Keizer r1: De kop is eraf!

De start van de tweede cyclus was gelijk inspirerend! Een volle zaal vol met enthousiaste schakers! Klaar om de roest van de winterstop van zich af te spelen. U zal hieronder bij het lezen veel achternamen tussen haakjes tegenkomen. Waarom vraagt u zich terecht af. De reden is dat er een naamgenoot meedoet aan de competitie. Tot we fatsoenlijke bijnamen verzinnen lijkt dit de meest redelijke oplossing. Het zijn de luxe problemen van een zeer goed bezochte clubavond.

Op bord 1 vond gelijk een topduel plaats tussen Anton (Sinev) en Joris (van Vuure.) Laatstgenoemde beging een onnauwkeurigheid in de opening en kwam er vervolgens niet meer aan te pas. Een fijne start voor Anton dus!

Op bord 2 kwam de koning van Jos erg op de tocht te staan na de breekzet … e6 van David. Beide spelers moesten in tijdnood zich een weg navigeren door allerlei ingewikkelde varianten, met als belangrijk verschil dat Jos in de touwen hing. David wist rake klappen uit te delen en trok het punt naar zich toe in een mooie partij.

Roland en Anton (Lysakov) tekenden de vrede. Voor Anton de laatste voorbereiding alvorens zijn eerste deelname aan het TataSteel toernooi. Je kan een slechtere generale hebben dan remise tegen Roland.

Take moet nog wennen aan zijn nieuwe status als kampioen. Hij won knap de eerste cyclus en is nu dus de te pakken man. De partij tegen Jeroen begon dynamisch maar vervlakte daarna. Remise was het eindresultaat.

Joost van Dongen speelde met wit en kreeg een soort Benoni structuur. Het leek alsof Milan wat beter stond. Maar toen de laatste te gretig voor kwaliteitswinst ging draaide de kansen. De kwaliteit werd gewonnen maar de stelling van Joost kwam tot leven. Ondanks de tijdsdruk wist Joost de goede zetten te vinden en zo de partij te winnen.

De andere Joost (Hoogland) versloeg in 1 van de langste partijen van de avond Samuel. Twee puntjes voor de Joosten. Zij weten het dus blijkbaar echt.

Niels (Hoefsloot) en Bastiaan speelden een manoeuvreer partij. Vanuit een soort Alapin leek de witte structuur nog niet helemaal af. Niels wist er met handig stukkenspel gebruik van te maken en won.

Het brede centrum van Jaap zag er intimiderend uit. Remy had het initiatief aan zijn tegenstander gelaten en Jaap is na een aantal weken wat minder gespeeld te hebben herboren terug. Knap werd de stelling naar winst gespeeld.

Marrit leek het met zwart goed voor elkaar te hebben. In een Draak met tegengestelde rokades had wit de koningsvleugel dichtgeschoven. Alleen haar paard stond op e8 wat onhandig. Het reorganiseren van de stukken bleek zo’n karwei dat wit ondanks de gesloten stelling een aanval wist op te bouwen. Marco maakte het met mooi af.

Het was de avond van de dubbelpionnen. Zo ook in de partij tussen Huub (Groenenberg) en Joris (van Zijl). De witte structuur van Huub met de f3/f4 dubbelpion in een centrum met verder een pion op e5 en c4 en geen g-pion leek wat dubieus. Temeer omdat zijn eigen zwartveldige loper slechts van binnenuit naar de pionnen kon kijken. Joris moest met zwart er gebruik van zien te maken en dat is zo makkelijk nog niet. Want zodra je de boel openbreekt verbetert misschien wel de witte structuur en het witte stukkenspel. Uiteindelijk beet hij zich er op stuk en werd de vrede getekend.

Jan Stegeman is terug! Hij speelde tegen Filip een goede pot waarin hij leek op winst te kunnen spelen. Maar Filip is een taaie. Hij hield zich staande en wist toen Jan misgreep onmiddellijk toe te slaan. Jan baalde, maar was toch voldaan; ‘het was 1 van de leukste partijen in jaren’.

Tejo won een pion tegen Rufus en wist dat voordeel vast te houden. Helemaal aan het einde kon hij het zich nog permitteren zijn dame te offeren om alle kansen van Rufus op tegenspel te beëindigen. Een nette overwinning.

Jan (Veraart) kwam tegen Nick goed uit de opening maar speelde toen te wild en te agressief. Alle pionnen stormden naar voren. Ook zij die eigenlijk belast waren met de bescherming van de koning. Nick wist een aanval via de a-lijn te creeren deed een mooi offer en knalde er doorheen. Een leerzame pot voor Jan.

Theo had een pluspionnetje, meer ruimte en een groter aandeel in het centrum. Maarten had tegen zijn gewoonte in wat onnauwkeurig gespeeld en Theo krijgt de smaak weer te pakken. Puntje voor Theo.

Naast Theo en Maarten speelden Samuel en Dmitrii een spektakelstuk. In het Weens bracht Samuel met zwart zijn paard naar het onnatuurlijke veld a6. Hierdoor miste hij effectief een stuk. Toen hij ook nog weigerde een pionnetje te offeren voor koningsveiligheid en tegenkansen speelde Dmitrii in een imponerende stijl de partij naar winst.

Super kwam tegen Hans moeizaam te staan. Sterker nog Hans leek met mooi aanvalsspel een puntje binnen te harken. Echter 1 onoplettendheid en Super sloeg toe. Zijn eerste overwinning achter een ‘echt’ bord. Hij glunderde, en terecht. Hans die natuurlijk niet wilde verliezen kon de blijdschap van zijn tegenstander wel waarderen.

Pjotr en Leon waren in een heus straatgevecht beland. Pjotr had de iets mooiere structuur. Wel met een gek paard op h3. Leon won materiaal maar Pjotr kreeg er sterk aanvalsspel voor terug. Een hele knappe overwinning van Pjotr die maar beter blijft worden.

De partij tussen Remy en Daniel leverde een bijna studie achtige eindstelling op. Waarin beiden doorlopende pionnen hadden en stukken die zowel verdedigen moesten als aanvallen. Het leidde tot een heel bijzonder evenwicht en dus remise.

Yannick geraakt steeds beter in vorm. In de afruilvariant van het Frans kreeg hij ruimtevoordeel en zijn mooie loperpaar sneed door de stelling. Een solide overwinning.

De avond werd traditiegetrouw afgesloten met een lekkere bittergarnituur. De kop is er af! De start van weer een serie heerlijke clubavonden!

Uitslagen en stand na ronde 1

Klik hier voor de uitslagen en stand na ronde 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *