PK-D: twee kwalificaties en bijna alleen overscores

Dat de VAS-jeugd erg goed bezig is, bewijst het PK-D maar weer. Dat is het persoonlijk kampioenschap van de regio Amsterdam en omstreken t/m 12 jaar.
Bijna iedere VAS’er die meedeed scoorde hoger dan we op basis van hun rating zouden verwachten. Een overscore heet dat. Dat betekent dat de VAS-jeugdleden razendsnel groeien ten opzichte van hun leeftijdsgenoten hier!

Raghav en Imre naar het NK!

De VAS’er die minder heeft gescoord dan verwacht, was ook meteen de VAS’er die de hoogste plek behaalde. Raghav mocht met de derde plek naar huis toe en was daar hartstikke tevreden mee.
De eerste dag was taai voor hem. Hij stond op 2,5 uit 4 en moest zelfs even een traantje wegpinken.
Maar hij herpakte zich heel goed, en dat is belangrijk. De tweede dag van het toernooi liet hij er geen gras over groeien. De laatste ronde ging hij maar voor remise in een betere stelling. Raghav had correct uitgerekend dat de beker daarmee gegarandeerd was.
Raghav is ook geplaatst voor het NK-D hierdoor.

En er is ook een tweede VAS’er door! Imre haalde 6 uit 9 en moest beslissingswedstrijden spelen.
Dat deed hij steengoed en koelbloedig. Hij gaf niets weg en wist elke fout af te straffen.
Zo kunnen we wel gewend raken aan zijn nieuwe hoge rating!

Hetzelfde riedeltje

Laten we genieten van de andere VAS’ers die het ook goed hebben gedaan.

Saffran had stiekem wel gehoopt op kwalificatie, maar moest berusten in 5,5 uit 9. Het zat hem ook weer niet mee. Vorig jaar moest hij in de slotronde tegen Akshaj en dit jaar was het precies hetzelfde riedeltje.
De zwaarste tegenstander in de laatste ronde treffen is erg nadelig voor je kansen en dat bleek ook. Liever heb je zo iemand vroeg in het toernooi, zodat je daarna nog terug kan komen.
Het is in ieder geval duidelijk dat de indeler niet aan vriendjespolitiek doet.

Binnenkort zal Aadith ook een VAS’er zijn. Hij wordt dubbellid. Daarmee versterkt onze clubavond zich met een groot talent, want hij scoorde hier 5 uit 9.

Bloedserieus

Dit toernooi was trouwens ongelooflijk sterk bezet. Ik keek op van het niveau van de partijen. Tot op de lage borden was het boeiend om te zien en werd er bloedserieus geschaakt. Iedereen gebruikte zijn tijd bijvoorbeeld heel goed. Het niveau op de lage borden was echt ongekend. En ook hoeveel schakertjes een rating boven de 1000 hadden, daar was iedereen van onder de indruk.

In dat licht is 4 punten van YiCheng best prima. Hij haalde daar dus óók een overscore mee.
En de 4,5 uit 9 voor Shashank is dus ook heel goed gedaan. Hij schaakt gestaag beter na elk potje. Het helpt ook dat hij bijna alle toernooien wel afgaat.
Maar al helemaal knap: Pengbo haalde 4 punten! Die jongen is echt reuzenstappen aan het zetten, want dat zag je een jaar geleden niet zomaar aankomen. Goed bezig!
Het was goed om Anton te zien bij het toernooi. Het was wel jammer dat hij 3,5 uit 9 scoorde, want hij heeft zeker weten meer in zijn mars.
Eytan keek zijn ogen uit bij alle ratings die hij voor zijn neus zag. Hij vierde elk succesje. En dat mocht hij regelmatig doen gelukkig. Ondanks dat hij even ziek leek op de tweede dag, kwam hij terug naar 3 prima punten. Hij is trots!

Eindstanden

Voor het algemene verslag, zie de SGA-website: http://www.sgaschaken.nl/tussenstanden-pk-d/

Tekst: Samuel Cohn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *