Keizer ronde 7: met een glimlach naar huis

Met een externe partij en dertig borden op de interne was het weer een heerlijk schaakavondje. De zaal zat tjokvol en de sfeer was goed. Dit was ook terug te zien op de borden, waar scherpe en positionele potten elkaar afwisselden, maar de spelers toch met een glimlach vertrokken. 

De kersverse captain van het tweede SGA team Elmer mocht op bord 1 aantreden tegen Casper. Casper had met wit een enorm centrum opgebouwd wat Elmer probeerde te ondermijnen. Elmer leek in de problemen te komen omdat hij vroeg in de partij zijn koning moest bewegen alleen een aantal zetten later overkwam Casper hetzelfde, beide koningen bleven in het midden dus. Er ontstond een wilde stelling waarin beide partijen zich op een gegeven moment genoodzaakt voelden om een kwaliteit op te geven om erger te voorkomen. Uiteindelijk resulteerde dit in een toreneindspel met een pion meer voor Elmer. Nadat Elmer een gratis pion miste en voor torenruil ging won Casper in het pionnen eindspel door zijn actieve koning.

Op bord 2 speelde Ticho tegen de revelatie van dit seizoen Jasper. Ticho speelde een Catalaan en Jasper koos voor een wat atypische opstelling wat resulteerde in een symmetrische stelling. Jasper dacht een truckje te hebben maar bij nader inzien bleek dit toch niet te werken waarna de partij snel beslist werd in het voordeel van Ticho.

Op bord 3 speelde Khoi tegen Jos. Vanuit een Caro-Kann kwam een zeer scherpe stelling op het bord. Khoi liet zijn loper zetten lang hangen op g5 maar Jos had ingeschat dat het te riskant was om de loper te slaan. Het leek of zwart niet aan ontwikkelen deed en uiteindelijk bleek de zwarte stelling toch een beetje ‘All pawns no hope’ te zijn en wist Khoi met zijn ontwikkelingsvoordeel te partij te winnen.

Bas maakte zijn rentree in Keizer nadat hij vorige week gewonnen had in de SGA competitie. Hij moest met zwart tegen Dick. Normaal vliegen de gambieten je om de oren bij Dick maar nu koos hij voor het Engels. Zwart maakte er een soort omgekeerd Siciliaans van waardoor zwart een mooi ruimte voordeel had. Zwart was in een creatieve bui en speelde de h-pion op. Uiteindelijk won zwart een stuk en daarmee de partij.

Het was al snel duidelijk dat het vuurwerk ging worden op bord 5. Elco speelde tegen Joost en er stonden tegenovergestelde rokades op het bord. Op een gegeven moment leek de koning van zwart omsingeld door de witte stukken, wit had onder andere een paard op h7 gekregen. Het leek een kwestie van tijd voordat wit de genade klap zou uitdelen. Beide spelers hadden echter hoge tijdnood en Joost wist mee zijn paard en dame een tegenaanval op touw te zetten. Wit had geen verdedigers meer omdat alle stukken aan de andere kant van het bord stonden en Joost wist het met een mooi dubbelschaakje af te maken.

Op bord 6 speelde Sierk tegen Gertjan. Gertjan moest al vroeg in de partij genoegen nemen met een verzwakte structuur. De dames waren wel van het bord gegaan dus het beloofde een lange partij te gaan worden. Wit leek de hele partij iets beter te staan met iets actievere stukken en een betere structuur. Wit wist ook een kwaliteit voor te komen alleen het resulterende eindspel bleek nog niet zo makkelijk te winnen. Wit en Zwart hadden beide een vrijpion op de e-lijn, Gertjan had de witte vrijpion geblokkeerd met zijn koning en zijn eigen vrijpion stond al op de derde rij. Sierk probeerde nog alles om toch te winnen maar Gertjan wist te promoveren en Sierk moest zijn toren geven waarna er te weinig materiaal was voor beide spelers om te winnen.

Luc had met Joris van Vuure een zware tegenstander op bord 7 maar Luc in altijd wel in voor een uitdaging. Er kwam een soort Dame/Nimzo Indisch op het bord waarbij wit uiteindelijk een groot centrum kon opbouwen maar wel dubbelpionnen had op de c-lijn. In de analyse achteraf bleek dat wit iets teveel tempo’s heeft weggegeven om de aanval te laten slagen. Joris nam het initiatief over en wist te winnen. Luc was achteraf tevreden dat hij lang  gelijke tred kon houden met Joris.

Op bord 8 speelde Ed tegen Job. Ed had vanuit de London een soort omgekeerde stonewall Hollands opstelling gecreëerd die gunstig leek voor wit. Uiteindelijk wist Ed een kwaliteit te winnen en was ook de partij een prooi voor Ed.  

Joris van Zijl mocht voor de tweede week op rij tegen een sterke nieuwkomer spelen, dit maal tegen Valeria. De ongeschreven regel is dat je nieuwe leden de eerste keer laat winnen maar hier zou Joris zich niks van aantrekken zei hij voor de partij. Uiteindelijk leek hij er zich toch aan te gaan houden want hij blunderde een stuk weg in de opening. De stukken van Valeria stonden actief rond de koning van Joris en het leek een kwestie van tijd voor de genade klap zou komen. Even later had Joris plotseling vier pionnen tegen een paard in het eindspel, niet te houden voor het paard. Wat er in de tussentijd is gebeurd is een raadsel. 

Ber speelde met wit tegen Milan Simity op bord 10. Milan kwam met een pionnetje meer uit de opening maar de stukken van Ber stonden wel veel actiever. Het was dus wachten op een trucje voor wit, die kwam ook maar het stukoffer van Ber bleek uiteindelijk toch niet te werken. Milan kwam dus een stuk voor te staan maar het was nog een hele klus om zijn stukken weer te activeren en de partij uiteindelijk naar zich toe te trekken.

Sipke en Rob speelden een sterke pot. Wit had een mooi centrum opgebouwd maar zijn stukken stonden wat buitenspel. Niet veel later was een van deze stukken helemaal verdwenen maar wel ten koste van een zwarte toren. Wit won daarna overtuigend. 

Maarten leek lang goed spel te hebben tegen de koning van Bas die was achtergebleven met een beperkt aantal bodyguards. Zoals wel vaker in de wereld van de persoonlijke beveiliging, was het niet duidelijk wat er daarna nu precies gebeurde. Het is alleen bekend dat Bas de punten mee naar huis nam.

Huub nam het met de witte stukken op tegen de adjunct indeler. Het werd een thematische pot waarbij zwart aan het spelen was op de damevleugel, terwijl wit iets probeerde in het centrum en op de koningsvleugel. Aangezien beide koningen kort waren gerokeerd, was de witte aanval gevaarlijker en uiteindelijk doorslaggevend.

Op bord 14 speelden Robin en Baris en snelle maar erg gecompliceerde pot. Robin had ervan genoten, maar Baris pakte de punten.

Andy kwam goed uit de opening tegen Floris, maar niet in een stelling die je zou beschrijven als des Andy’s. Voor het resultaat maakte het niet uit.

Doran en Christiaan waren bezig met een verzorgde pot schaak. Er werd rustig positioneel gespeeld totdat ze besloten om het centrum op te blazen. Van rustig schuiven was geen sprake meer en het kon alle kanten op. Uiteindelijk won Doran in het eindspel.

Een mooi gezond centrum was ook terug te vinden in de partij tussen Theo en Sander. Wit had duidelijk wat meer uit de opening gehaald maar moest het daarna nog wel omzetten in iets concreets. Dit lukte behoorlijk goed want het punt ging naar Theo. 

Bart kreeg een zware tegenstander in de captain van het tweede KNSB team. Milo wist een paar verzwakkingen in de stelling uit te lokken en daar vervolgens handig gebruik van te maken. 

Huub en Dan waren aan het schaken, maar speelden tegelijk nog een variant. Toen zij het middenspel bereikten leek het wel alsof ze zo snel mogelijk alle stukken van de achterste rij hadden willen halen. Het leverde een spectaculair beeld op waarbij de koningen nooit echt veilig leken. De pot eindigde in remise maar wie als eerste zijn eerste rij leeg had is onbekend.  

Dat tegengestelde rokades vaak tot scherpe stellingen kunnen leiden is algemeen bekend. Maar hoe dat dan precies gespeeld moet worden is soms nog lastig te bepalen. Zo niet in de partij op bord 20. Jeroen en Bas vlogen richting elkaars koning waarbij de eigen verdediging steeds net voldoende leek. Uiteindelijk zag Bas net iets verder en ging hij met de buit naar huis.

Merel nam het op bord 21 op tegen Rob. Een aantal regels over ontwikkeling en koning veiligheid werden herschreven. Er werd namelijk vol gespeeld op de basis regel dat schaakmat de partij beëindigt. Rob was daar net wat handiger mee en won de partij.

Azeddine speelde solide vanuit de opening tegen Pieter. In het middenspel kon verloor zwart helaas materiaal waardoor de partij voorbij was. Dit was mede veroorzaakt doordat wit gezonde zetten was blijven doen waardoor het voor zwart steeds lastiger werd om hetzelfde te doen.

Tim had een mooie overwinning kunnen boeken op de voorzitter. De kansen lagen er omdat hij een mooie pionstructuur had en zwart niet. Voor de mindere pionstructuur kreeg zwart wel wat initiatief terug en dat was uiteindelijk voldoende voor een remise. 

Op bord 24 was een quote van een bekende GM van toepassing. Na een rustig opening bevond de dame van Henk zich in Siberië. In de analyse bleek dat er in Siberië nog best wat te halen valt, maar door de angst om er te stranden werd ze snel teruggehaald. Guido was intussen zelf al lekker aan het aanvallen en maakt slim gebruik van dit tempo verlies. 

Jacqueline was misschien wel de meest tevreden speelster van de avond. In een mooi partij won ze van de steeds sterker wordende Merlijn. Op het bord ernaast was het vuurwerk tussen Paul en William. Wit was lekker aan het aanvallen maar vergat daarbij dat er wel heel veel stukken in bleven staan. Uiteindelijk leidde de aanval niet tot het gewenste resultaat en gaf het extra materiaal de doorslag.

Bord 27 staat altijd garant voor vertier en vermaak. Dat was nu niet anders. Tim speelde een scherpe opening tegen Lucas maar vergat even wat hij met z’n koning aan moest. De zwarte pionnen waren gevaarlijk ver opgerukt en eentje stond er zelfs klaar voor om te promoveren. Wit had daarentegen en gevaarlijke koningsaanval opgezet dus het kon alle kanten op. Uiteindelijk was de onveilige koning toch te zwak en dus won zwart de partij.

In de partij tussen Emiel en Frank lag het initiatief vooral bij zwart. En zoals het vaak gaat is het makkelijker schaken als je het initiatief hebt. Frank maakte er 0-1 van. 

In de strijd tussen Mick en Nick ging het opeens heel snel. Nick miste een cruciale zet van Mick en daarna was de partij meteen klaar. De heren hadden nog wel lang nagepraat.

Uitslagen en Stand na ronde 7

Klik hier om deze te bekijken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *