Keizer ronde 5: In de top is het beter om met zwart te spelen

Het was de avond van de eerste speculaaskoeken, vega bitterballen, en tijdnoodfases. Maar wat vooral opviel is dat op de eerste drie borden allen in het voordeel werden beslist van zwart. Is dit een trend? Een beetje hetzelfde als in tennis wanneer serveren opeens een nadeel blijkt te zijn? Of zijn de witspelers qua repertoire gewoon vaak net wat minder voorbereid dan hun tegenspeler. Of is dit gewoon dom toeval. Wees gerust, deze statistieken zullen de komende tijd nauwlettend in de gaten gehouden worden. Mogelijk leidt dit tot Kamervragen!

Casper leverde een kleine stunt. Sierk had zich voorgenomen om actiever te gaan spelen en dat brak hem tegen de positionele Casper op. De gaten die in de witte Londen opzet ontstonden waren te groot en Casper maakte er dankbaar gebruik van.

Ben Duivenvoorden is weer terug en dat heeft Azeddine geweten. De zwarte loper op a7 keek een beetje triestig naar zijn eigen b-pion en heeft nooit echt mee kunnen doen. Ben zette een aanval op en die was beslissend

Max speelde tegen het Scandinavisch van Rob Baas. Met g3 leek hij zijn eigen stelling ernstig te verzwakken. De zet h3 lag meer voor de hand. Nu werd de zwarte loper op g4 een nare klant. Rob ruilde echter net iets te makkelijk stukken en na wat gemanoeuvreer met zijn dame stond Max eigenlijk weer prima. Niet veel later maakte Rob een fout en nam Max de partij over met winst tot gevolg.

De punten voor de familie moesten dus van Niels komen.Die had best aardige perspectieven leek het in zijn partij tegen Gertjan. Uiteindelijk vervlakte de stelling en Gertjan maakte het goed af. Ber boekte een mooie overwinning op Theo

Niels van Dam speelde tegen Wim. Beiden keken naar de krachtmeting uit. Ze spelen namelijk altijd leuke potten en ook de voor- en nabespreking leveren vermaak op. In een scherpe stelling ontstaan vanuit het Hollands met een wat opportunistisch wit Lg5 leek Niels de betere kansen te hebben. Wim toverde in de tijdnoodfase echter nog zeer listig tegenspel uit de hoge hoed met zijn oprukkende c-pion. Hij miste in de slotminuten zelfs directe winst en bood remise aan net toen hij in de laatste schwindel getuind was. Hij gaf op.

Robbert is nog zoekende naar zijn vorm van afgelopen seizoen toen hij menig grote scalp pakte. De partij met wit tegen Jeroen die voor het eerst bij VAS meespeelde was een interessante. Ongelijke lopers en een verzwakte witte koningstelling door de dubbele f-pion. Toch leek Robbert de beste kansen te hebben. In de complicaties pakte Jeroen echter bij zijn debuut een mooi punt. Hulde!

Paul speelde tegen Andrija. De laatste raasde over het bord en pakte een snel punt. Bas Spoelstra maakte zijn debuut bij de interne van VAS. Tegen Joris van Zijl leek hij na een moeilijke fase het tij te kunnen teren maar Joris wist in het eindspel het initiatief toch weer te grijpen en pakte het punt.

Milan Simity hield lang gelijke tred met Bas Haver. Tot aan de tijdnoodfase was het spannend. Na afloop bekende Milan onder de indruk te zijn van het rekenvermogen van Bas onder hoge druk. Het was in deze fase namelijk dat Bas de partij definitief na zich toe trok.

Ed en Roland was een strijd tussen twee VAS2 spelers. In een Caro Kan kwam na dameruil opeens de meerderheid pionnen van Ed op de koningsvleugel opzetten. Ondanks dat er een dubbele f-pion tussenzat bleek deze opmars moeilijk te stoppen. Een doorbraak volgde en leidde tot een minor promotie en een knappe overwinning. John en Homme deelden gebroedelijk de punten.

Tom Prent speelde een partij met verkort tempo tegen Take. Take liet eens te meer zien over schaaktalent te bezitten. Alleen Tom is ervaren crack. In een mindere stelling schwindelde hij zich naar remise toe.

Jaap Jung had een pech dag. Alles zat tegen zo vertelde hij. Met name het OV was hem niet gunstig gezind geweest. Tegen Baris zat hij dan ook getergd achter het bord. Het maakte iets van zijn dag goed.

Jerry boekte een overwinning tegen Sander die desondanks goed gemutst het pand verliet. Gaspard groeit met de week. Deze keer moest Bas de Haas eraan geloven.

Huub Hoefsloot trof met Ticho het beloofde kanon. Huub ging er onbevangen in en ging er ‘vooral van genieten’. Dat is sowieso een goede instelling! Ticho bleek nog een maatje te groot, maar in de analyse achteraf hebben de heren zich prima vermaakt en Huub vertrok met een lach op het gezicht

Joost won van Luc in een partij die aanvankelijk redelijk gelijk opging. En Marie-Agnes won met een mooi mat van Merel die de sfeer op de club kwam proeven. Ze genoot zichtbaar van de ambiance.

Daan Haver wist aan het topbord een goede overwinning op Jasper. In een dubbel toren eindspel met loper tegen paard leek het alsof het redelijk in evenwicht was. Ondanks de mindere structuur van wit. Jasper bezweek echter onder de druk die zwart langzaamaan opbouwde.

Fionn won van Anna-Rose. Anna-Rose gaat met de week beter spelen en liet ook tegen Fionn goed schaak zien. Fionn was net wat slagvaardiger op de cruciale momenten. Dan won van Abe en Gerton boekte een overwinning op Tim van Es die niet wat te frivool met de pionnenstructuur omging.

Henk wacht nog op het eerste punt maar trof desalniettemin een sterke tegenstander in William. William speelde een partij uit 1 stuk, klasse. Guido en Manuel begonnen hun partij rustig maar bij een tweede rond langs de borden was het veranderd in een spektakelstuk. Guido had net wat nauwkeurig gerekend en won.

Job kwam in een Franse stelling maar wel wat minder dan een normale. De partij was alsnog redelijk in evenwicht maar in tijdnood van de kant van Elco zagen ze beiden een trucje over het hoofd voor Job. Paar zetten later had Elco wel een truc wat de winst opleverde.

En Simon versloeg tijdens zijn tweede pot bij VAS het talent Lani. Shantanu trof met Jos een hele goede tegenstander. Hij beging in de opening wat onnauwkeurigheden en dat moet je tegen een penningmeester niet doen.

De partij tussen Ben Wijgers en Milo ging lang gelijk op. Misschien dat Milo aanspraak had kunnen maken op een plusje, maar beiden waren niet ontevreden. Milan Ramer speelde weer eens een pot mee op de interne evenals David. In een Tsjechische Benoni speelde David met zwart op beide vleugels. Toen de witveldige lopers waren geruild kon hij beginnen met aanvallen. Hij maakte het in een mooie stijl af. Een leerzame partij!

Benno had een leuke Siciliaanse partij tegen Tejo waarbij hij in het eindspel nog bijna teveel risico nam, maar remise het resultaat was. Tegen de man in vorm een prima prestatie.

Uitslagen en Standen

Klik hier voor de standen en uitslagen

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *