steven en Sergio speelden twee leuke partijen. De stukken werden gezond ontwikkeld alleen de lopers van Steven stonden in de witpartij onnodig passief. Sergio die online al flink huishoudt laat zien dat de drie dimensionale variant hem ook goed afgaat, bovendien speelt hij in de geest van ons meest beroemde erelid. Op een gegeven moment kon hij namelijk met de dame op b2 in slaan. ‘Maar ik vertrouwde het niet’. Niemand minder dan Max Euwe zou het roerend met hem eens geweest zijn. Zijn stelregels was immers: sla nooit op b2, zelfs als het goed is! Met actief spel wist Sergio materiaal buit te maken en de partij en uiteindelijk ook de match te winnen. Ze analyseerden nog lang samen enthousiast door.

Kortom weer veel mooie en spannende partijen. Volgende week weer met de gezelligheid van de bar erbij!

Zie hier alle uitslagen van ronde 3

UITSLAGEN-RONDE-3-3-6-2021

Zie hier de stand na ronde 3

STAND-NA-RONDE-3-3-6-2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *