Keizer ronde 10: Lopers tegen Paarden

Het was de avond van de lopers tegen de paarden. In de ‘echte’ wereld zijn paarden dan duidelijk in het voordeel. Op het schaakbord ligt het stuk genuanceerde. Het is een thema dat iedere schaker kent. Met allerlei richtlijnen en advies maar iedere keer weer anders en dus iedere keer boeiend.

We hadden ook 2 binnenLopers. Vladimir en Corby kwamen allebei eens kijken. De ene had ons van buiten wel eens zien spelen en de andere was ons tegen het lijf gelopen op de digitale snelweg. Ze hebben beiden een heerlijke avond gehad. Net als Stacy die voor het eerst op de club was en die Max versloeg.

Nick had twee gevaarlijke vrijpionnen tegen Rob. In een loper tegen paard eindspel (en beiden een toren) met gelijk aantal pionnen. Zijn onderste rij oogde nog wat kwetsbaar, maar hij wist deze knap te ontwijken en trok de partij over de streep.

David speelde tegen William een mooie positionele pot. De achtergebleven b2 pion werd vakkundig vastgelegd en onder vuur genomen. De poging van William om de druk te verlichten met stukkenruil leverde niet het gewenste resultaat. Sterker nog, er kwam een vreemde zwarte pion op d3 terecht. Die heel vervelend bleek. Na een kort intermezzo omdat de heren constateerden dat er geen ‘increment’ was ingesteld, pakte David het punt.

Jos speelde een sterke pot tegen Bas. Ten koste van een koning in het midden won hij groot materiaal. En hoewel de stelling nog wel gevaarlijk was wist Jos het materiaal voordeel netjes uit te buiten. De man is in zeer goede vorm!

Floris stond tegen Job veel hout achter. Iets te opportunistisch spel had hem een open h-lijn opgeleverd, maar vooral veel materiaal achterstand. Job won.

Filip speelde tegen Ben Wijgers. Hij week af van zijn gebruikelijke aanpak van het Siciliaans uit angst overspeeld te worden. Die keuze, over het algemeen niet aan te raden, pakte verkeerd uit. Hij gaf in een lastige stelling een stuk weg en het kwaad was snel geschiedt.

Niels Hoefsloot versloeg een in tijdnood verkerende Roland. In het eindspel dat met meer tijd wellicht nog interessant had kunnen zijn had Niels een kwal tegen 2 pionnen. De ‘extra’ toren kwam binnen en besliste de partij.

In een stelling met ongelijke lopers had Samuel een gedekte vrijpion. Dat is meestal een indicatie dat je beter staat. Milan bood nog lang en prima weerstand maar met het verdwijnen van de stukken werd het voordeel van Samuel steeds groter en leidde tot winst.

Luc had een aantal pionnetjes meer na een complex middenspel in de partij tegen Manuel. De stelling was nog chaotisch dus het was niet automatisch gezegd dat dit genoeg zou zijn voor winst. Maar Luc kweet zich bekwaam van deze taak.

Take won een spannende pot van Robbert. Eline had tegen Daan een goed paard tegen een slechte loper en de betere structuur. Daan wist de loper nog soort van te activeren, maar Eline speelde een gedegen pot en trok de partij naar zich toe.

Milo had tegen Remy de iets betere structuur in een verder rustige stelling. En Remy is een taaie. Milo won.

Han leek na de opening een iets betere positie te hebben dan Dan. Hij had het loperpaar en iets meer ruimte. Dan wist de stelling echter goed te compliceren zodat Han plots misgreep. Knappe overwinning van Dan

Gerton en Paul waren verwikkeld in een heel interessant loper tegen paard eindspel. Een beetje het thema van de avond. Gerton had het paard en een vrijpion. Tegen de loper en gelijk aantal pionnen, maar geen vrijpion van Paul. De strijd werd nog wel op beide vleugels uitgevochten dus de loper zou zich daar prettiger in moeten voelen. Gerton won een mooi eindspel. Maar beiden spelers hebben weer heel veel geleerd. Want niets is zo leerzaam als zo’n eindspel spelen.

Voor wie dat ook wil ervaren is het leuk om te kijken naar de schaakles hieronder!

Kortom weer een mooie schaakavond met veel leuke partijen!

Stand en Uitslagen van ronde 10

Klik hier voor de uitslagen en stand na ronde 10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *