Jeugdexterne: C1 sleept (beslissend?) punt binnen, C3 heer en meester

Het was volle bak afgelopen clubavond. Zeven teams kwamen op bezoek, we deden een ronde Schots schaken en er werd zelfs een examenstunt voorbereid!
Of na ja, die examenstunt deden wij niet hoor, maar een stuk of tien VAS’ers zullen het de volgende morgen wel gemerkt hebben 😉

Schots en scheef

Laat ik eerst maar uitleggen wat Schots schaken voorstelt. Wit begint met 1 zet, maar daarna kan zwart 2 zetten achter elkaar spelen. En dan wit 3 zetten, dat blijft zo doorgaan! Wel stopt de beurt na een schaak- of slagzet.
Stiekem een hartstikke ingewikkelde schaakvariant, want je moet ver vooruitdenken en plannetjes (in)zien. Zelfs schaakmeester Daan moest eraan geloven en werd genadeloos matgezet na een onoplettendheid.
En dat door niemand minder dan Vic! Hij verliet de club op zijn dertiende omdat het wat veel werd met school, maar heeft op zijn zestiende zijn oude liefde weer helemaal teruggevonden en kwam deze donderdag terug op bezoek 🙂

Eerste Klasse

VAS C4 – MSK C1
Dan nu het meest spannende gedeelte van de avond: de jeugdexterne. Gelukkig hebben we met Cornelie een fanatieke teamleider van de C4. Ziehier haar update van deze ronde:

VAS C3 – Volewijckers C2
De C3 wist gelukkig wel flink huis te houden in de Eerste Klasse. Met een monsterscore (tweemaal 4-0) overwonnen ze het team van de Volewijckers. De groepswinst kan ze bijna niet meer ontlopen.
Erg knap van Olav, Imre, Alex en Saffran. Ze groeien ook zo ontzettend hard, dat ze niet bij te benen zijn voor de andere teams.
En in het algemeen laat dit zien: we hebben niet alleen een sterke lichting rondlopen, maar ook een brede lichting. Straks zitten we met drie C-teams in de Hoofdklasse… Of we daar klaar voor zijn? Ik denk het wel! 🙂

Hoofdklasse

VAS C1 – Zukertort AB1
In de Hoofdklasse werd ook een ongelooflijk belangrijke stap gezet richting groepswinst. Onze C1 mocht aantreden tegen het AB-team van Zukertort. Zij staan eerste, maar dingen niet mee voor de prijzen. Alleen, hun C1-team (wél een directe concurrent) verloor hun onderlinge wedstrijd nipt. Na de 2-2 tussen VAS C1 en Zukertort C1, kon nu een gat geslagen worden door wél een puntje mee te pakken tegen dat AB-team!
Jan had zich tot op het bot verdedigd tegen het Engels, en wist een comfortabele stelling te forceren. Een onnodig foutje kostte hem echter de kop. Jammer, want er had meer ingezeten tegen de sterke Rens.
William maakte gelukkig geen fouten op het tweede bord. Hij speelde weer met vuur door zijn tijd af te laten lopen, maar de stelling was al duurzaam genoeg.
Zo goed als een zekerheidje is inmiddels het punt in de staart, van Raghav. Hartstikke belangrijk dat hij daar zit op het vierde bord, en zo vanzelfsprekend is het niet om altijd maar te winnen!
Op het derde bord kwam Lennox niet helemaal lekker te staan, maar hij had een aardige troef in handen. Zijn tegenstander moest het op increment bolwerken, maar Lennox maakte het niet lastig genoeg tegenover de open koningsstelling.
En zo komen we uiteindelijk op een 2-2 stand uit. Superwerk hoor! Nu is het aan ons eigen AB-team om een puntje af te snoepen van Zukertort AB en zo VAS C1 de échte toppositie te gunnen. Of dat lukt, weten we pas bij de allerlaatste ronde. Eerst zelf geen matchpunten verspillen, scherp blijven dus!

VAS AB1 – Volewijckers C1
Over ons AB-team gesproken, die hadden nu een zware kluif aan de Volewijckers. Take en Felix L. wisten dan wel gemakkelijk te winnen van hun tegenstanders. Geen vanzelfsprekendheid, want de Jansma’s zijn ontzettend sterk. Maar David en Felix S. kregen het niet voor elkaar helaas. Ook een 2-2 eindstand op het scoreformulier!

VAS C2 – Zukertort C2
Om het rijtje compleet te maken, zo moest het bedoeld zijn, scoorde de C2 ook een 2-2!
Kayen zag helaas de winst uit zijn handen glippen nadat hij de rust niet wist te bewaren. Lani moest tegen Achyuth. Dat is een grote naam, dus het verlies daar valt zeker te verteren…
Gelukkig is Aran behoorlijk op dreef aan het raken. Hij trok de partij naar zich toe en noteerde een punt. Émilien maakte er een ontzettend spannend eindspel van. Met zijn dame wist hij zijn enige overgebleven pion naar de overkant te loodsen, ondanks haast oneindige schaakjes van de tegenstander zijn dame.
Ze nestelen zich nu aardig in de middenmoot. Dat is mooi, maar ze krijgen nog wel een aantal uitdagingen op hun pad!

Tweede Klasse

De wedstrijd van de C5 is een week uitgesteld, maar de C6 en C7 mochten hun schaaktalent uitgebreid tonen!

VAS C6 – MSK C2
Om te beginnen, de C6 trad aan tegen het C2 team van MSK, sinds kort een buurgemeente van Amsterdam. Bij de eerste match-up verliep dat hartstikke voorspoedig. Daniel, An en Hektor sleepten de punten binnen. In de herkansing wist Kien nu ook te winnen, Daniel deed het kunstje dunnetjes over, maar de andere twee misten de gouden touch deze keer.
Duur puntenverlies voor de eindstrijd ten opzichte van Caïssa. Gelukkig zal een tweede plek ook promotie opleveren, maar ik weet zeker dat ze op de grootste beker mikken!

VAS C7 – Volewijckers AB1
De C7 beleefde een onfortuinlijke dag tegen het oudere team van Volewijckers. De eerste match leek gewonnen, door winst van Phuong-Nga, Silvijn en de invallende Amira. Heel leuk dat zij zin had in een partijtje, nu haar eigen C5 team even vrij had, maar eigenlijk mocht zij niet invallen in een lager team. Daarom gaat de eerste match toch met 2-2 de boeken in.
Bij de tweede match was de schaakenergie op kennelijk. Alhoewel, Amira won eigenlijk, maar ja… Zij kan in ieder geval tevreden terugkijken op haar spel, want daar gaat het uiteindelijk om! Kay lukte het helaas niet om een punt te halen deze dag. Ik hoop dat hij blijft doorzetten, want hij heeft het schaakgevoel zeker in zich 🙂

***

Inmiddels begint het heel leuk te worden om het klassement te volgen! Hier zijn de laatste standen te vinden: http://www.sgaschaken.nl/jeugd/teamcompetitie/

Tekst: Samuel Cohn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *