VAS’ers spotten in de Halve Finale Schoolschaken

Op zondag 27 maart huisvestte VAS de Halve Finale van het SGA basisschoolkampioenschap. 26 teams beleefden ongelooflijk veel plezier, en de beste acht mochten door naar de Finale. Lees hier het algemene verslag op de SGA-website.
Maar wij zijn natuurlijk benieuwd: hoe deden de VAS’ers het?

Bekende gezichten

De meeste VAS’ers in één team telde ik bij Kindercampus Zuidas. Op het eerste bord Andrija, die, op basis van afgelopen PK-D, de sterkste speler van het toernooi is! En naast hem Baris, gloednieuw lid bij VAS maar indruk makend. En op bord 4 de eveneens nieuwe en enthousiaste Harvey.
Hoe ze de Halve Finale gehaald hebben is wel een bijzonder verhaal. Het lukte niet om een vierde speler te zoeken voor de Voorronde West. Dus tegen de verwachtingen in traden ze aan met hun drieën… en dat bleek genoeg om de matchpuntjes binnen te slepen!

De Pinksterbloem heeft Imre op kop en Dominique naast zich. Het zat niet helemaal mee. En het verlies van Allaert, die deze school jaren onder zijn hoede had, viel op te merken. Voor het eerst sinds tijden haalden ze de finale niet. Gelukkig zit er potentie in het team: volgend jaar mogen ze het allemaal opnieuw proberen!

En hier zien we een echt VAS-duel. Olav voor Steigereiland en Tako voor De Achthoek. Vorig jaar wist De Achthoek nog de eerste prijs in de wacht te slepen in het online toernooi. Nu was de concurrentie wat forser! Ook voor Steigereiland strandde het schip in Olavs thuishaven.

Bij afwezigheid van topspeler Achyuth, mocht Alex de honneurs waarnemen op bord 1. En knap standgehouden! Het valt wel op: allemaal teams met een VAS’er als aanvoerder en daarna vooral schoolschakers. Misschien moeten ze die eens meenemen naar de club: dan word je pas écht goed!

Émilien voert het eerste team van Oscar Carré aan. Zoals bij veel van de VAS’ers, waren ze soms meer bezig met andere partijen dan hun eigen. Dat valt in de foto ook op! Niet altijd werd het niveau gehaald wat we op de clubavond zien: dat moet in de Finale geconcentreerder en rustiger. Gelukkig kan Émilien wel tegen een beetje snelschaken!

Een mooi toernooidagje

Tussen de rondes door viel er genoeg te beleven voor de schaakenthousiastelingen. Zoals schaken tegen de beer. Hier zien we William in actie tegen Alex (en naast hem laten Maxim en Floris ook hun beerkunsten zien).

De kantine zat tjokvol met ouders! En ook binnen viel er van de goede dag te genieten…

Heel knap, al die zetten vinden, maar nog knapper om een bar te runnen de hele dag! Een gezellige bedoening zo 🙂

Wie zijn door?

De grote vraag: welke scholen dringen door naar de Finale van volgend weekend? Ton maakte zich klaar om de verlossende woorden te brengen…

Het was ongelooflijk spannend in de middenmoot (waar bijna alle scholen in verkeerde eigenlijk). Om maar een voorbeeld te noemen: de nummer 20 stond één matchwinst verwijderd van plek 8 (die de laatste kwalificatieplek oplevert).
Er was ook een team dat met kop en schouder boven de rest uitstak: Brede School Rembrandt. De Triangel (met Alex vandaag op bord 1) wist de tweede plek te bemachtigen. Twee scholen uit de voorronde van Zukertort!
En waar blijven die van de VAS voorronde? Émilien sleepte op bord 1 zijn school (Oscar Carré) naar de derde plek!
Verdere bekende namen die door zijn gegaan: Andrija, Baris en Harvey bereikte met Kindercampus Zuidas de vijfde plek.
De totale eindstand is hier te vinden: http://www.sgaschaken.nl/wp-content/uploads/2022/03/SGA-eindstand2022.txt

Credits

Tot slot: grote dank aan het vrijwilligersteam. Die hebben een geweldig toernooi neergezet. Aan welke namen denken we dan?

Ton en Ivo voor de toernooileiding.
Jarno voor het indelen.
Florence als portier.
Betty, Cornelie, Corinna, Kayen, Rowan, Daniel, Els en Remy achter de bar.
Luc, Floris en Maxim als vaste tafelleiders.
Jan, Take en William als beren en tafelleiders.
En Zwaan, die fijn meehielp bij het opbouwen en afbouwen.

Een flink lijstje, dus! Zo’n toernooi heeft zeker wat om armen 🙂

Tekst & foto’s: Samuel Cohn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *