KNSB: Zware middag VAS 5

Botwinnik 2 – VAS 5

Na een keurig gelijkspel in de eerste ronde wachtte in de tweede ronde een flinke uitdaging in Botwinnik 2. We hadden twee invallers nodig maar gelukkig waren Huub en Hans genegen om ons uit de brand te helpen. Hans was ook nog bereidt ons te rijden, hulde! Daarnaast kwam de vriendin van Fons ons aanmoedigen. Het zag er daarmee goed uit.

De wedstrijd begon met een paar scherpe openingen bij Remy, Sercan en Hans dus dat kon alle kanten op. Op bord 1 pakte Bas een keurige remise in een partij die nooit uit evenwicht was. Benno kwam wat moeilijk te staan in het Hollands, maar bereikte een redelijk gelijke stelling. Toch bleven er goede kansen voor de tegenstander, richting de 40ste bleek remise het maximaal haalbare. Ook bij Remy kwam er Hollands op het bord. De tegenstander liet Remy met e4 op f5 slaan en er leek gelijk wat te halen. Dat viel later toch wat tegen en een ongelukkige koningsstelling zorgde voor onoverkomelijke problemen.

Sercan bracht het spel in de opening gelijk op wagen. In een scherpe stelling kwam hij prima uit de opening. Een kleine onnauwkeurigheid koste een pion, ondanks scherpe complicaties in de stelling bleek het niet te houden. Fons was duidelijk geïnspireerd door de fans en pakte een mooie overwinning. Na lang manoeuvreren werd eerst een pion gewonnen en toen mooi afgemaakt. Jort had een scherpe Siciliaan en er ontspon zich een mooi gevecht met ver doorgeschoven pionnen en dreigende dames aan beide zijde. Helaas viel het kwartje uiteindelijk naar de tegenstander. Misschien dat er in het begin al een winnend torenoffer inzat maar dat zal de analyse moeten uitwijzen.

Huub verloor in het begin een pion en moest in het middenspel alle zeilen bijzetten om gelijk spel te krijgen. Het eindspel met een pion minder werd uiterst professioneel gekeept met een keurig halfje tot gevolg. Hans had een zware tegenstander en kwam ook nog in een scherpe opening terecht. Dit bleek een te grote horde. In een moeilijke stelling met weinig tijd moest Hans de strijd staken.

Al met al een kleine tegenvaller op weg naar de titel. Die lijkt nu uit zicht, maar je weet nooit hoe een koe een haas vangt dus misschien als we alles winnen dat we nog kans maken. 25 november nieuwe ronde, nieuwe kansen en dan gezellig op VAS met alle andere teams, een mooi schaakfeest!

Botwinnik 2RatingVAS 5RatingRonde 2
Kort, W. (Wilco)1909Spoelstra, B. (Bas)1866½ – ½
Middelkoop, A. (Arno)1828Drewes, B.A. (Benno)1796½ – ½
Bolle, L. (Leo)1807Hakvoort, R. (Remy)17821 – 0
Oskam, J. (Julian)1851Ulucan, S.U. (Sercan)16701 – 0
Bosman, J. (Johan)1823Groot, F. (Fons)00 – 1
Verkade, J. (Jeroen)1766Cornelissen, J.B. (Jort)15601 – 0
Albers, M.M. (Merlijn)1724Groenenberg, H. (Huub)1679½ – ½
Sewpal, I. (Indy)1643Lammers, H. (Hans)12701 – 0
Gemiddelde Rating:1794Gemiddelde Rating:16605½-2½

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *