Meesterklasse E/C/A: De toon is gezet

Op zaterdag 10 september mochten de toppers van de VAS-jeugd al van start met het serieuze werk. De eerste speeldag van de jeugdclubcompetitie: de Meesterklassen voor de beste jeugdteams van Nederland. En daaruit blijkt dat er twee teams een gooi gaan doen naar het kampioenschap. De E1 won hun Halve Finale met verve, de C1 staat na twee speelrondes gewoon bovenaan!

We zijn overigens goed vertegenwoordigd op het hoogste niveau: geen enkele andere club kan tippen aan zeven teams over vier leeftijdscategorieën. Dat komt omdat VAS in de breedte een hartstikke sterke club is geworden!

VAS E1 neemt wraak

Een beladen duel altijd, de strijd tussen de jeugdafdelingen gaat decennia terug: VAS vs Zukertort. In het regionale kampioenschap vorig seizoen moest het team van Raghav, Imre, Alex en Saffran het onderspit delven tegen Zukertort. Een afstraffing zelfs, er kon geen halfje vanaf…
Maar onze jongens hebben flink doorgeoefend in de vakantie en komen sterker dan ooit terug. De Amstelveense delegatie heeft dat geweten: de 4-0 kregen ze nu keihard terug!

(Foto: Khoi)

Op zich betekent dat al een geslaagde dag, maar ze deden er een schepje bovenop door ook tegen andere teams geen genade te kennen. Alleen de sterke ploeg van Klim-Op uit Rotterdam kreeg een matchpuntje mee. En in de eerste ronde speelde we zonder Alex, dus de 2-2 daar was ingecalculeerd. Met 12 matchpunten uit 7 rondes bleken ze simpelweg de sterksten van deze Halve Finale.
Het geheim van dit team is, zoals eerder gehint: de breedte! Saffran won alles op bord 4. De bekende VAS-filosofie: punten pak je in de staart. Alex bleef ook ongeslagen, hij liet één halfje toe. Imre schaakte stevig op bord twee en liet maar één verliespartij noteren. Raghav had niet helemaal zijn dag. Tot drie keer toe liet hij zijn dame slaan, wat tot de drie nulletjes leidde. Nu is het eerste bord natuurlijk altijd zwaar, maar als hij in vorm is… Gaat goedkomen op de Finale, dat is 12 november!

***

(Foto: Khoi)

VAS E2 is een superjong team. Als er een teamkampioenschap voor G’tjes bestond, zouden ze die met overmacht winnen. Hier oefenen ze alvast onder de enthousiaste leiding van Amina, en dat ging best aardig! Amira en Ira wisten twee partijen te winnen. Kien sprokkelde daar nog een halfje meer bij. Uitstekend op bord 1, want hij behaalde daar een TPR van 752 mee en is dus flink gegroeid. Maar de meest opvallende naam is toch Harvey, die bleef winnen. Helaas was het toernooi een ronde te lang voor hem om de perfecte score te halen.
Al met al hebben ze hartstikke stevig gehandhaafd te midden van de Nederlandse top, complimenten waard!

VAS C1 geeft visitekaartje af, C2 mist unieke kans

De twee VAS-teams naast elkaar in de eerste ronde. (Foto: Daan)

Het is altijd mooi om VAS bovenaan een ranglijst te zien. Bezoek daarom allemaal de Netstand pagina van de Meesterklasse C. We zien daar ook onze vrienden uit Amsterdam West naast ons, gezellig! Zij schakelden totaal verrassend Zukertort uit in de eerste ronde. De gedoodverfde favoriet is dat, sinds ze plotseling Akshaj hebben aangetrokken.
Ik wilde zeggen: gelukkig doen wij het wel met eigen krachten. Maar stiekem hebben wij met Tobias P. ook een toptransfer in handen (vanuit Oosten-Toren). Hij won op bord 4 hartstikke snel zijn partijen.

Maar baas boven baas: Maurits had in allebei de rondes na een kwartier het klusje geklaard. Alleen in ronde twee haalde hij toch een streek uit… De eerste zet luidde 1.a3. Totale psychologische oorlogsvoering natuurlijk.
En een aftrekaanval waar je een pion mee wint, daar doet hij het niet voor. Hij wachtte gewoon af tot er een dame in de batterij stond.
Hmm, zulke grapjes mag hij de volgende rondes niet meer pullen, dan treffen we de grote tegenstanders en is het alle hens aan dek.

Max is de veteraan van het team en met al zijn schaakervaring weet je dat hij de punten gaat binnenslepen. Dat gebeurde ook!

William speelde kennelijk in ronde één een marathonpartij, tot de honderd zetten ongeveer – drie kantjes kwamen eraan te pas. In combinatie met zijn eeuwige tijdnood bleek dat slopend. Gelukkig wist onze eerstebordspeler dat in ronde twee recht te zetten met een partij helemaal in zijn stijl: strategische plannen bedenken, manoeuvreren en opbouwen.

***

VAS C2 had een aanzienlijk zwaarder dagje. Zij moesten namelijk wel tegen de toppers. En wat hebben zij zich heerlijk verweerd!
De openingsronde wist Kayen knap remise te houden tegen een op papier 300-ratingpunten sterkere tegenstander. Invaller Olav bewees zijn waarde door de winst te behalen op bord 4.

De tweede ronde kregen ze de zwaarst mogelijke pairing, tegen Zukertort C1. En toen ik kwam kijken, wist ik niet wat ik meemaakte. Andrija stond puntjes voor tegen Achyuth op bord 1 en moest een aanval overleven die prima te overleven viel. Kayen had een dame-eindspel met een extra paard. Nu eindigt dat weleens in eeuwig schaak, maar misschien zat hier meer in.
Olav wist ook voor te komen tegen Shrey, maar maakte helaas een blunder. Tobias E. had al verloren. Hij moest echter ook tegen een totaal belachelijk sterke tegenstander op bord 3. Philippe is C-kampioen van Amsterdam en schaakt in de Meesterklasse dus op bord 3, tja… Het is Tobias volledig vergeven, de leuke partijtjes komen er nog zeker aan!
Andrija en Kayen waren dus flink tegenstand aan het bieden, ze zullen zich een hoedje hebben geschrokken. Maar de stunt compleet maken lukte niet. Allebei lieten ze een blunder toe in hun spel. Zo zonde met al die tijd op de klok! De sterke tegenstand viel helaas niet in cijfers uit te drukken deze keer.

Masterplan VAS A1 ingezet

De eerste test van de dag: weten onze A-spelers de beginopstelling nog wel? (Foto: Dagmar)

Take krijgt het voor elkaar de vijand al bij zet 1 in paniek te brengen. Verrassingen, schijn, manipulatie… Met zo iemand sta je vooraf al met 1-0 voor.
Hoewel, ze verloren toch met 4-0 de eerste ronde.

De tweede ronde kregen ze tegenstanders die niet tegen FM-titels aanschuren, en toen konden de beslissende slagen gemaakt worden.
Felix had in de eerste ronde tegen zo’n sterke tegenstander gewoon een totaal gezonde stelling opgebouwd met serieuze winstkansen, en vond toen de enige zet om zelf mat te gaan. Deze ronde had hij helaas niet zoveel in de melk te brokkelen. Hij liet onnodig een verslechterde pionnenstructuur toe en daarna was het lijden in het eindspel. Een jammer dagje, maar dat gaat hij zeker herstellen de komende rondes. Er zit zoveel potentie in!
Waar Mick hard moest zwoegen in de eerste ronde, kreeg hij in ronde twee al snel wat pionnetjes cadeau. Dat maakte hij gedegen af. Daar kan je hem wel op vertrouwen.
Rufus kwam ook totaal gewonnen uit de opening. Het was nog even correct verdedigen, maar dat kan hij natuurlijk. Belangrijk winstje!
De boeiende partij van ronde twee vond plaats op bord nummer één. Take zag kans om een gezonde pion te winnen, maar de tegenstander bleek daarna toch aardig wat initiatief te kunnen pakken. Zijn teamgenoten telde desondanks het bordpunt alvast, zeker ook gezien de tijdnood bij de andere kant. Maar zij bleef maar de actiefste zetten vinden in die vijftien seconden increment. Ze dwong Take tot afruilen en toen bleven ongelijke lopers over. Uiteindelijk een terechte remise, maar Take bleef met een onbestemd gevoel achter. Had Abe niet vorig jaar wél van haar gewonnen?

Het belangrijkste: de eerste twee matchpunten mochten mee naar huis. VAS A1 handhaaft zich uitstekend en vormt nu de basis om de komende jaren door te groeien tot een gevreesd viertal. Stap één van het masterplan dus! Binnen drie jaar behaalt deze generatie wél het goud, daar onze vedettes van vorig jaar steken lieten vallen.

***

Deze successen worden mogelijk gemaakt door onze toptrainer Daan, die meteen acte de présence gaf om de partijen te analyseren. En Dagmar die alles coördineert om te zorgen dat de JCC-dagen goed verlopen. Dankjulliewel!

Tekst: Samuel Cohn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *