VAS’ers behoorlijk in de prijzen bij NK Voortgezet Onderwijs

Donderdag 19 februari vond tijdens het Tata Steel Chess Tournament de finale plaats van het Nederlands Kampioenschap Voortgezet Onderwijs teamschaken. Vijf VAS’ers deden mee in de categorie eerste en tweede klas. Zij hadden zich geplaatst met hun scholen St. Ignatius Gymnasium en het Cygnus Gymnasium. Via één van de drie online voorrondes haalden ze genoeg punten om bij de top twee van het kwalificatietoernooi te eindigen. Deze dag was een mooie beloning!

William, Max en Kayen eerste met het Cygnus

Het Cygnus Gymnasium had zich in de voorrondes direct als favoriet weten te plaatsen in de categorie VO klassen 1+2. In dit ijzersterke schoolteam van vier spelers zaten naast Joel van SVAW maar liefst 3 VAS-spelers: William, Max en Kayen.

Hoe bereid je je voor op zo’n NK?
1. Ga gezellig een middagje schaken met de klok op de wedstrijdtijd en sluit dit af met door Kayen zelfgemaakte churros met warme chocoladesaus van onder andere VAS chocoladeletters gemaakt, dat brengt geluk!
2. Lees enkel Donald Ducks op weg naar het toernooi en denk na over de vraag hoe je schaakmat in het Latijn zegt (je doet immers mee als gymnasiast aan een schaaktoernooi), dit brengt geluk!
3. Staar je blind op het Goud, ruik het goud naar je toe.

Ronde 1
En dan aan de slag! Vijf ronden, de eerste tegen Ignatius, daar treffen we VAS spelers Andrija en Baris aan op bord 1 en 3.
Alle spelers doen aan dameruil, en wat paarden tegen lopers of vice versa. Daarna komt het Cygnusteam netjes in volgorde van bord 4 / 3 / 2 / 1 van tafel: allemaal gewonnen. Ignatius zal trouwens ook niet onverdienstelijk eindigen vandaag.

Ignatius versus Cygnus (foto: Ahu Ersöz)

Ronde 2
In dit valletje had Williams tegenstander op bord 1 niet mogen lopen in de opening: William (zwart) had een pion aangeboden op e5, die wit gretig nam met een paard waarna natuurlijk Dame a5+ volgde, en wit een paard kwijt was.
Kayen haalt remise, de anderen winnen allemaal.

Zie jij ook het tactiekje waarmee William (zwart) won?

Ronde 3
William had, zoals niet ongebruikelijk, al zitten tijdstunten in ronde 1, maar nu werd zelfs de teamleider zenuwachtig. Hij was duidelijk sterker dan zijn tegenstander, maar het is wel een NK met slechts 10 min + 10 sec per zet speeltijd, per persoon. William ging uitvoerig bij de buren kijken.
Teamleider (ondergetekende) sprak hem hier na de partij op aan; de volgende partij was tegen de zwaarste tegenstander op bord 1, Jonathan Vijver met een nagenoeg gelijke rating van 1700+.

Ronde 4
William kwam weer in tijdnood en verspilde kostbare tijd aan andermans partijen. Als je winnend staat, is onder druk makkelijker presteren dan als je in de verdrukking komt, wanneer de ander agressiever en aanvallender speelt en je overvalt met zetten. Dan wordt de kans te blunderen groter, en dat gebeurde.
Max, Joël en Kayen wonnen wederom, en de twee eersten waren nu ook zeker van de extra Gouden Bekers die er te verdienen waren voor beste bordspelers. William zag die nu aan zijn neus voorbij gaan en voor Kayen was het nog spannend, die mocht in de laatste ronde niet verliezen!

Ronde 5
We zijn gekomen voor de Team titel, en die gaan we halen, ondanks 1 individuele tegenslag.
Het lukt! We zijn kampioen van Nederland!
Kayen haalt remise op bord 4 en weet daarmee ook de individuele beker veilig te stellen, die zal worden gedeeld (lees: bijbesteld) gezien een gedeelde eerste plek op bord 4.

Het Cygnus team wint met alle te halen matchpunten en 18 uit 20 bordpunten de NK titel plus 3 van de 4 individuele bekers.
Deze werden door niemand minder dan onze eigen VAS’er en Challenger op het Tata Steel toernooi uitgereikt: Eline Roebers! Erg leuk. Ik had de indruk dat deze dag met vrolijke leeftijdsgenoten om haar heen haar wat ontspanning bood tijdens het prestigieuze toernooi.

In de auto op de weg terug leidde een en ander tot hilariteit. Iedereen kende inmiddels Williams partij uit ronde 4 uit zijn hoofd, hij bleef hem herhalen met steeds de verschrikking “Toren d4????!!!!! Waarom deed ik Toren d4?????!!!!!” Er volgde een opmerking: “Ik versta je niet William, er zit een Beker tussen!”
Ja, als je zo’n krachtkanon op bord 1 bent, moet je tegen een stootje kunnen. Maar wij wensen William rust en focus toe, dan gaat hij die individuele beker in de toekomst ook nog binnen kunnen slepen.

Tekst & foto’s: Corinna Chardon

Andrija en Baris derde met St. Ignatius Gymnasium

Andrija was de aanvoerder van dit team. Op het tweede bord zat Richard, lid van SVAW, gevolgd door onze Baris.
Na de mokerslag in de eerste ronde, herpakten ze zich prima en verloren niets meer. Twee winsten en twee gelijkspelen bleken vervolgens genoeg voor eremetaal: het brons!
Baris kwam goed mee en liet zien dat hij zich kan verweren tegen behoorlijke tegenstand. Hij behaalde 2 uit 5.
Dat is evenveel als Andrija, die op het topbord niet zijn topvorm te pakken had en het aflegde tegen de sterkere opponenten.
Ze werden gefeliciteerd door hun clubgenoot Eline (zie hieronder). Zelf een voormalig Ignatiusleerling trouwens, totdat ze naar een topsportschool wisselde.

Hartstikke leuk dat onze schakers zich ook met hun school van de goede schaakkant laten zien. Dat zijn we allemaal gewend bij de basisscholenkampioenschappen, maar goed om te merken dat het ook bij de middelbare scholieren begint te leven. Iets om volgend jaar in de gaten te houden, altijd erg gezellig zo’n dagje vrij met schoolgenoten!

Tekst: Samuel Cohn

(foto: Ahu Ersöz)

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *