VAS 4 doet ook nog mee

Door: Luc Schiebroek

VAS 4 moest ook spelen in het volle Cygnus Gymnasium. Na flink wat gepuzzel van Remy en ondergetekende, konden we uiteindelijk toch 9 teams kwijt. “Op Tata hadden ze minder ruimte” werd nog ergens geroepen en zo konden we na het laatste schuifwerk dan eindelijk beginnen. We speelden tegen Amsterdam West 3, een team vol jeugdspelers met een paar volwassenen om het team te leiden.

Het begon bij ons al erg vroeg spannend, want waar was Bastiaan? Na wat telefoontjes van Joris kwamen we erachter dat hij zich had verslapen. Kan gebeuren. Dus Bastiaan snel op de fiets richting het Cygnus. Zou hij nog op tijd zijn?

Ondertussen was de rest van het team rustig aan hun partijen begonnen, toen ik plots rechts van mij wat zag. Joost “ik dacht dat ik wit had” Hoogland speelde op bord 1 met de zwarte stukken tegen Jan Winsemius en in een scherpe Siciliaanse opening had zijn tegenstander plots een fout gemaakt!

Bg5* gevolgd door exd4 en zo stond Joost dus snel een stuk voor op bord 1. Zijn tegenstander heeft nog even doorgespeeld tegen de beknopte zwarte stukken in een poging de stelling te compliceren, maar Joost bleef rustig en wist na het consolideren de partij erg netjes te winnen. 1-0

Niet veel later zag ik vanuit mijn andere ooghoek dat Joris al snel een pion voor kwam te staan uit de opening tegen Myrthe Speckamp (Dochter). Met de zwarte stukken speelde Joris een scherpe variant van de Caro-Kann, waar zwart gelijk een aanval op het centrum begint. Met het extra materiaal bemachtigd wist Joris snel af te ruilen naar een paarden eindspel. Hij moest nog even aan het werk, maar een paar accurate zetten verder kreeg ik te horen dat Joris op het punt stond zijn pion te promoveren. Zijn tegenstander spartelde nog even tegen, maar gaf zich snel gewonnen.

Ik moest op Bord 2 tegen Aden Darie. Een jeugdspeler van 13 die de afgelopen maand 122 ratingpunten erbij kreeg! Met lichte spanning over hoe sterk deze jeugdspeler wel niet was, begon ik aan mijn partij. Gelukkig kreeg ik mijn vertrouwde Catalaans op het bord en maakte mijn tegenstander een paar positionele foutjes. Ik wist mijn stukken op de juiste velden te zetten, alle tactiek uit de stelling te halen en snel een pion te winnen. In een zoektocht naar tegenspel besloot mijn tegenstander de stelling te compliceren, wat leidde tot een leuke houdgreep:

Mijn tegenstander wist onder alle druk het niet lang vol te houden en gaf zich voor nu gewonnen. 3-0

Ondertussen tikte de klok van Bastiaan rustig door. Met nog een paar minuten over voordat we een reglementaire 0 op het wedstrijdformulier konden gaan zetten, kwam hij nog net op tijd binnen. Even de hand schudden van tegenstander Brent Waersegers ensnel de opening eruit blitzen. De spelers gaan van een knotsgekke opening naar een knotsgek middenspel om vervolgens een lastig eindspel in te gaan. Uiteindelijk besloten de spelers een remise te maken, waar Bastiaan nog maar 1 minuut op de klok had. In ieder geval een halve punt binnen en een kandidaat voor het klaarzetten van de borden volgende thuiswedstrijd. 3½ – ½

Links van mij op bord 3 kwam Huub er niet helemaal uit tegen Jeroen Speckamp (Vader). Na een prachtige opening en een scherp middenspel, waar zijn tegenstander constant op e6 dreigde te offeren, kwam Huub een kleine kwaliteit voor te staan. In het eindspel wat volgde wist ik niet zeker wat er aan de hand was, maar volgens Huub stond hij gewonnen.

Helaas begon vermoeidheid een steeds grotere rol te spelen naarmate de uren voorbij vlogen en zag Huub de winst niet meer voor ogen. De partij liep met een sisser af in een remise. 4-1

Filip speelde op bord 8 tegen Richard Speckamp (Zoon). Na een wilde opening kwamen de heren in een ongelijk middenspel. Na een paar trage zetten van de tegenstander wist Filip ruimte en initiatief goed te benutten. Zijn paarden kwamen op mooie velden en er stonden al snel pionnen op g4 en b4. Alle pionnen moesten naar voren. Filip wist uiteindelijk een stuk te winnen en besloot een kwal te offeren om triple-pionnen te creëren.

Na een korte consolidatie kon de aanval op de koning beginnen en die was dan ook kort maar krachtig. 5-1

Als een van de laatste nog aan het schaken was Niels op bord 6. Die was met de witte stukken aan de beurt tegen Paul Winnubst. Niels wist na een Damegambiet in een gecompliceerd middenspel te komen met de vraag: Kan wit e4 spelen? Niels besloot van niet en koos een andere richting: alles afruilen en een gunstig paard tegen loper eindspel spelen.

In principe is zo’n stelling gelijk, maar 1 speler kan drukken voor voordeel en dat is Niels.

Terwijl zwart moest afwachten, hebben de koning en het paard rondgedanst tot Niels uiteindelijk door wist te breken. Met de dreiging om de koning naar b6 te wandelen en een f-pion die gaat lopen, besloot de tegenstander de handdoek in de ring te gooien. 5-1

Dan was als laatste nog een toreneindspel aan het verdedigen tegen Milo Broerse op bord 7. Hij leek mooi uit de opening te komen en een goed middenspel in te gaan, maar hier ging het uiteindelijk mis. Hij kwam een pion achter te staan en wist het resulterende eindspel helaas niet te verdedigen. 6-2

Terwijl een deel van het team alweer naar huis was en de rest van het team naar Ajax-PSV, waren Huub, Niels en ik nog overgebleven voor het avondeten. Druk analyserend en fel discussiërend, genoten we van het eten en zijn wij ook niet veel later naar huis gegaan. Een geslaagde dag voor VAS 4! Met een beetje steun van onze collega’s in VAS 6 en een hoop geluk spelen we nog mee voor het kampioenschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *