Eline steelt de show in Wijk aan Zee

Kind van de club Eline Roebers speelt deze (en volgende) week mee met de Tata Steel Challengers. De beste kwalificeert zich voor de fameuze Masters groep. Een grote eer dus om uitgenodigd te worden, maar Eline moest er wel lang over nadenken. Zou ze wel tegen al het verliezen kunnen in zo’n groep bomvol GM’s en 2600-plussers?

Ze heeft ‘ja’ gezegd op de uitnodiging maar is tot nu toe nauwelijks wijzer geworden wat betreft het antwoord op die vraag. Ze is ronduit aan het stunten namelijk… Op zondag kwam ze tegen kersvers Nederlands kampioen Erwin L’Ami met een heerlijke, prachtige aanvalspartij – die moet je gezien hebben!
De winst trok volop aandacht van de grote schaakcommentatoren. Om de partij terug te kijken zit je bijvoorbeeld goed bij de veelgevolgde Agadmator:

GM-norm in de maak?

De resultaten van de twee rondes daarna vielen niet tegen: remise tegen 2600, daar kan je voor tekenen. En met zwart gelijkspelen tegen vorig Nederlands kampioen Max Warmerdam is ook helemaal goedgekeurd natuurlijk. Hoewel ze de winstkans in het eindspel gemist had, daar zat ze toch wel mee.
De eerste ronde had ze wel verloren overigens, waardoor ze nu 2 uit 4 heeft tegen gemiddeld 2601. Voor een GM-norm heeft ze een TPR van 2600 nodig over negen partijen. Dus het wordt duimen dat Eline deze lijn gaat vasthouden, spannend!
De partijen zijn te volgen via tatasteelchess.com, Chess24 (met een livestream die af en toe ook de Challengers bespreekt) en Lichess. En wie achteraf tekst en uitleg zoekt van Eline zelf, hier kan je de post-match interviews zien: https://tatasteelchess.com/press-registration/video-gallery/.

In de nationale schijnwerpers

Heerlijk natuurlijk, dat Eline als voortrekker van het Nederlands vrouwenschaak zich zó laat zien, op het Wimbledon van het schaken! Ze blinkt uit als de wereld meekijkt, erg mooi om te zien. En ze is nog altijd maar zestien jaar oud… Alleen al haar aanwezigheid trok aandacht.

Ze is duidelijk een voorbeeldrol aan het vertolken. LINDA.meiden sprak met haar, ook over VAS: “Eline’s geschiedenis met schaken begint als ze zeven jaar oud is. ‘Ik ben toen ter tijd lid geworden van de schaakvereniging VAS in Amsterdam. Waarom? Ik zat in groep drie, maar leren deed ik met twee vingers in m’n neus. Daarom vonden mijn ouders het een goed idee om te gaan schaken. En dat vind ik nog steeds onwijs leuk. Ik heb het geluk gehad dat VAS op dat moment hele goede jeugdschakers had. Zij waren veel ouder dan ik waardoor ik enorm veel van hen heb geleerd.'”
Het volledige interview: https://www.linda.nl/meiden/meiden-reallife/eline-roebers-queen-gambit-nederland/.

Het Parool kwam ook met een ontzettend leuk stukje: “In haar privéleven ontkomt ze ook niet aan het schaken. De eerste ontmoeting met haar vriend Koi Pham dateert van tien jaar geleden. Plaats van ontmoeting: schaakvereniging VAS. Dates lopen regelmatig uit op een verhitte strijd aan het bord. Roebers kan een nederlaag slecht verteren. ‘Hij is goed hoor, maar gelukkig verlies ik bijna nooit van hem. En als dat gebeurt, word ik er alleen maar beter van.'”
Voor het volledige interview: https://www.parool.nl/sport/amsterdams-fenomeen-eline-roebers-16-naar-tata-steel-chess-het-schaken-lijdt-onder-mijn-school~b4761b8e7/.

NOS nam een filmpje met haar op, waar ze haar licht liet schijnen op de maatregelen tegen het valsspelen: https://nos.nl/artikel/2459717-geen-schaakmat-zonder-muismat-ook-bij-tata-steel-is-computer-nooit-ver-weg.
Update: donderdagochtend heeft de sportredactie al helemaal uitgepakt. Bijna net zo’n uitgebreide fan-page als hier! Zie: https://nos.nl/artikel/2460416-schaaktalent-roebers-16-wil-spelen-als-chaotische-legende-tal-vol-lef-en-intuitie

Trouw komt deze ochtend met een vrolijke reportage van haar successen: “Of vrouwen anders schaken dan mannen? ‘Dat hoor je wel vaker, ja’, zegt Roebers. ‘Vrouwen zijn over het algemeen wat banger en kiezen eerder voor de veiligere weg. Mannen schaken vaak wat agressiever, emotioneler.’ Schaterend: ‘Ik heb gehoord dat ik als een man schaak.'”
Lees het hier: https://www.trouw.nl/sport/eline-roebers-schaakt-als-een-man-zeggen-ze~b09f94b5/

Leuk om allemaal te volgen! Het állerleukste interview met Eline komt er nog aan, die verschijnt namelijk in ons lustrumboek over een paar maanden 🙂

Nog veel meer VAS’ers die schaken!

Overigens doen er nog veel meer VAS’ers mee met het schaakfestijn in Wijk aan Zee. Wesley begaf zich weer volop in het toernooileven door bij het weekendvierkamp een vol punt mee te pikken. Op dit moment zijn Daan, Jos, Bas en Ivo weekvierkampen aan het spelen. De jeugdtrainers geven het goede voorbeeld, zo hoort dat.
Die voorbeelden worden in ieder geval gevolgd. Raghav, Take, William, Jan en Rafael doen volop mee aan de tienkampen die vrijdag starten. Die hebben een volle week vrij van school geregeld, dat is speciaal! We verwachten dan ook dat ze tijd hebben om een mooi verslag te schrijven voor de website 🙂
Ik heb vast het één en ander gemist, maar wat senioren die ik spotte bij de aanmeldingslijst: Ben, Tejo, Sierk, Anton en Gerton. En ook mooi en eervol: ons andere oudere jeugdtalent Khoi is uitgenodigd voor de Qualifiers. Zet ‘m op iedereen!

Tekst: Samuel Cohn
Foto: Frans Peeters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *