VAS 1 : perst er overwinning uit tegen Amstelveen 2

Voorafgaand aan de wedstrijd vroeg mijn vrouw me naar de verwachte score van de dag. Nadat ik antwoorde dat deze 5-3 voor VAS bedroeg wist ze genoeg; Dat kan dus alle kanten op bracht ze uit.
De spelers van Amstelveen en VAS kennen elkaar redelijk goed en gaan prettig met elkaar om. Zelfs als de spanning te snijden is blijven de gezichten ontspannen, dat zie je ook wel eens anders. Het werd een zinderende wedstrijd waarin VAS uiteindelijk een kleine overwinning uit het vuur sleepte. 

Door Rome-reizen, studiereizen en vakantie moesten we drie invallers opstellen. Twee spelers werden uit de algemene reserves geplukt en vanuit VAS 2, dat overcompleet was,  schoof Milo Bogaard door.

Bord 8

Milo liet november 2019 Pieter Hopman in een wedstrijd van Purmerend 1 tegen VAS 2 wegkomen met remise https://www.vas1822.nl/wedstrijverslag/purmerend-uit-best-lastig/

 Hij was daardoor zo van slag dat hij 6! Knsb-wedstrijden op rij verloor. Persoonlijke doelstelling van de dag was dan ook om deze routine te doorbreken. 

Aangezien tegenstander Eric Roosendaal niet meer de ambitieuze schaker is die hij ooit was zal het niemand verbazen dat de score op dit bord werd geopend in een vrij vroeg stadium. 

De negatieve serie is doorbroken en ik voorspel vast dat Milo de rest van het seizoen gaat werken aan een goede score. ½-½

Bord 5

De giuoco pianissimo is voor 1.e4 spelers wat het London-systeem is voor 1.d4 spelers. Lange tijd werd het nauwelijks gespeeld maar tegenwoordig enorm populair op alle niveaus. Vrij eenvoudig te leren voor de witspeler, zeer solide en de meeste zwartspelers zijn niet blij wanneer je het speelt.
Drie weken voor deze partij was Joris in de interne competitie al vrij hardhandig door Bas Haver van het bord geschopt in deze opening, had hij meer tijd gehad dan had hij er vast nog wel naar gekeken. Zoals het ging nam de witspeelster het initiatief en kreeg ook kansen op voordeel. Toen de kansen niet werden waargenomen en de spanning in het centrum werd doorbroken was Joris er snel bij om de partij tactisch te beslissen. 1½-½

Bord 3 

Milan is een jonge vader die al een tijdje niet had geschaakt maar opeens veel zin in een potje had. Als teamleider is het fijn om dergelijke reserves achter de hand te hebben. Milan speelde op het oog een geweldige partij tegen FM Overeem maar in een zeer overwegende stelling met meer tijd op de klok verwisselde Milan twee varianten en liet een stuk in staan. Hard gelag voor de jonge vader wiens vrouw en kind even later arriveerden om mee te eten. Prognoses moesten ook direct worden bijgesteld door deze uitslag. 1½-1½

Bord 4

Een van de helden van de wedstrijd tegen KC2 had een mindere dag tegen Amstelveen. Tegenstander Jeroen Schoonackers speelde gewoon een erg sterke partij en Sierk kwam er nauwelijks aan te pas. Sierk kan zich troosten met de gedachte dat hij vorige keer twee matchpunten binnen bracht en dat het nu ook goed afliep. 1½-2½

Bord 1

Bord 1 is bij VAS het bord van Euwe.

Daar spelen als schaker staat voor spelers van VAS gelijk als een uitnodiging voor het Nederlands elftal voor profvoetballers. Jan Roebers maakte zijn debuut op bord 1 en stond daar na afloop bij de gezamenlijke maaltijd nog even bij stil. Jan mocht aantreden tegen Paul-Peter Theulings. Paul Peter is een bekende bij VAS; doorgaans heeft hij wit, zet hij zijn partijen goed op, krijgt voordeel en laat dit door taaiheid van zijn tegenstander verzanden in remise. De enige speler van VAS die wist te winnen tegen Theulings in een wedstrijd tegen Amstelveen was Tex de Wit tegen Amstelveen 1 toen VAS 1 nog eerste klasse speelde. 

De partij van Jan verliep overigens aanvankelijk volgens het bekende schema. De witspeler miste kansen op groot voordeel en kwam terecht in een uiterst ingewikkeld dame-toren-eindspel met beide 5 pionnen. Jan had de teamleider gevraagd of hij remise mocht spelen. Vlak na het antwoordt van de teamleider gaf Milan een stuk weg en Jan begreep onmiddellijk dat er wellicht meer nodig was. In het eindspel bleek Jan iets handiger dan zijn tegenstander maar door een onhandigheid liet hij ergens toch een eeuwig schaak mechanisme toe. Paul-Peter scoorde het gewenste halfje en Jan moest berusten en hopen op een wonder voor het team. 2-3

Tussenstand en overzicht

Vijf partijen gespeeld en nog drie bezig. Voorzichtige prognose 3½-4½ of 4-4.

Bord 6

Victor wilde wel een potje met wit op bord 6 spelen en trof daar een oud-leerling van hem aan. De theorie moest worden vermeden en achter het bord kwam Victor met een zeer creatieve opzet wat tot een ogenschijnlijk prettige stelling leek te voeren. Na de gezamenlijke maaltijd, liet de witspeler in het café zien met welke verdedigende manoeuvres hij rekening had gehouden en welke kansen hij allemaal gezien had voor beide kleuren. Omdat ergens ook een kans werd gemist leek de partij toch in remise te gaan eindigen. Uiteindelijk gebeurde wat iedereen al had kunnen voorspellen, de zwartspeler miste na een goed gespeelde partij een verdediging waarna het punt toch bij VAS bleef. 3-3

Bord 2

De beste partij van de dag werd waarschijnlijk gespeeld door Martijn, goede openingsopzet, klein voordeel vasthouden en de druk steeds verder opvoeren. Uiteindelijk werd een kleine kwaliteit veroverd in het middenspel waarna de partij met tactische wapens over de streep werd getrokken.  Tegen een taaie tegenstander als Sminia is dat een uitstekend resultaat. 

4-3

Bord 7

Over de partij op bord 7 kan een boek worden geschreven maar onder de streep toonde Ticho aan dat hij over meer dan 7 levens beschikt en echt heel taai kan zijn. 

Het begon allemaal nog goed met gezonde zetten van de zwartspeler die zijn wat passief spelende tegenstander al snel flink terugdrong. Met eenvoudige middelen en werd een stelling met twee pionnen meer bereikt waarin niet heel veel aan de hand was.

Sommige spelers telde het punt al  maar Ticho wint zelden makkelijk. Toen hij met f6 een positionele fout maakte profiteerde zijn tegenstander van de verzwakte witte velden en opende hij de stelling rond de zwarte koning. De koning moest vluchten naar het centrum en om in de partij te blijven gaf Ticho drie pionnen terug. 

Op dat moment stond Ticho in het middenspel dus materiaal achter en compleet verloren. Zijn tegenstander leek ook elk moment de beslissende klap uit te delen maar deed dat niet en Ticho bleef maar overeind.  Uiteindelijk wist Ticho met een schwindel een eindspel K+T tegen K+L+2 pionnen te bereiken. Na afloop hebben we ons lange tijd over het eindspel gebogen maar niet met zekerheid kunnen vaststellen of dit eindspel inderdaad binnen de remisemarge zit. Zijn tegenstander was na alle gemiste winstkansen echter zo murw gespeeld dat hij het bij een 4-3 stand wel geloofde en de vrede werd getekend. 

Afsluiting

Ticho de gevierde man, Milan & Jan blij dat hun foutjes geen gevolgen hadden voor het team en de punten binnen.
Daarna kwam de cateraar binnen om bijna 50 man van de zes VAS-teams en het gastteam van eten te voorzien.

Volgende ronde krijgen we het zwaar maar deze overwinning pakken ze ons niet meer af. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *