Het leven in ronde zeven (van de Keizer)

We hadden weer een half digitale partij. In de internet partij Bart Romijn vs. Remy Hakvoort, kwam een Smith-Morra gambiet op het bord. wellicht geïntimideerd door het snelle spel besloten beide heren tot zetherhaling , met een pion meer voor zwart.

Sierk en Bas leverde een intensieve strijd. Beiden spelers waren tevreden met hun stelling. In een zeer genuanceerde positionele strijd om het veld e4 wist Sierk het centrum onder controle te krijgen. Na de partij kwamen er in de analyse nog allerlei interessante varianten voorbij die de complexiteit van de stelling goed duiden. Bas probeerde met een tactische handigheid de kwetsbaarheid van de witte stelling aan te tonen. Er schuilde een fout in de variant en plots stond hij materiaal achter. Hij was inmiddels ook in flinke tijdnood gekomen. Het was deze combinatie die Sierk zoals hij zelf aangaf wellicht te laconiek maakten. Met een smerige truc wist Bas aan het eind plots gelijk te maken en moesten de mannen het punt delen. U, de lezer van dit verslag bent echter de grote winnaar, want de heren hebben de partij gezamenlijk geanalyseerd en de bevindingen met ons gedeeld! Klik hier om te genieten!

De redactie juicht dit soort initiatieven van harte toe! Dus voel u volgende keer gesterkt wat te sturen!

Jos speelde tegen Niels Hoefsloot. Het leek een overtuigende aanvalspartij van Jos te worden. Een klassieke koningsaanval van wit; h4, lg5 Dc2, normaliter het handelsmerk van Niels . Jos speelt vol op de aanval, intenties volledig duidelijk. Niels blijft goed verdedigen tot het moment voor een counter-attack. Door de pionnenstorm staat Jos zijn koning kwetsbaar. Niels drukt goed door en pakt een mooie scalp!

Elco en Niels v.D. spelen een Hollandse pot. Niels offert vrij vroeg een stuk voor dubieus spel. Hij krijgt meer ruimte, het centrum en de witte koning blijft in het midden. Wit heeft bovendien de uitdaging om goede stukken te vinden voor zijn stukken. Net op het moment dat Elco een onnauwkeurigheid begaat maakt Niels ook gehaaste beslissing. De gevolgen zijn catostrofaal. Pats Boem winst voor Elco in onder de 20 zetten.

Henk en Ber bereiken vrij snel een dubbel toren en dame eindspel. Henk heeft een gezond pionnetje meer. Ber verrekende zich bij de spanning in het centrum en gaf een pion cadeau . Dit werden op gegeven moment zelfs 2 pionnen meer en een sensatie leek in de maak. Tegen het einde sloeg d vermoeidheid toe bij Henk. In gewonnen stelling geeft hij pardoes een volle toren weg. Desalniettemin een goede partij!

Robbert wist niet te stunten tegen Daan. In een Siciliaanse Svenchikov raakte Robbert al gauw het (theoretische) spoor bijster en moest dit bekopen met grote materiele verliezen.

Hans weet Tejo onder flinke druk te zetten door stukken naar actieve velden te dirigeren. Temeer omdat Tejo’s koning nog in het centrum stond zorgt dit voor flink gevaar. De druk over F-lijn wordt uiteindelijk beslissend. De zware stukken van Hans dringen binnen en bezorgen hem de winst.

Huong Do wordt door Niels altijd ingedeeld tegen tegenstanders die nog binnen moeten komen. Het maakt dat zij het eerste kwartier van de clubavond loopt te zoeken naar haar tegenstander. Dit keer was dat het geval met Ryan. In een Hollandse Opening kreeg zwart wat hij wilde bereiken. Een sterk overwicht in het centrum. Dit in combinatie met de passieve witte stukken zorgde voor een sterk initiatief bij Ryan en een overtuigende winst. Mooie pot die hier is na te spelen!

Ben vs. Milan. Milan weet in de opening een pionnetje mee te snoepen, later nog een maar de tweede bleek riskant. In complexe stelling voelt Milan zich gedwongen om een stuk tegen wat pionnen te geven. Niet veel later volgt helaas een grote tactische blunder en einde partij. “Ik moet duidelijk nog werken aan mijn concentratievermogen gedurende de gehele partij”: aldus Milan.

Floris zet zijn indrukwekkende entree bij de club extra kracht bij. Dit keer wist hij te winnen van Charles. Iedereen die weleens tegen Charles heeft gespeeld weet dat het niet makkelijk is om dat voor elkaar te krijgen.

Roland had deze keer de zwarte stukken en koos voor Najdorf variant. Hij kwam goed uit de opening. Mede omdat Casper experimenteerde met een nieuwe opzet die hij uit de theoretische krochten had opgeduikeld. De finesses zo bekende hijzelf waren nog niet helemaal duidelijk. Overtuigende winst voor Roland en de koppositie!

Voor de uitslagen van ronde 7 klik hieronde:

ronde-7-2021

Voor de stand na ronde 7:

stand-r7-2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *