Gouden toekomst voor de Zwarte Veulens: VAS E1 SGA-kampioen

Op 19 september verzamelde zich drie VAS-teams (wat een mooi enthousiasme!) bij Speeltuinvereniging Nieuwendam. En spelen dat deden ze! Niet alleen buiten, maar des te meer achter het schaakbord. Op het spel stond het Teamkampioenschap in de E-categorie (t/m 10 jaar) van de SGA (Schaakbond Groot-Amsterdam).

***

Eerst een verkenning van de concurrentie. Zukertort Amstelveen en SV Almere staan bekend om hun topteams in de jeugd, en dat lieten ze weten ook. Allebei hebben ze twéé persoonlijke NK-E-gangers in hun gelederen, en daar deden ze het niet slecht vorig weekend. Zou ons eerste team daar kans tegen maken?
Gelukkig konden wij daar het talent Raghav tegenover zetten op het eerste bord. Hij heeft zich heel goed staande weten te houden. 4,5 uit 6 scoorde hij, en dat is een uitstekend resultaat met zulke tegenstand (die overigens veelal drie jaar ouder is dan hij).
Op het tweede bord wist Olav ook behoorlijk wat punten binnen te halen: 5 uit 6 betekent dat hij de man in vorm was. Sterk!
Maar Imre haalde de grootste buit binnen op bord drie: 6 punten uit 6 wedstrijden. Dat is een 100% score, als ik goed tel!
En het belangrijkste voor een team is om goed te presteren in de breedte: de punten pak je in de staart. Juist op het laatste bord heb je nog een ijzersterke speler klaarstaan die de bepalende puntjes binnensleept. Bij ons was dat Alex. De rol vervulde hij perfect met een 5 uit 6 score.
En tja, de titel heeft het al weggeven: met zulke prestaties word je kampioen van de SGA! Ze haalden alle matchpunten binnen. Niemand had verwacht dat ze zó zouden domineren na een paar jaar hegemonie van Zukertort en Almere, dat maakt het extra knap.
Het belooft heel veel voor de toekomst. Een leuk weetje bijvoorbeeld: ieder kind van dit team komt uit een ander geboortejaar! Er zit dus nog voldoende groei in: de basis is gelegd voor een brede generatie die zich landelijk kan gaan laten zien de komende jaren. Mooi, want dat is wat we gewend zijn van de jeugdafdeling van VAS.

De winnaars poseren met hun beker

***

De eerste vier plekken bieden plaatsing voor de landelijke Halve finale van 2 oktober. VAS E1 heeft die dus sowieso binnengesleept, maar zou de E2 ook mee mogen? De vierde plaats lijkt binnen handbereik, want ook het tweede team is heel goed eigenlijk.
Eerste-bordspeler Saffran maakte indruk door bijna van Raghav te winnen. Helaas ging het nét mis, waardoor hij uiteindelijk 3 uit 6 haalde. Ook bood hij goed partij tegen die landelijke toppers van Almere en Zukertort, dus het blijft een knap resultaat.
De speler die het team over de streep trok was kersverse E-kampioene Bregje: op het tweede bord won ze 4,5 uit 6 punten. Dat is echt een superprestatie, want daarmee had ze prima in het eerste team kunnen zitten daar!
An speelde op het derde bord en deed het daar verdienstelijk (2 uit 6). Voor Roy was de dag iets zwaarder, op het vierde bord kwam hij tot een half punt. In ieder geval wel genoeg om die felbegeerde vierde kwalificatieplek te bemachtigen! Heel leuk dus, we kunnen met twee teams afreizen naar die Halve Finale 🙂

***

Om het succesverhaal compleet te maken: VAS E3 heeft het ook gewoon heel goed gedaan. Ze eindigden zelfs boven de tweede teams van Almere en Zukertort! Alle complimenten dus aan de spelers Marco, Phuong-Nga, Daniël en Kien. Ze hebben er evengoed een mooi toernooi van gemaakt en laten zien dat ze veel in hun mars hebben.

Foto’s: Daan Zult en Khoi Ho. Tekst: Samuel Cohn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *