Keizer ronde 4: Primeurs en vermaak 

Opnieuw waren er meer dan 30 borden gevuld op de clubavond. Aangezien het Cygnus een of andere conferentie had in de kantine, was het even zoeken qua zaalindeling maar iedereen zat bij de start gerieflijk achter het bord en barstte de strijd los…

Bij afwezigheid van Niels van Dam waren het Niels Hoefsloot, Remy en Elco Hakvoort en Floris Kummer die de Interne overnamen. De nieuwe tafelnummers zijn toch echt wel een genot voor het oog. Daardoor kon bijna iedereen zijn plekje snel vinden. Door een paar last minute wijzigingen waren er toch nog wat nieuwe uitdagingen voor aspirant-indeler Niels Hoefsloot. Dat deed hij met verve!

Op het hoogste digibord vochten Daan Haver en Sierk om de punten. In een lang, tactisch gevecht moest Sierk uiteindelijk het onderspit delven.

Middels loting, verricht door Jolein, werd bepaald dat Gertjan en Baris op het 2e digibord speelden. Baris bood goed tegenstand, maar beging uiteindelijk wat foutjes en daar maakte Gertjan dankbaar gebruik van. De ongeslagen streak van Baris dus ten einde, maar het was een mooie run!

Jasper had tegen oud-VAS’ser Jouke een Slavische partij. Jasper liet zien ontzettend sterk te kunnen schaken, want uiteindelijk was Jouke genoodzaakt remise te maken door zetherhaling. En Jouke is toch een elo 2000+ speler. Dus een knap resultaat.

Ticho kwam als overwinnaar uit de bus in de partij tegen Bas Haver. Bas heeft zich ergens verrekend. Dit mag gerust een stunt genoemd worden. Han en Dick hadden een Stonewall op het bord. Na wederzijdse kansen kwamen de heren remise overeen. Er werd nog lang geanalyseerd.

Remy speelde tegen Huub Hoefsloot. Remy gaf in de opening pardoes een pion cadeau en moest daarna vechten voor remise. Uiteindelijk lukte dat.

Luc kwam voor aanvang van de clubavond trots melden dat hij op Lichess de 2100 grens had gepasseerd in het 10min-tempo. Toppers wees gewaarschuwd! Tegen Job speelde hij dan ook een zeer degelijke pot, tegengestelde rokades, open centrum; het kon alle kanten op. Uiteindelijk won Job.

Dan en Joris speelden beiden ook zeer aanvallend. Uiteindelijk werd een aanval via de h-lijn Joris bijna fataal.  Er kwam een zettenherhaling op het bord. Remise leek de logische uitslag. Joris ging echter door zijn vlag.

Tom en Elco hadden een anti-siciliaans op het bord. Voor het toernooi in Brugge had Elco dit uitvoerig bestudeerd en dat bleek. Hij won van Tom. Roland had tegen Homme al vlug een groot centrum opgezet. Hij won gedecideerd.

Huub Spekman won met een dubbele aanval een belangrijke kwaliteit terug op Rob van Dongen. Uiteindelijk leidde dat tot een mooie overwinning voor Huub. Het ontlokte aan Rob tegen het eind van de avond de woorden: Goed dat ik geen KNSB speel, ik verlies alles tegenwoordig! Toch weet iedereen dat deze gigant zodra hij de vorm weer heeft voor iedere schaker een bedreiging is. Voor nu even een Meisterdrittel..

Met Quincy Wekker is een verloren zoon teruggekeerd. Quincy komt immers uit de vermaarde VAS Zwarte Veulen Jeugdopleiding. Na een interlude van bijna 10 jaar leek hij een jaar geleden zijn comeback te maken. Maar zoals dat in de topsport gaat werd de comeback een aantal keer uitgesteld. Kleine blessures, werken aan de vorm, pandemieen. Nu zat hij achter het bord met een trui met de tekst ‘Remember’. Quincy claimde dat dit toeval was. Hij speelde tegen een talent anno nu. De onverstoorbare Jan Veraart. Het werd een mooi gevecht dat Quincy uiteindelijk wist te winnen. Tejo had tegen Robbert een mooie pion op e5 geposteerd, als hulp bij de koningsaanval op de zwarte koning. Het hielp hem naar de overwinning. Tejo zijn topvorm blijft doorgaan.

Ber had een soort Leningrad Dutch formatie op het bord tegen Doran. Aan het einde kon hij het op meerdere manieren uitmaken. Een mooie leerzame pot. Gaspard versloeg Pepijn en zet daarmee de opmars voort.

Bart en Tom Prent deelden ook de punten. Tom meldde na afloop dat hij vond dat hij de hele partij wel wat beter had gestaan, maar moeite had gehad om de cruciale voortzettingen te vinden en daarom maar voor de veilige weg ging. Het resultaat was ernaar.

Hans raakte ergens een pionnetje kwijt tegen Elmer. In een toren+licht stuk eindspel wist Elmer die vakkundig te verzilveren. Het langverwachte puntje van Elmer was dus daar. Manuel had ‘een hele leuke partij gespeeld’ tegen Take. Een gecompliceerd middenspel met vele tactische verwikkelingen pakte voor Take net wat beter uit.

Ivo was voor eventjes weer terug uit Duitsland. En wist Floris te verschalken op een typische Ivo-wijze; middels de Schwindel. In een mindere stelling, wist hij via de h-lijn een niet-te-stoppen mataanval op te zetten. In de analyse bleek dat Floris helaas meerdere kansen op mat had gemist gedurende de partij. Volgende keer beter!

Niels Hoefsloot kwam tegen Theo met dubbele f-pionnen te zitten in een gelijk-loper eindspel. Hij wist het toch te winnen.  David won een sterke pot van Shantanu. Het zette Shantanu op scherp voor zaterdag. Waarin hij bij zijn debuut in de KNSB direct een punt pakte.

Riccardo Luigetti is een nieuw lid en speelde zijn allereerste over-the-board-partij ever! Hij moest helaas wel het onderspit delven tegen Simon maar wat hij liet zien was veelbelovend. Martijn boekte zijn tweede overwinning op rij. De man is sinds zijn deelname aan de cursus niet meer te stoppen. Tegen Darcy speelde hij een pot die twee kanten op kon maar Martijn bleek het meest slagvaardig. Hij is per heden ‘Ambassadeur van de Crashcourse’.

Crash-coursers Marie-Agnes en Paul vroegen, toen ik kwam kijken, of zij ook een “officieel tafelnummer” konden krijgen, en of hun partij mee kon tellen voor de interne. Natuurlijk kan dat! Marie-Agnes verloor. Guido en Merlijn waren beiden tevreden na afloop. Voorafgaand aan hun komst naar VAS waren ze bevreesd dat er van leuk schaken door een niveau verschil weinig zou komen. Ze hadden hun eigen niveau onderschat, alsmede de breedte in niveau onder de deelnemers. Deze avond troffen ze elkaar en na een stevige strijd won Guido.

Rob Baas is als Fischer Z speler deelnemer aan de Interne. Hij maakt gebruik van een coulance regeling die de clubs hebben getroffen omdat Fischer Z tijdelijk geen onderdak heeft. Overigens hebben Fischer Z en VAS altijd een goede band gehad. Een aantal van de leden bij Fischer Z kent een VAS verleden. Daarnaast kunnen de clubs gewoon goed met elkaar opschieten. Fischer Z is een leuke club. Rob genoot van de ambiance bij de Interne. Tegen Bas de Haas werd er uiteindelijk in een eindspel de partij verloren. Bas speelde het net wat nauwkeuriger en boekte zo een puntje. Een opsteker nadat hij een week eerder aan de overwinning had geroken maar er nooit van had mogen proeven.

Chris van Bockel kwam eigenlijk alleen maar naar VAS om zijn QR-code te testen. Die bleek te werken. Toen ook nog bleek dat Ben Duivenvoorden terugwas van een lange vakantie, was een match snel gemaakt. Chris was de overwinnaar. 

Ed en Victor speelden tegen elkaar. In 1e instantie stonden zij niet op het wedstrijdformulier door omissie van de intern wedstrijdleider, maar per app werd dit alsnog rechtgetrokken. Alhoewel Ed verloor, voelde hij zich geenszins bezwaard en behield hij goede moed voor de KNSB-wedstrijd van zaterdag. Dat bleek terecht, want die partij won hij wel!

Toen ik aan Azeddine vroeg of hij een leuke avond had gehad antwoordde hij van niet. Het bleek dat hij had verloren Max. Maar, het was dan ook pas zijn 2e clubavond dus die overwinning komt echt nog wel een keertje. Zeker op de manier waarop Azeddine schaakt.

Henk speelde tegen Christaan. Helaas wacht hij nu nog steeds op zijn 1e overwinning.  Voor Christiaan betekende het wel zijn eerste punt. Hij had al een aantal goede potten gespeeld alleen de beloning liet nog even op zich wachten.

Het indelingsprogramma deelt een deel van de crashcoursers structureel onderling in. Hierdoor zijn er al meerdere onderlinge partijen geweest in een vriendengroep. Er is natuurlijk niets mis mee om de verhoudingen even vast te leggen maar de competitieleider zal zorgen dat de volgende ronde alleen maar ‘vreemden’ brengt. Tim versloeg Arnoud omdat hij wat secuurder met zijn materiaal omgaat en Jeroen versloeg Jelle nadat er kort na de opening al wat misging bij Jelle.

Uitslagen en Stand na ronde 3

Klik hier voor alle uitslagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *