KNSB: VAS 5 – Philidor Leiden 3

Het seizoen is net te kort

We sloten het seizoen af net zoals we het begonnen, met een wedstrijd tegen Philidor Leiden. In de eerste ronde speelden we 4-4 tegen het 4de team en in de laatste ronde moesten we tegen het derde dat nog volop meedeed voor de titel. Een zware kluif ter afsluiting dus. Geen invallers nodig, dit keer iedereen wilde zelf nog een keer vlammen. Mooi dat de spirit er nog was ondanks dat er voor ons niks meer op het spel stond.

Yannick wilde de laatste ronde een sterke tegenstander, stukje ambitie altijd goed. Op bord 1 kreeg hij die dus ook. Lang was daar niks van te merken en had hij prima de overhand. In het middenspel met een pion meer zag het er zelfs heel goed uit. Toen de tijd op de klok wat minder werd koos hij voor een afruil die niet goed uitpakte. Daarna werd er nog lang gestreden maar was het eindspel met een kwaliteit achter niet te keepen. Bas speelde op bord 2 een solide partij en kwam een kwaliteit voor te staan. Wel leek het lastig die echt uit te gaan buiten aangezien de stelling dichtgeschoven was. Tijdens het zoeken naar een mogelijkheid om toch te winnen kwam de tegenstander opeens met de toren binnen en viel de stelling van Bas volledig in elkaar, zonde.

Wisselende weersomstandigheden in het Cygnus met flinke kou maar af en toe een heerlijk zonnetje.

Op bord 3 onze topscoorder Fons, dit seizoen eigenlijk niet te kloppen. In een partij waarbij de dames al vroeg van het bord gingen wist hij een steeds betere stelling te bereiken. De tegenstander had niet veel opties en kwam een stuk achter. Maar toen waren de zetten niet allemaal raak meer en begon er een pion door te lopen. Die werd met kunst- en vliegwerk gestopt. Daarna paste het allemaal net en werd het prachtig afgemaakt. Op bord 4 had Jaap zijn dag niet en ging er al snel een stuk af, dat was niet meer te herstellen. Na een paar mooie resultaten een wat mindere afsluiting helaas. Op bord 5 liet Jort zijn stijgende niveau weer zien. Na een moeizame start van het seizoen blijven de punten nu binnenstromen. 4 uit 4 vanaf december. Ook deze wedstrijd had ie positioneel de overhand en in die stelling probeerde de tegenstander onder de druk uit te komen door de dames te ruilen maar dat koste een stuk.

Sercan speelde op bord 6 een prachtige koningsaanval. Twee torens, de dame en de loper zetten de druk op de koning, hiervoor waren wel wat pionnen opgeofferd. Helaas lukte de finale doorbraak niet en moest er geschakeld worden naar verdedigen. Remise was af te dwingen maar in zo`n stelling wil je ook voor de overwinning gaan dat lukte helaas niet. Op bord 7 speelde Remy een goede partij. In de opening en het middenspel was het in evenwicht. Op het moment dat de kibitzers dachten dat het mis ging, won Remy een pion, die had de stelling gelukkig beter in de kijker. Maar het eindspel met ongelijke lopers was helaas potremise. Op bord 8 had Benno een makkelijke middag. In de opening gaf de tegenstander vrij snel een stuk weg. Er werd nog lang doorgespeeld, terecht want Philidor streed om het kampioenschap, maar dat bracht geen verandering meer. Een kleine nederlaag tegen de kampioen is natuurlijk geen schande, maar zoals meestal bij schaken zat er meer in.

Aan het einde staan we keurig in de middenmoot maar het voelt alsof er meer in zat. Veel ambitie en ratinggroei dit jaar. Al is dat laatste met de aanpassing vanuit de KNSB misschien geen hele goede graadmeter. Aandachtspunten voor volgend jaar:

  • Timemanagement
  • Vakantieplanning
  • Vasthouden van onze topspelers
  • Gewonnen stellingen afmaken

Het wordt een drukke zomer voor de technisch directeur en trainer maar hopelijk spelen we dan volgend jaar mee om de titel.

VAS 5RatingPhilidor Leiden 3RatingUitslag
Timar, Y.S.S. (Yannick)1785Teianu, S. (Sabin)19380 – 1
Spoelstra, B. (Bas)1934Teianu, M. (Maxim)18180 – 1
Groot, F. (Fons)2004Sharshov, W.Y. (Wadim)19571 – 0
Goudriaan, J. (Jaap)1762Valstar, J.M. (Jasper)19210 – 1
Cornelissen, J.B. (Jort)1791Kohlbeck, A.J.W. (Ton)18941 – 0
Ulucan, S.U. (Sercan)1815Shankar, A.S. (Aravindh Swaminathan)18830 – 1
Hakvoort, R. (Remy)1851Rozendaal, H. (Henk)1857½ – ½
Drewes, B.A. (Benno)1863Braggaar, W.P.D. (Pim)18941 – 0
Gemiddelde Rating:1851Gemiddelde Rating:18953½-4½

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *