EsPion 2 – VAS SGA 4

Door Roelof Reinders

Donderdag 21 november speelde VAS 4 haar tweede wedstrijd van het seizoen tegen EsPion 2. EsPion 2 had in de eerste ronde ratingfavoriet Ooster Toren verrassend op 4-4 weten te houden; we waren dus gewaarschuwd ze niet te onderschatten.

Op bord 7 was Tom als eerste klaar. Normaal gesproken komt Tom eigenlijk altijd te laat, maar maakt hij zijn verloren tijd altijd goed door een solide partij te spelen. Dit keer was hij echter ruim op tijd aanwezig, maar kwam hij al slecht te staan uit de opening en blunderde tot overmaat van ramp een stuk. 1-0 EsPion. Vanaf nu de wekker weer een half uurtje later zetten.

Ikzelf speelde op bord 6, en kwam ook niet al te best uit de opening. Maar mijn tegenstander maakte een strategisch dubieuze beslissing door de witte lopers op het bord te houden en vervolgens de stelling open te breken. Hier wist ik een mooie combinatie te vinden en zijn stelling klapte volledig in elkaar; 1-1.

Op bord 3 had Marten alle ruimte op de koningstelling en kon op mijn eerste inschatting flink wat druk uitoefenen. Het was dan ook tot mijn verbazing dat hij het remiseaanbond van zijn tegenstander besloot aan te nemen, maar Marten kan dit soort stellingen veel beter inschatten dan ik en had gezien dat na het afruilen van de stukken zijn tegenstander er iets sterker uit zou komen. 1,5-1,5.

Mathijs had een dame-eindspel voor zijn neus op zijn bord. Dat betekent dreigingen van (eeuwig) schaak aan beide kanten; het werd remise. 2-2.

Bord 5 was voor Simon. Hij speelde een dynamische partij met kansen voor beide spelers. Uiteindelijk kwam het neer op een toreneindspel waarbij Simon pionnen op de flanken had en zijn tegenstander een blok in het centrum. De koning kan maar één kant van het bord tegelijk verdedigen en Simons tegenstander moest opgeven, 2-3 in het voordeel van VAS.

Van Joost op bord 3 heb ik weinig meegekregen, iedere als ik langsliep om te kijken stonden er nog zoveel stukken op het bord dat ik niet de mentale energie kon opbrengen om de stelling goed te kunnen verwerken. En toen was het opeens voorbij, een half punt aan beide kanten het resultaten. 2,5-3,5.

Jelle, de drager van het topscoordersjasje, speelde op bord 1 en kwam slecht uit de opening, en werd daarna steeds verder teruggedrongen door de pionnen van zijn tegenstander op de damesvleugel. Het leek verloren, tot zijn tegenstander uit het niets een stuk en pion weggaf. Wat resteerde was een eindspel met een toren en een paard tegen een toren, dus zaak op minimaal 1 pion op het bord te houden en niet in een oeverloos eindspel te verzanden. Dat lukte en het werd 2,5-4,5.

Andy op bord 2, de man in vorm. Zonder enige twijfel de meest aanvallende speler van het team. Ook dit keer rook hij bloed, wat resulteerde in een zeer complexe stelling met een tactisch middenspel (zie ook Andy’s eigen bijdrage in deze mail) en een eindspel met twee torens tegen een toren, paard en twee pionnen meer. Waar de meeste spelers ervoor zouden kiezen om de pionnen aan te vallen, wist Andy een matnet op te zetten waar zijn tegenstander niet meer uit kon ontsnappen.

Zo werd het een mooie 5,5-2,5 overwinning voor VAS. Jelle, Andy en Simon zijn de favorieten voor het topscoordersjasje met 2 uit 2, maar naar twee rondes heeft iedereen in het team al punten gepakt, dus dat belooft de rest van het seizoen nog een interessante strijd te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *