Uitwijken naar rechts

Een goed gevulde zaal, een lekker plakje cake, het leven was goed op donderdagavond 28 november bij VAS.

Joost speelde met zwart tegen Yong Hoon. In de opening dacht hij even een paard om te kunnen spelen. Deze manoeuvre kostte teveel tijd. Yong kwam met een bulldozer en stampte de hele boel plat. Na afloop van de pot zei Joost voldaan: ik kan daar oprecht van genieten om te zien hoe zo’n sterke speler dit aanpakt.

Niels speelde op het tweede DGT bord tegen Samuel. Na een rustige opening ontstond een dynamisch middenspel waarin Samuel de activiteit kreeg en Niels de vrijpion en betere loper. Het uiteindelijke eindspel was vermoedelijk remise, maar in Samuel tastte mis en moest het punt toch aan Niels laten.

De zaal is inmiddels aan de linkerkant zo vol dat steeds meer schakers zich ook op de rechterkant begeven. Zo ook Elco en Joris. In een mooie pot versloeg Elco zijn tegenstander die de laatste paar externe wedstrijden cruciale punten had binnengesleept. De witte opstormende pionnen brachten de zwarte stukken in verlegenheid en dwongen zwaktes af die beslissend bleken.

Sierk had een ogenschijnlijk overweldigende aanval tegen Job. Nou laat Job zich niet snel intimideren. Vaak is hij in staat een aanval te ontzenuwen, een voordeeltje te pakken de partij te winnen. De aanval die Sierk had bleek echter onhoudbaar. Er werd zelfs gefluisterd over de VAS-stijl

Andy en Benno zijn beiden spelers die houden van de actieve benadering. Halverwege de partij stonden de stukken dan ook volledig door elkaar heen. Ergens in deze schermutselingen kwam Benno bovendrijven. Onze man is in vorm.

Milan en Rob speelden een interessante partij. Milan had met wit het loperpaar, Rob een paardenpaar. Rob had een (dubbel)pionnetje meer, Milan activiteit. Uiteindelijk bleek alles perfect in balans en was remise de uitslag.

Mathijs speelde een mooie pot tegen Remy. De koning van Remy stond vrij vroeg in de partij al op e6. Midden op het bord. Als alle stukken er toen waren afgegaan dan had Remy een goed eindspel gehad. Nu was het wat aan de vroege kant en stonden de witte torens dreigend gericht op de vijandelijke monarch. Remy offerde noodgedwongen materiaal voor tegenkansen. Mathijs bezwoer die door op het juiste moment materiaal terug te geven en het eindspel uit te tikken.

Pjotr boekte een snelle overwinning op Ingrid. Ingrid moest duideljk weer even warmdraaien na een kortstondige afwezigheid. De tweede pot die zij speelden nam meer tijd in beslag, maar ook daar kwam Pjotr als winnaar uit de strijd. Hij begint te groeien!

Tom en Theo hadden een heel principieel loper tegen paard eindspel. Razend interessant. Het leek er aanvankelijk op alsof de loper van Theo voordeel zou geven. Maar Tom heeft 1400 partijen ervaring. Hij wist na wat manoeuvreren zijn paard optimaal te activeren en het punt binnen te halen.

Bart leek tegen Jos een betonstelling te hebben neergezet. Maar Jos wist er toch langzaam en geleidelijk aan breukjes in aan te brengen. Met winst tot gevolg!

Jorik was erg ontevreden over zijn partij tegen Ben. Toren en paard op de koningsvleugel bleven de hele partij in de garage staan. Tegen Ben heb je het al lastig met al je stukken, laat staan met twee minder… Jorik zit hard aan de schaakstudie en het nare van schaken is dat de leercurve en prestatiecurve bijna nooit gelijk lopen. Dus terwijl je een betere schaker wordt verlies je steeds meer. Maar kop op Jorik, er komt een omslagpunt!

Robbert liet in zijn partij tegen Dick zijn loper wegjagen van g4. In plaats van te ruilen op f3 trok hij zich terug. Het gaf Dick een voorsprong in ontwikkeling en ruimte die later beslissend bleek.

Milo Cornelissen was weer eens op de club. Hij speelde tegen Jaap. Jaap beging vrij snel een bok waardoor de partij vlak na de start al pats boem over was. We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Gelukkig besloten de heren een tweede pot te spelen. Dit werd een echte partij die Milo wederom wist te winnen.

Tejo boekte zijn derde overwinning op rij en meld zich bovenin. Toen hij hoorde dat hij Henk Hakvoort moest vroeg hij of het toevallig familie was. Toen dit bevestigend werd geantwoord sleep Tejo de messen. Dit was zijn kans een Hakvoort te verslaan. Het werd een waar gevecht dat Tejo uiteindelijk won.

Morrison speelde tegen Ingo. Ingo vroeg zich af waarom hij continu tegen sterke zulke spelers moest. De tijd dat Ingo zich kan meten met spelers van dit niveau is volgens mij niet heel ver weg. Nu kwam het nog te vroeg. Morrison net terug van vakantie speelde een Morphy achtige pot. De man offerde een dame en een toren en besloot de partij met mat. Hij moet vaker op vakantie gaan!

Voor uitslagen en standen klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *