VAS 4 – de Waagtoren

Door Tejo Hagen

Op het 8e bord was het na een kwartiertje al raak. Onze jongste speler Rufus Ang kreeg al na negen zetten een vol stuk cadeau; hoe hij dat klaarspeelde was mij een raadsel, maar zijn tegenstander zag er nog wel brood in en ging door tot het gaatje. Op het laatst, het was inmiddels 4 uur geworden, stond Rufus een paard en een aantal pionnen voor en de winst kon hem niet meer ontgaan.

Robbert ter Hart op bord 2 was het eerste klaar: zijn tegenstander speelde de Leeuw maar vergat op zet 14 zijn dame weg te zetten, toen die werd aangevallen.

Tom Prent op bord 6 kwam naar mij toe. Ik had in de gauwigheid een Koningsindische stelling gezien, en het kwam mij voor dat de stelling ongeveer gelijk was. Maar helaas zat er een tactische combinatie in, waartegen Tom geen verweer had. Al de zoveelste verliespartij, mopperde Tom. “Straftraining” zouden de voetbalcoaches zeggen, maar mijn suggestie om morgenochtend om 7 uur elkaar op de 64 velden te treffen sloeg hij gedecideerd af.

Veel tijd had ik met zwart op bord 3 niet meer om op de andere borden te kijken, want mijn stelling ging me zorgen baren. Ik speelde Hollands, maar kwam in een licht inferieure stelling, die ik normaal gesproken wel remise had moeten houden. Helaas deed ik een winstpoging, maar in plaats van een doorbraak van een lekker warm zonnetje over mijn positie kostte mijn halfslachtige verkeerd getimede uitval me twee volle pionnen. Ik kreeg nog een soort van tegenspel, maar ik moest uiteindelijk het hoofd buigen op zet 56.

Inmiddels was Han Dijsselbloem op bord 7 aan het vechten tegen een Siciliaan. Toen ik eindelijk een kijkje ging nemen bleek de partij verloren te zijn en was Han al in geen velden of wegen meer te bekennen.Ben Duivenvoorden op bord 1 deed het uitstekend. In zijn bekende Leeuw koos hij de Rat variant, althans dat begreep ik uit zijn verhaal. “Dat kennen ze niet” zegt hij altijd tegen mij. En dat klopte dit keer ook. Mooie winst.

Mathijs Kossen op bord 4 kreeg een leuke stelling na 1 d4, Pf6 2. Lf4, e6 3. e3 en haalde de winst binnen. Het verloop van de partij heb ik niet kunnen volgen, maar ik weet zeker dat hij die graag wil laten zien aan belangstellenden.

Tenslotte kreeg Maxim Mantel in een leuk opgezette Scandinaviër de beste kansen. En ging voor de winst. Helaas kwam er in het eindspel een kink in de kabel; hij moest machtige torens in bedwang zien te houden en maakte een klein foutje, waardoor de winst in de mist verdween en remise het resultaat werd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *