Snelschaken en 960 stellingen

Eens in de zoveel tijd is het leuk de clubavond eens over een andere boeg te gooien. Afgelopen donderdag gingen we snelschaken met z’n allen!

Oefenen in het snelle denkwerk

Voor de jongste groep was het behoorlijk spannend met maar vijf minuten op de klok per persoon. Dat betekent snel denken en veel aan de stukken zitten. Iets wat we ze normaal gesproken afraden, maar dan weten ze nu waarom! Khang kwam uit op 4 punten. Rayan vroeg zich af welk prijsje hij zou krijgen. Nou: een eervolle vermelding van zijn tweede plek. Gefeliciteerd! Pengbo kwam heel knap tot de derde plek, die is snel gegroeid.
In groep 4 liet Joshua zijn schaakkracht zien met een honderd procent score: hij won al zijn zes partijen. En een nieuw jong talentje (acht jaar oud) dient zich aan met Lieven. Gedeeld tweede hier, die zal snel naar boven stijgen in de groepjes. Lucas kwam weer even kijken op de club, en hij toonde zich alvast een begenadigd snelschaker.
In het derde speelgroepje was Nova de sterkste in de onderlinge confrontatie tegen Koen-Yan. Derde zou Ivan worden, door de play-off tegen Rowan.

Pokon en Arik namen de kleinsten onder hun hoede.
De nieuwe enthousiaste vrijwilliger Niels verzamelt alle uitslagen van groep 3.

Fischer Random

De bovenste twee groepen, bestaande uit Kroon- en Koningsgroepers, zijn al helemaal doodgegooid met het normale schaken. Vandaar bedacht Rufus dat ze eens Fischer Random konden spelen. De beginopstelling van de stukken op de eerste rij worden willekeurig bepaald elke ronde! Die opstelling wordt gespiegeld aan de andere kant. In totaal geeft dat 960 mogelijkheden. Hier komen verrassende stellingen uit, en dat vergt veel creativiteit om nieuwe plannen te beteken. Bovenal: dit betekent dat openingstheorie de deur uit kan… Wie komt het verst, puur op schaakinzicht?
In groep 2 was dat Imre, gevolgd op een halfje door Saffran. Lennox liet ook zien dat hij het schaakspelletje goed snapt, door de derde plek te bemachtigen. In de eerste groep kwam Max overweldigend bovendrijven. Hij is ook echt een begenadigd snelschaker: hij weet zijn hoofd altijd heel koel te houden, en blijft ook onder grote tijdsdruk rustig de klok indrukken. Heel slim, want stiekem is dat veel effectiever in de tijd dan wild rondslaan met je handen – misschien dat de laagst geëindigde speler van deze groep daar wat lessen uit kan trekken. Raghav kwam zijn natuurtalent showen met vier uit vijf punten. En Jan kwam met 3,5 punten op de derde plek, maar waarschijnlijk vond hij het belangrijker dat hij zo een half punt meer scoorde dan Take.

Elke ronde werd een nieuwe beginstelling opgehangen voor de eerste twee speelgroepen.

De eindstanden


Volgende donderdag gaan we weer verder met de interne competitie! We zijn ongeveer halverwege de eerste cyclus, dit zijn de tussenstanden: https://www.vas1822.nl/standen-interne-jeugdcompetitie/

Tekst & foto’s: Samuel Cohn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *