VAS 5 : versus Woerden

Een spannende strijd in de onderste regionen van de KNSB. Lager dan klasse 6 bestaat niet. Maar gevochten wordt er wel. Het bewijst wel weer dat schaken op elk niveau tot heftige emoties kan leiden.

Zie de grimassen, de gebaren, de zelfkwelling, de wanhoop, de vreugde en trots. Elke gevoelstoestand komt voorbij, soms achter een poker-face, maar de goede observator ziet de zelfhaat in de ogen van de speler, die een blunder begaat. Natuurlijk zijn er de stoïcijnen die schijnbaar onaangedaan hun winst- of verliespartij ondergaan. En hun trots of verdriet achter een woordenvloed verbergen. Maar in de nacht komt steevast de partij langs in de gedaante van een spookgestalte of van een toverfee.Helaas heeft uw verslaggever niet alle partijen kunnen volgen, bezig als die was om op het eerste bord de zaken naar zijn hand te zetten. En bovendien zijn achteloos in één van de lokalen achtergelaten tas terug te vinden, waarin zijn broodtrommeltje en flesje water zaten.

Tom Prent met wit was een van de eersten die klaar was. Hij nam me even apart en vertelde dat hij ontsnapt was met een remise, begon uit te weiden over hoe dat was gekomen. Een vastgelopen aanval, zetten met lopers en paarden, achterstand opgelopen en een dubieus remiseaanbod van Tom. Ik snapte er niets van, en Tom ook niet, zeker toen zijn tegenstander de remise ook nog aannam..

Robbert ter Hart moet nog echt in vorm komen. Klaagde hij al zijn nood tegen mij op afgelopen clubavond dat hij alleen nog maar verloren had dit nieuwe schaakseizoen, nu ging het weer mis. Hij plaatst een onverstandig kwaliteitsoffer, kwam de foute inschatting niet meer te boven en kreeg helaas een nul.

Gerton Sluis (met een maagdelijke rating) op bord 8 bewees zijn kracht met een winstpartij tegen een 1400 speler. Hij verraste zijn tegenstander met een dubbele aanval waardoor hij een toren en pion voorkwam. Dat was natuurlijk genoeg voor de winst. Dat ziet er goed uit voor de toekomst van Gerton. Zijn TPR is hiermee gezet op 1803!

Shantanu Motiani kwam dit jaar bij VAS spelen. Speelde zijn eerste partij in de KNSB, heeft ook nog geen rating. Hij komt uit India en studeert hier. Zoals bekend is schaken ontzettend populair in India, kent India topspelers en we mogen van Shantanu dan ook veel verwachten. Hij veegde pardoes met de zwarte stukken zijn tegenstander (ELO 1460) eraf. We gaan letten op deze man, die meteen een TPR van 1860 scoorde.[translation in English: Shantanu became this year VAS-member. Played for the first time KNSB, has no rating, comes from India. Chess is in India very popular and India has a lot of top-players. We expect much from Shantanu, because he won with the black pieces against a player with ELO 1460.Shantanu scored with his win a TPR 1860!]

Jaap Goudriaan met wit op bord twee moest helaas zwichten voor een qua ELO rating zwakkere tegenstander. In een gewonnen stelling met drie pionnen voor blunderde hij een toren weg en kon opgeven. Jammer, hij zat naast me, ik heb niet precies gezien hoe het verliep, maar tevreden kan Jaap niet zijn. Volgende keer beter!

Han Dijsselbloem met wit kreeg naar eigen zeggen een tegenstander (de roodharige Pia Sprong, met een rating van 200 punten meer dan Han), die vanuit een onorthodoxe opening met zwart het initiatief pakte, waarop Han alleen maar kon reageren, zonder zelf aan de bak te komen. Het eindspel met twee lopers van gelijke kleur en wit met een of twee pionnen meer. kon ik volgen. Er leek nog voordeel voor wit in te zitten maar zwart kon promoveren, wit moest de loper geven, en zwart had net genoeg om met de loper de twee witte pionnen op weg naar het promotieveld te verschalken. Remise. Voor Han toch een opsteker om remise tegen een sterkere tegenstander te spelen….

De stand was inmiddels 4-3 voor VAS, omdat ik met zwart op bord 1 ook had gewonnen. In een Engelse opening ging het gelijk op, hoewel ik mijn eigen stelling niet erg vertrouwde. Ik speelde te snel en ongecontroleerd de eerste zetten, waardoor mijn tegenstander geweldige kansen kreeg om openingsvoordeel te halen. Maar door een aantal zwakke zetten van wit, kreeg ik het initiatief en kon ik een koningsaanval starten. De slotstelling op de 21e zet was een plaatje.Mijn ELO is 1547, ik speelde tegen ELO 1737 waardoor ik een onwaarschijnlijke TPR van 2137 haalde!

Het sluitstuk van de middag was de partij van Maxim Mantel met zwart. En we waren getuige van een dramatisch slot. Ergens in de partij overzag Maxim een vorkje, waardoor hij een kwaliteit achter kwam. Maar zijn stelling was nog niet hopeloos. En door een mooie combinatie en wat geluk moest wit een vol stuk teruggeven. We zagen de teamwinst al opdoemen. Remise was voldoende. En misschien zat er ook nog meer in. Maar wit speelde het goed, kreeg met de dame vat op de onbeschermde zwarte koning en eeuwig schaak of herhaling van zetten leek de enige mogelijkheid.Maxim, al aangeslagen door zijn eerdere kwaliteitsverlies, maar nu hoopvol op een “olifantenpaadje” voor zijn koning en daardoor de kans op winst, koos een grafzet. Plots kwam schijnbaar uit het niets een tot dan toe werkeloze toren roet in het eten gooien. Een torenoffer werd nog geprobeerd, maar niets hielp tegen de witte dreiging. Met verbijstering in de ogen en zelfhaat in het hart stond Maxim op, in staat om het bord compleet met stukken en klok van tafel te vegen. Het duurde lang voordat wit zijn vernietigende zet uitvoerde: mat in twee.

door Tejo Hagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *