We’re back

De tweede cyclus van de Keizer Competitie is begonnen. Deze cyclus moet de uitdager van Yong Hoon bepalen. De start was met 19 borden in een goed gevulde zaal top!

Na de mergpijpjes en de koffie barstte de strijd los. Op het hoogste bord vond gelijk een kraker plaats. Bas Haver had een positioneel prima stelling opgebouwd met zwart tegen Yong Hoon. Zijn tegenstander kreeg in ruil daarvoor wel activiteit. De druk op f7 werd dusdanig groot dat Bas zich genoodzaakt voelde een kwaliteit te geven. ‘Het bracht helaas weinig verlichting’. De partij is na te spelen! Yong Hoon slaat dus gelijk een slag ten opzichte van zijn concurrenten

Het tweede digibord wordt in deze cyclus toegewezen door de Interne commissie. Een soort partij van de week. Om op die manier het digibord toegankelijker te maken voor de lagere borden. Deze week viel de eer toe aan Niels Hoefsloot en John Pex. Later meer over die partij.

De klassieker Daan Schaink versus Andy Soest stond op het programma. Het werd een partij met wisselende kansen. Eerst stond Andy erg goed. Maar Daan vocht zich terug en leek toen de betere kansen te hebben. Complicaties ontstonden. Andy aan zet. Daan dacht: ”wat hij ook doet, zometeen geen Toren naar d7. Niet naar d7, niet naar d7!!’Zet van Andy, Daan a tempo toren naar d7, toren weg einde partij.

Mathijs kreeg voor aanvang van de ronde te horen van Joost dat hij was uitgedaagd. Door niemand minder dan van Dongen senior. Rob wilde de rising star wel even testen. Geniaal natuurlijk. Rob begon de partij met een grote mentale voorsprong. Mathijs hield knap stand. Maar Rob snaaide ergens een pionnetje mee. ‘Ik hoop nog op eeuwig schaak’; aldus Mathijs. Het zat er niet in, Rob pakte het punt.

Normaal worden in dit verslag jeugdspelers geprezen om hun bijzondere prestaties tegen volwassen tegenstanders. Dit keer is het ander. Theo Pont, met zijn tweede jeugd bezig, leverde een topprestatie tegen een jeugdspeler. Hij hield niemand minder dabn Ryan Busa op remise. De winnaar van de jeugdprijs in de eerste cyclus. Een prestatie van formaat van Theo. Onlangs nog wist Ryan de B-groep van een rapidtoernooi te winnen met een 100% score en een TPR van boven de 2000 ELO!! Tegenstanders van Theo en Ryan zijn hierbij gewaarschuwd. Theo had zo vertelde hij zich laten inspireren door de partijen die dag op Tata Steel.

Over tweede schaakjeugd gesproken; Dick Paulis wint de ene prijs na de andere. Ook extern staat hij zijn mannetje. Onze man is in vorm. Zonder ontzag nam hij plaats tegenover VAS 2 speler Elco Hakvoort. In een dynamische pot werden de punten gedeeld.

Robbert en speelden een enerverende pot. Nadat Robbert materiaal had gewonnen vocht Han zich met een smerige truc terug in de partij. In het eindspel (normaal kom ik nooit zover: aldus Robbert), wist Robbert het beste plan te bedenken en pakte zodoende alsnog het punt.

Hans Lammers kwam met een grote grijns de zaal binnen. Hij had zijn vierkamp bij het Tata Steel gewonnen. Zijn tegenstander Jorik speelt goede potten maar laat het vaak alsnog liggen in de slotfase. Dit keer liet hij echter niet los en trok met sterk spel het punt over de streep. Hans vertrok echter met dezelfde grijns als voor de partij. Die blijft daar voorlopig nog wel even zitten denk ik zo.

Joost van Dongen moest zich verweren tegen het Frans van Charles. ‘Ik had helemaal geen zin in Frans’. Hij koos de afruilvariant. Niet veel later was het remise.

Bart en Remy deelden de punten ook. Bart had in de eindstelling wellicht nog voordeel,maar hij spaarde zijn krachten voor de externe.

Toen Huong binnenkwam en de indeling zag trok ze een beetje wit weg. Haar tegenstander en voormalig clubgenoot bij de Stukkenjagers, Roland heeft namelijk enkele honderden elopunten meer. Roland won een pion maar in het eindspel verkeek hij zich op de vastberadenheid van Huong. Zij gaf zich niet zomaar gewonnen. Uiteindelijk wist ze Roland knap op remise te houden! Klasse.

Maxim versus Henk Hakvoort was een gevecht tussen twee prijswinnaars van de eerste cyclus. De man met het beste TPR en de speler met de meeste partijen. Beiden deden goede zaken voor prolongatie van hun prijs!

Jacqueline speelde tegen jeugdspeler Senya. Jacqueline zet haar partijen goed op maar mist aan het eind nog een beetje slagvaardigheid. Dat zij op een gegeven moment veel punten gaat pakken daar wordt niet aan getwijfeld. Tegen Senya lukte dat niet. Deze jeugdspeler zit goed achter het bord en kan weleens de verrassing van de tweede cyclus worden.

Ben is op vakantie geweest. Foto’s van Portugese schaakwijnen passeerden de revue. Hij is dus ontspannen en uitgerust. Wellicht het meest ongunstige moment om hem te treffen. Zo ondervond Jaap ook.

Matteo van Cleef pakte een mooie scalp. Hij versloeg niemand minder dan Milo Bogaard!! Milo had met vaste hand zijn partij naar een gewonnen stelling gedirigeerd. Drie pionnen voor en naderend eindspel. Hij werd echter getroffen door een Timmaniaanse blackout. Toren weg, partij voorbij. Wat Milo vervolgens ervaarde is schitterend beschreven door Donner in het boek de Koning. Matteo koesterde het punt en terecht, want je moet het toch maar doen!

Broeder Milan en Ticho troffen elkaar aan het bord. Milan had een plus maar kon deze alleen behouden met ogenschijnlijk risicovol spel. Hij marchandeerde en Tich wist met inventief spel, zijn handelsmerk, de partij over te nemen en uiteindelijk te winnen. Sterk spel van Ticho.

Het tweede digibord werd bespeeld door Niels Hoefsloot en John Pex. Na afloop vroeg een licht extatische Niels: ‘deze pot is online toch wel goed doorgekomen he!? Het was echt een leuke partij’. En dat was het ook! De witspeler speelde een principiele pot dat draaide om het sterke veld d4. Dit werd continu bezet door een stuk. De stukken werden langzaamaan geruild en wit pakte een pion mee. Het eindspel werd met soevereine hand naar winst gespeeld. Althans zo leek. Op weg naar huis werd John, die in het eindspel uiteindelijk onhoudbaar was matgezet door de bliksem getroffen. Had hij niet een geniale variant gemist. Thuis werden zijn bange vermoedens bevestigd:

Hi Niels, ik liep gisteren naar huis en kreeg daar een onthutsende gedachte over het einde van mijn partij tegen jou naamgenoot.
Ik zie de partij nu op de laptobbe. En wat ik gedacht heb klopt min of meer, misschien wel meer. Namelijk, na de zet van wit 58. Koning F6, doe ik niet zoals in de partij toren x G3 maar !!!! Toren g6. Pat als de koning de toren neemt of als de koning wegstapt pak ik toch op G3 en blijf op de g-lijn voor in elk geval remise. K%t, l*l (niet te vergeten), godverdomme, dat was nog eens einde geweest van deze partij.
Ja, …. it aint over until the fat lady sings the blues, … alleen ik hoor zo slecht. Amen

Een schitterende variant in een leuke partij! Benieuwd geraakt? Klik dan hier om de partij na te spelen!

Een mooie eerste ronde! Voor de uitslagen en standen klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *