Keizer ronde 2: In het eindspel worden de knikkers verdeeld

Met een recordaantal van 37 borden kan de clubavond niet anders dan een groot succes genoemd worden! Allemaal gretige, enthousiaste schakers hadden de weg naar de speelzaal weer gevonden! Ze kwamen deze avond allemaal achter de keiharde waarheid van het schaken. Je kan een hele partij goed spelen, maar pas in het eindspel worden de knikkers verdeeld.

Tafelnummers en pindarotsjes

De nieuw ingevoerde tafelnummers maken het vinden van je tegenstander een stukje makkelijker gelukkig. De kantine was tot de nok toe gevuld en de voorraad bitterballen van de Albert Heijn moest geplunderd worden om de zaal tijdens de borrelfase een beetje te kunnen voeden. Gelukkig hadden de heerlijke witte chocolade pindarotsjes van Martinez (winkel gerund door onze eigen Victor Hendriks) aan het begin van de avond een goede bodem gelegd. Er was weer genoeg te beleven op de borden, zeker ook bij het bord van diezelfde Victor.

Op bord 1, het digibord was een interessante strijd tussen Joris en Victor. Vanuit een Najdorf kwamen ze in een meer Svesnikov achtige structuur. Joris greep het intitiatief toen hij de kans kreeg. Wat volgde is een hele mooie partij met allerlei tactische wendingen, die in het voordeel van Victor beslist werd door de vlag toen Joris een aantal keer een remise wending uit de weg was gegaan. Je probeert het publiek thuis immers wel te entertainen

Khoi en Sierk was het volgende duel tussen twee eerste team spelers. Khoi voerde geleidelijk de druk op de zwarte koningsstelling op. Een witte pion kwam zelfs tot het veld g6, terwijl zwart gerokeerd was. Het tegenspel van Sierk over de a8-h1 diagonaal kwam te langzaam op gang. De eindcombinatie waarmee Khoi het na mat speelde was indrukwekkend en met overtuiging uitgevoerd.

Joris van Zijl versloeg Andy met een fijne combinaisson en Mick Mulder profiteerde optimaal van een bok die Jerry schoot.

Bart leek zichzelf op zijn verjaardag tegen Sergio op een mooie overwinning te trakteren, nadat hij de club al op heerlijke cake had getrakteerd. Een enorme fout deed de partij echter gigantisch kantelen en na nog een fout incasseerde een wat verbaasde Sergio het punt. Bart liet deze weken in de KNSB en met deze partij zien op zich in uitstekende vorm te verkeren. Alleen in de eindfase ging het twee keer mis, maar als hij zo blijft spelen dan pakt hij dit seizoen zeker een aantal kanonnen.

Roland en Jan Roebers speelden een positionele partij te midden van een hoop tactisch geweld. De zwarte stelling van Roland leek prettiger na de opening. Met twee sterke loper op c6 en c5 en wat meer harmonie tussen zijn stukken was het de vraag hoe dit om te zetten in iets concreets. De zwartveldige lopers werden geruild en daar was Jan niet ongelukkig mee. Zijn loper had iets eerder nog een beetje verloren gestaan op g5. Er bleef een stelling met Jan met Paard en Roland met een loper, die van c6. Het paard bleek sterker en Jan nam de partij gestaag over en won uiteindelijk. Een interessante pot.

Marie-Agnes en Anna-Rose hadden beiden hun stukken netjes ontwikkeld en vielen in het middenspel beiden aan. De aanval van Marie-Agnes bleek net wat sterker. Darcy moest tegen de talentvolle William en kwam wat duizelig terug. Hij was onder de indruk van de schaakkracht van zijn tegenstander.

Het Eindspel

Huub boekte een overwinning op een ander groot talent, Take. Zo zorgde hij ervoor dat de familie Hoefsloot een punt mee naar huis nam. Zoon Niels begon zijn partij namelijk veelbelovend met het oppikken van een gratis pion op e4 aangeboden door de nog niet scherpe tegenstander Milo. Met zeer inventief spel bracht Niels die materiaal voorsprong naar het eindspel. Daar begon hij te knoeien. Er ging 1 pion af, toen nog eentje. Met de remise die hij uit het vuur sleepte vanwege zijn sterke loper en iets actievere toren mocht hij nog blij zijn.

De andere Niels kwam in het Hollands flink in de problemen tegen een verloren zoon. Jouke was tot onze grote vreugde weer eens achter een VAS schaakbord te vinden. Niels wist de schade na een zwaar middenspel te beperken tot een ongelijk lopereindspel en een pion achterstand, maar dit was wel een geisoleerde dubbelpion. Alle seinen leken op groen te staan voor een remise. Niels had echter ook een flinke achterstand op de klok en Jouke is een inventieve speler. Hij wist een zetdwang – matnet op het bord te weven en pakte op mooie wijze het punt.

Max stond een pion voor tegen Tejo maar speelde het daarna wat te passief. Tejo juist niet. Die stond met zwarte koning in het middenspel al op c5. Uiteindelijk ging er materiaal terug en pakte Tejo het punt.

Henrik en David speelden een dynamische pot met goede wederzijdse kansen. In de kritieke fase verrekende Henrik zich echter in een lange variant. De zwarte toren van David kon binnenkomen met fatale gevolgen. Plots was het klaar.

Gaspard speelde tegen Han. Een week eerder was Gaspard onderuit gegaan doordat hij in het eindspel net niet de juiste zetten kon vinden. Ook nu tegen Han gaf hij een veelbelovende stelling in het eindspel uit handen. Het is al vaker gezegd, het eindspel is een belangrijke fase. Hier worden de punten verdiend. Veel schakers trainen hun openingen; het is namelijk leuk, toegankelijk en je ziet vaak direct effect. Eindspel studie is soms wat droger en moeilijker. Maar de principes die je leert in het eindspel maken je wel een betere schaker en belangrijker nog het levert je punten op. Als u het niet van mij wil aannemen, neem het dan aan van 1 van de sterkste spelers op onze club!

De Schaak Potcast van Tim Verlaan is zeker een aanrader!

De partij Han versus Gaspard eindigde in remise.

Luc versloeg met Elmer misschien wel zijn sterkste tegenstander in een lange partij. Een knappe prestatie.

De groep gevorderde Crashcoursers stroomt nu structureel in bij de reguliere competitie. Ik durf nu al te zeggen dat sommigen verrassend hoog zullen meedraaien. Arno versloeg in een sterke pot Paul. Arno was net wat alerter op de kansen die hij kreeg.

Jelle tegen Pieter eindigde in remise. Die dachten dan staan we in ieder geval vast op het scorebord. Er werd trouwens wel echt gevochten voor het halve punt maar in de eindstelling zat te weinig muziek.

Jeroen en Aarti speelden een mooie pot. De stukken van Aarti leken aanvankelijk wat meer gecoordineerd te staan maar Jeroen was tactisch iets scherper. Hij won materiaal en uiteindelijk de partij

Goede vorm is ook geluk hebben

Dick verkeert in goede vorm. En dan zit het je ook mee op de belangrijke moment. Tegen Ben had een pluspion die hij met ferme hand naar de overkant begeleidde. Een onnauwkeurigheid vergooide echter de winstkansen. Ben gedesillussioneerd door een avond verdedigen was murw en gaf plots op.

Ben gaf met zwart in remise stelling op

Merlijn boekte zijn eerste overwinning op de club. Hij versloeg Mustafa in een spannende pot. Eline trof met Bas haar laatste tegenstander uit de vorige interne cyclus. Bas leek de hele partij een klein overwicht te hebben. In het toreneindspel hield Eline de rangen echter goed gesloten en werden de punten uiteindelijk gedeeld.

Homme versloeg Felix. Felix: ‘het ging eigenlijk wel goed, tot er iets misging’. Soms is dat een sluitende analyse. Zijn broer Robin ging ook ten onder tegen nieuwbakken lid Doran. Doran wist klein materiaal mee te pakken en dat om te zetten in groot materiaal. Een mooie overwinning!

Joost van Dongen en Casper speelden remise in een laveerpartij waarin het lastig was tot dynamiek te komen. Beiden hebben het nog wel geprobeerd. De uitslag van Rob van Dongen tegen Jasper is helaas onbekend. Floris won zijn eerste partij in de interne van dit seizoen van Robbert. Floris gaat dit seizoen hoge ogen gooien. In de KNSB speelde hij ook al een uitmuntende partij.

Baris mag zich rekenen tot het selecte groepje dat nog ongeslagen is. Tegen de talentvolle Jan Veraart won hij materiaal en gaf dat niet meer terug. Tevreden glimlachend liep hij de rest van de avond door de zaal. Milan versloeg Jaap in een nette pot en John versloeg Theo en meld zich weer in de middenmoot/

Elco ging ten onder tegen Daan Haver. In een middenspel waarin Elco met wit best ok leek te staan vanwege een goed paar op c5 ging het langzaam maar zeker mis. Het cruciale steunpunt van dit paard werd namelijk door Daan onder vuur genomen. Met f4 had Elco de breekzet e5 moeten voorkomen. Toen hij dit 1 zet te lang uitstelde stortte zijn stelling in. In het eindspel pakte Daan een zakje en deed daar alle knikkers in.

Stand en uitslagen ronde 2

https://www.vas1822.nl/WinterCyclus/stand.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *