Keizer ronde 8: Regenbuien en pionnenstormen

Temidden van het herfstweer geweld hadden vele schakers de kantine van het Cygnus weer gevonden. We hadden er zin in! Allemaal schakers in de herfst van hun schaakcarriere.

Met ruim 21 borden en achter in de kantine een bekerwedstrijd van de Beserkers tegen de Eenhoorn waar de gemiddelde rating 2300 was, was er weer genoeg te beleven bij VAS. 

Rob van Dongen en David vielen beiden aan. Rob had een mooie batterij klaarstaan van torens en dames, maar de aanval van David leek kansrijker. Uiteindelijk werd na een heftige strijd de vrede getekend.

Bjarne is goed in vorm zo bewees hij onlangs op een toernooi in Alkmaar, maar in Nick trof hij een altijd goedlachse en ambitieuze schaker. In een tactisch steekspel trok Nick aan het langste eind.

Onze penningmeester bewees tegen Joost dat hij achter het bord zuiniger is dan daar buiten. Een zorgvuldig opgebouwde stelling werd omgezet in een winnende materiaal voorsprong.

Daan Haver kwam tegen ons nieuwbakken lid Marcos niet goed uit de opening. In het middenspel wist hij de meeste problemen echter op te lossen en zelfs een kansrijke stelling te verkrijgen. Toch ging het bijna mis en gaf hij Marcos meerdere kansen op de winst. Remise was het resultaat. Twee spelers ontevreden

Ber was na een tijdje van afwezigheid weer op de club. Tegen Roland stond er al snel een interessante stelling op het bord. Roland voerde de stelling na vele obstakels te hebben ontweken knap naar winst

Zhengke heeft zijn eerste Nederlandse rating binnen. Na een geweldig toernooi in Alkmaar is hij 2100 speler geworden. Dat zijn partij tegen Job dus spannend zou worden stond vast. Job toonde in de opening wellicht iets te weinig daadkracht en kwam in het late middenspel in de verdrukking. Toen daar tijdnood bijkwam was het gebeurd.

Martin was voor de tweede keer op de club en speelde tegen ‘the man to beat’. Huub is namelijk in zeer goede vorm. Martin zette de partij heel netjes op, maar reageerde niet goed op de spanning die in het centrum ontstond. Er verdween wat materiaal van het bord en Huub pakte wederom een overwinning.

Evert Jan speelde sinds hele lange tijd weer een partij voor de Interne van VAS. Na omzwervingen door schakend Amsterdam keerde hij terug bij de bron. In zijn partij tegen Dan liet hij zien dat hij het schaken niet verleerd is. Met een paar handige manoeuvres pakte hij een overwicht, resulterend in een nette overwinning op Dan.

Daniel was bij zijn debuut in de interne uit de startblokken geschoten met een mooie overwinning. Michael is een diesel die steeds beter op gang komt. Een grove onoplettendheid van Daniel kostte beslissend hout en dus de partij. Michael begint op stoom te raken. Kan je dat zeggen over een diesel.

Met Bart en Dick zaten er 2 schakers aan het bord die elkaar door en door kennen. Bart speelt supersnel alsof hij de trein moet halen en dat is ook zo. Deze VAS diehard komt uit Haren en legt een lange reis af om te kunnen deelnemen. Wat een toewijding! Sommige schakers laten zich intimideren door het hoge tempo waarin Bart goede zetten uit zijn mouw schudt. Niet Dick, die neemt het rustig op en duikt dan de heksenketel in. De punten werden dit keer gedeeld.

Milan versloeg Arik na een sterke partij en Samuel legde Henk over de knie. Christian had een aantal overwinningen op rij geboekt maar trof in Maarten een tegenstander die in een lekkere flow zit. Maarten sloeg keihard toe in het vroege middenspel en de ruïnes die achterbleven waren door Christian niet te verdedigen.

Manuel stond tegen Parag een beetje moeizaam maar toen gaf Parag zijn dame weg. Robbert was moe maar besloot toch te schaken en dat legde hem geen windeieren. Hij won een mooie pot van Merlijn.

Maxim versloeg Gerton in het eindspel. De actievere koning en de gunstigere structuur waren bepalend. Felix had zijn broer Robin opgegeven voor de interne. Zelf kon hij niet vanwege verplichtingen in de jeugdinterne. Op het laatste moment bleek ook Robin niet te kunnen. Gelukkig stond er een invaller klaar; namelijk in de persoon van Felix die zijn partij in de jeugd externe al had afgemaakt. Of het de vermoeidheid was of de kracht van Gaspard of een combinatie is niet duidelijk, maar de tweede partij van de avond van Robin ging verloren.

Frank speelde tegen Rob Baas een frisse pot. Met groot enthousiasme dirigeerde hij zijn stukken naar de vijandelijke koningsstelling. Rob bood zeer verdienstelijk tegenstand maar dolf toch het onderspit. Een goede pot van beide spelers.

Michiel deed in de opening een paar onnauwkeurige zetten en stond snel in de verdrukking tegen Filip. Inventief hield hij zijn verdediging lang op de been maar Filip zette goed door en pakte het punt.

Bastiaan speelde wederom een mooie positionele partij tegen Han. Hij heeft een zeer goed gevoel over waar de stukken naar toe moeten en liet dit ook tegen Han weer zien. Een voordeeltje werd heel langzaam uitgebouwd en het tegenspel bleek niet toereikend. Punt voor Bastiaan.

Uitslagen en standen na ronde 8

klik hier voor de uitslagen en standen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *