VAS KNSB 1: Prestigestrijd & vegabroodjes

Na een aantal krappe overwinningen en enkele wedstrijden met gemiste kansen mocht VAS 1 enigszins verzwakt aantreden tegen Caïssa II.

De tweede plaats is momenteel het hoogst haalbare voor ons eerste team maar bij een verloren wedstrijd zouden we ook nog in het rechterrijtje kunnen eindigen. Behalve individueel succes staat er dan ook nog wat prestige op het spel. Tegenstander Caïssa II vecht tegen degradatie en zal er op gebrand zijn om een resultaat te halen. We traden deze wedstrijd aan zonder Victor en Hilke maar met Ticho en Samuel als invaller.

De tegenstander kwam met een man minder en zag er over de volle breedte wat uitgeblust uit. Of het kwam door een opstelling met zeven man of door het zware seizoen weet ik niet maar ondanks enkele prima stellingen zag ik nergens enig vertrouwen bij de tegenstanders op een goede afloop. 

Op bord 2 wist Ticho al voor er een zet was gedaan dat hij een reglementaire overwinning zou gaan binnen halen. Hij hielp daarna nog even in de bar, zorgde er voor dat er allemaal vegetarische broodjes klaar lagen en kon vervolgens een punt bijschrijven. 

Zo sta je dus met 1-0 voor zonder enige inspanning. 

Volgende uitslag viel op bord 3.

Tegenstander Paul Janse speelt met wit een variant waarin hij een pion offert voor aanzienlijke compensatie. Khoi was uiteraard bekend met deze variant en toen Khoi uit zijn boek was speelde hij allemaal computerzetten tot de evaluatie -5 aangaf. Je hebt van die dagen dat er niets fout kan gaan bij Khoi en de tegenstander slechts een figurant is. Dit was zo’n dag.

2-0

Een heel ander soort partij op bord 4 waar Jan het erg moeilijk leek te hebben in een moeilijke stelling. Gelukkig was de stelling voor zijn tegenstander ook niet al te eenvoudig en werd het evenwicht weer hersteld. Remise lijkt dan wel een prima resultaat.

2½-½

Op bord 7 is het evenwicht nooit echt verbroken geweest en sloot Joris het verlies gevaar uit en daarmee ook zijn eigen winstkansen. Nadat beide partijen remise hadden aangeboden eindigde de partij in een gelijke stelling.  

3-1

Een van de leukste partijen van de dag werd gespeeld op bord 8 door Samuel. Niet gehinderd door de veel hogere rating van zijn tegenstandeer zette hij zijn stukken goed neer en trok ten aanval. Pionnen werden geofferd, stukken achter gelaten en positionele ruïnes geaccepteerd om maar dichter bij de vijandelijke koning te kunnen komen. En zo gebeurde het dat Samuel erg dicht bij de Koning kwam, zo dicht zelfs dat er minimaal eeuwig schaak in zat. Waarschijnlijk zat er nog veel meer in dan remise maar de tijd tikte weg en Samuel die zijn debuut maakte in de tweede klasse kon het niet meer rond rekenen.  Uiteindelijk accepteerde onze jeugdleider de remise en bracht hij daarmee de stand op 3½-1½ Prachtig debuut natuurlijk!

De drie overige partijen zouden nog een punt moeten gaan opleveren maar eerlijk gezegd was dat nog geen zekerheidje. De stelling van Martijn leek me moeilijk, Job stond slecht en bij Sierk was er een dynamisch evenwicht ontstaan. 

Eerstvolgende uitslag viel op bord 6 bij Job. De druk werd daar langzaam opgevoerd en uiteindelijk bezweek Job toch. Wellicht een erg goede partij van zijn tegenstander.

3½-2½

De beslissing viel uiteindelijk op bord 1.

Martijn had de hele partij wat moeilijk gestaan maar toen zijn stukken los kwamen was het plotseling snel afgelopen.  Een zwaar bevochten overwinning.

4½-2½

Het slotakkoord liet nog wat op zich wachten maar uiteindelijk tekenden Sierk en zijn tegenstander de vrede. Uitslag 5-3

Voor VAS I betekend dat voorlopig een tweede plaats en bij winst op Aalsmeer in de laatste ronde eindigen we hoger dan VAS II dat het in klasse 2C uitstekend doet, dat zijn we als eerste team ook wel aan onze stand verplicht. Tegenstander Caïssa II heeft de handhaving niet meer in eigen hand en zal de laatste ronde alle zeilen moeten bijzetten en dan hopen op goede resultaten op de andere velden.

VAS 5 en VAS 6 hadden een vrije ronde maar omdat ook VAS 2 en VAS 3 ook wonnen zat de stemming er prima in na afloop. Volgend seizoen gaat het alleen maar beter worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *