Keizer Mini Match toernooi ronde 8: Ik kwam voor de beker

Het was de avond van het waterschaak festijn bij de jeugd, de avond van het tijdelijke afscheid, het was de avond van schaken en kletsen tot diep in de nacht, het was de avond van de prijzen!

Het slotstuk van een heerlijke 8 weken waarin weer volop geschaakt werd, deed eer aan al het voorafgaande. De senioren schakers die 7 rondes lang hadden gestreden baanden zich een weg naar de kantine onder een erehaag van waterballon gooiende jeugdschakers. Het traditionele waterschaak op de laatste clubavond is zelfs voor de meest ontkinde volwassen schaker een fantastisch tafereel om te aanschouwen. Rondrennende en schakende kinderen, super enthousiast en schaaktrainers die met kletsnatte koppies achter het bord zitten

Het vormde de ideale opmaat voor deze laatste schaakronde. Bovenin was het extreem spannend. Het toernooi zou beslist worden in en rechtstreeks broeder duel. Bas Haver moest zijn minieme voorsprong op broer Daan verdedigen. Maar ook daaronder was het voor de meeste schakers superspannend. Dat kwam mede door de asburde hoeveelheid prijsjes.

Sierk speelde tegen Joris van Zijl. Het is bewonderingswaardig hoe snel Joris gegroeid is de afgelopen weken. Ik zal natuurlijk niemand een schaaksabattical aan raden maar wat Joris ook in zijn schaakinterbellum heeft gedaan, het heeft gewerkt. Voor Sierk zo constateerde hij zelf realistisch was hij nu nog een maatje te klein. Ik kijk uit naar volgend seizoen, want dat gat wordt hard gedicht. Sierk verzekerde zich met zijn overwinning van een hele knappe derde plaats. Het leverde hem zeer classy schaaksokken op!

Dick en Job speelden twee interessante potten. In beide partijen had Job een pion voorsprong maar had Dick compensatie in de vorm van activiteit. De eerste partij was de pion voor Job eigenlijk te weinig en leek de partij richting remise te gaan. Ware het niet dat er wat misging. De tweede partij werd de pion voorsprong uitgebreid naar twee pionnen en uiteindelijk winst. De nederlaag leverde Dick een prijs op. Het was wellicht niet de prijs waar hij vooraf op hoopte. De prijs voor grootste relatieve (TPR) onderscore . Het leverde Dick echter wel een mooi houten damspel op.

Overigens haalde de toernooileider terecht aan dat Dick zijn onderscore vertekend was. Met eerdere tegenstanders als Sergio Kazatzidis die ruim 400 ELO punten te laag was ingeschat door de toernooileiding kan het hard gaan met je TPR ondanks dat het niveau van de partijen van een prima niveau is. Gelukkig kon Dick het prima relativeren: ‘ik ga met een moo damspel naar huis, mij hoor je niet klagen’.

Theo Pont en Pjotr streden om de punten. Een mooie winst van Pjotr kwam nog even in gevaar na een onnauwkeurigheid maar onder druk van de klok bezweek Theo uiteindelijk toch. In de tweede pot was Theo echter de sterkste. Een gelijkspel dus.

Bas de Haas trof een andere sterke jeugdspeler. Namelijk Jan Veraart. Het werd gelijk een primeur. Voor het eerst geen Siciliaan op het bord maar een klassieke open partij met 1.e4 e5. Een heel ander type stelling. Jan beheerste dit net wat beter. Bas besloot, ingegeven door een lange reis naar huis, de prijsuitreiking niet af te wachten. De toernooileider trachtte nog hem op andere gedachten te brengen: ‘misschien heb je wel een prijs?’. Smalend lachte Bas de suggestie weg. Nu staat er dus nog een mooi paar schaaksokken te wachten op een eigenaar want Bas won de ratingprijs tot 1400.

Huub speelde tegen Joris van Vuure en koos in het Spaans onbewust voor de meest scherpe en wellicht theoretisch meest lastige variant die het schaken kent. De Marshall. Het uitvoerig bestuderen van de theorie kan de schaakontwikkeling soms belemmeren. Het leren van zetten in plaats van aanvalspatronen en middenspel en eindspel concepten kan er voor zorgen dat je de kans mist om de interactie tussen je stukken echt te leren begrijpen. De uitzondering daarop is de Marshall, die kan niet zonder enige theoretische kennis gespeeld worden. Huub bekende dat hij dit al jaren met redelijk succes deed. Joris won deze partij echter overtuigend. De tweede pot was een stuk spannender maar ging ook naar Joris.

Niels versloeg Luc in twee goede potten. In 1 partij won Niels redelijk pardoes materiaal, in de andere pot ging het lang gelijk op. Achteraf bleek het een strijd te zijn tussen twee prijswinnaars.

Khoi en Casper kregen beide partijen een heel interessant middenspel op het bord. Zeker in de tweede partij met wit leek Casper iets prettiger te staan. In de complicaties die echter ontstonden bleek Khoi het overzicht het best bewaard te hebben. Hij trok de match terecht naar zich toe.

Milan bekroonde een mooi seizoen met een heel knap gelijkspel tegen Elco.

Tom Oosterhuis versloeg Mustafa. Mustafa zette beide partijen iets te enthousiast zijn eigen aanval op en mistte daardoor de dreigingen die Tom in de stelling had gevlochten. Er viel groot materiaal van het bord en Tom won overtuigend de match!

Tom Prent speelde tegen Felix. Felix had al een paar zeer goede resultaten geboekt maar tegen Tom ging hij gestrekt. Tom wist met positioneel gezond spel de aanvalsdrift van Felix te temmen en sloeg twee keer toe gedegen toe in het eindspel.

De familie Lankester nam voor het eerst misschien tijdens dit toernooi uberhaupt geen punten mee naar huis. Want Elmer was te sterk voor Robin.

Dan en Ingo maakten er een wildwest partij van. Met name het spel van Ingo was compromisloos. Dan bleef rustig de dreigingen pareren en toen er materiaal in de aanbieding werd gedaan was hij er als de kippen bij om het op te halen. Na het winnen van de match hielp hij ook nog met de bar alsof er al jaren stond. Een geweldige aanwinst dus!

Ryan vloerde niemand minder dan onze voorzitter. Het leverde hem terecht een prijs op!

De match tussen Gerton en Yannick ging lang gelijk op. Yannick wist twee keer met een kleine combinatie materiaal buit te maken. Het bleek voldoende voor de winst in de match. Overigens had Gerton een psychologisch nadeel want Yannick had zijn eigen toeschouwers meegenomen.

Machiel doet af en toe laatdunkend over zijn eigen niveau. Ten onrechte want de groei is duidelijk zichtbaar. In de match tegen Lani waren er twee spelers te zien die het spelletje goed begrijpen. De openingen werden zeer naar behoren gespeeld en het middenspel werden de stukken actief geplaatst. Het betrof ook een strijd tussen twee stijlen. Lani speelt gedegen, is op zoek naar harmonie tussen zijn stukken. Machiel gaat op zoek naar de vijandelijke koning. Beiden wisten 1x te zegevieren!

Het duel op het eerste bord werd zoals eerder genoemd uitgevochten tussen de broers Haver. Bas sloeg in de eerste partij gelijk een belangrijkse slag. Daan durfde de zet Pg5 met als idee Pe6 niet aan, koos een passievere opstelling waarna het ruimtegebrek hem opbrak. Een partij op niveau. In het tweede duel nam hij zijn wraak. Een gelijkspel dus en daarmee Bas als de eerste kampioen van het VAS Mini Match Toernooi! Van harte gefeliciteerd!

Toen de toernooileiding aangaf dat de beker aan Daan zijn neus voorbij ging maar dat hij wel in de prijzen viel merkte hij terecht op: ‘maar ik kwam voor de beker’.

Foto’s

Prijswinnaars

1e prijs

Bas Haver

2e prijs

Daan Haver

3e prijs

Sierk Kanis

Ratingprijs tot 1900

Niels Hoefsloot

Ratingprijs tot 1750

Joris van Zijl

Ratingprijs tot 1400

Bas de Haas

Beste Crashcourse prijs

Luc Schiebroek

Jeugdprijs

Ryan Busa

Mooiste partijverslag voor VAS Nieuws

Huub Spekman

TPR onderprestatie

Dick Paulis

Eindstand en uitslagen

UITSLAGEN-RONDE-8-8-7-2021

STAND-NA-RONDE-8-8-7-2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *