Update online jeugdcompetitie: de cruciale laatste minuut

Soms moet het meezitten in het leven. Een statistiekje wat net goed valt, een tegenstander die netjes binnen de toernooitijd opgeeft. Op de zaterdagavond wordt zoveel besloten in die allerlaatste minuut. Superspannend om mee te kijken!

5 maart

Jan en Max weten niet van stoppen. Overdag hadden ze er al een PK-C opzitten, maar daar worden ze niet zo moe van. Een onuitputtelijke bron van schaakenergie!
Je ziet altijd dat als vaste deelnemers ontbreken, er nieuwe namen opstaan die ze totaal doen vergeten. Nu racete Mick en Imre naar de top.
Take speelde een ontzettend sterk online, als vanouds. Hij werd zesde van het hele toernooi!
En verder viel het hoge puntenaantal van An op: hij bokste zich goed naar boven.

Uiteindelijk eindigden met precies evenveel punten als Schaakstad Apeldoorn voor de eerste plek. Supergoed natuurlijk, maar voor de stand kijkt het programmaatje naar de toernooiprestatierating van het hele team. Het verschil bestond uit twee hele ratingpunten. In ons nadeel… Ongelooflijk!

12 maart

Dit toernooi zagen we een aantal bekende gezichten terug. Émilien steeg weer eens naar de top, erg knap van hem. William reeg de winsten aan elkaar en Jan zag zijn ego hersteld na de hogere positionering ten opzichte van Take.
Deze keer een eervolle vermelding voor Thomas, die met 15 punten zichzelf flink verbeterd.
Over het algemeen valt op: iedereen zit in een stijgende lijn. Logisch natuurlijk dat je met zoveel schaken vanzelf beter wordt, maar het is toch mooi om het zo concreet te zien. Internetratings zelf zeggen niet zoveel, maar ik zie wel dat ze bij iedereen duidelijk hoger staan dan aan het begin van deze online toernooien.

En hoe verliep de slotfase hier? Nagelbijten! Plek twee was erg aanlokkelijk, om zo boven onze twee klassementsconcurrenten te eindigen. En de verschillen waren minimaal.
Uiteindelijk grepen we precies mis. Take was wild gaan berserken in de hoop een volle vijf punten binnen te halen voor het team. Al snel kreeg hij de overhand in de partij, maar de tegenstander leek bewust langzamer te spelen om tijd te rekken. Toen de genadeklap uitgedeeld was, stond de teller van het toernooi al op nul. Oei, anders waren we zo naar die tweede plek gejumpt.

Mooie verhalen en mooie tactiekjes

Het zat er twee keer net niet in, maar het zijn vooral mooie verhalen dit. We hoeven alles behalve met de pakken erbij neer te zitten. Laten we vol goede moed de derde prijs verdedigen!
De laatste zaterdag van de winter komt er nu aan, dus dan wordt de winterkampioen bepaald. De punten tellen dubbel…

Ter inspiratie een tactiekje uit de laatste partij van Émilien. Wit aan zet met materiaalwinst:

Het idee: 23. Lxg6 is een prachtige aftrekaanval! En breekt meteen de zwarte koningsstelling totaal open. 23. … – Dxc4+ levert geen duurzame oplossing op voor zwart als wit gewoon uit het schaak loopt. De loper op g6 kan daarna niet geslagen worden want dan gaat het mat op h8!
De aanval blijft dus enorm krachtig, maar ze besloten maar tot een strategische remise. Een typische truc: vlak voor toernooisluiting halen wat er te halen valt…

De totale standen zijn verwerkt in het algemene verslag die Martijn Hardeman fanatiek blijft bijhouden: https://nosbo.nl/jeugd/kampioenschappen/857-winterkampioenschap-voor-jeugdteams

Tekst: Samuel Cohn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *