IN MEMORIAM ARPAD HAMAKER

door Rob van Dongen

Donderdag 17 oktober is ons oud-lid en oud-secretaris Arpad Hamaker overleden. Twee dagen nadat hij vijfenzeventig was geworden. Hij had al een tijd last van zijn hart en ook zijn nieren functioneerden niet goed meer.

Arpad is meer dan vijfendertig jaar secretaris van VAS geweest. De laatste jaren zagen we hem niet meer. De afstand Wijdenes – Amsterdam v.v. werd hem te veel. De laatste paar jaar speelde hij voor Caïssa-Eenhoorn.

Arpad is een Hongaarse naam. Hij voelde zich ook een halve Hongaar. Zodra het gesprek over Hongarije ging, was hij één en al aandacht. Hij was net niet geboren in Hongarije, maar in Kittsee (15 okt. 1944) in het Oostenrijkse Burgenland, tegen Hongarije aan.

Als schaker behoorde Arpad niet tot de top bij VAS. Zijn ELO-rating schommelde jarenlang tussen de 1400 en 1500. Hij was wel iemand waar je op kon bouwen, vergat nooit wat, was vaak teamleider en was nooit te beroerd om iemand op te halen en weg te brengen.

Opvallend was dat, als Arpad een tijdnoodduel uitvocht, hij steeds harder op de klok begon te rammen met een soort Hongaarse vurigheid,

De bestuursvergaderingen vonden vaak bij hem thuis in Wijdenes (boven Hoorn) plaats. Na de vergadering kwam er altijd iets lekkers op tafel. Daar zorgde zijn vrouw Tessa voor, een schatje van de Philippijnen. Volgens mij hadden die twee een meer dan uitstekend huwelijk.

Vaak vertelde Arpad aan de bar, dat, als ie eenmaal gepensioneerd was, hij alles op het schaken zou gooien. Maar daar is niet veel van terecht gekomen. Zijn laatste rating schommelde rond de 1200.

Aan diezelfde bar stond Arpad vaak moppen te tappen, zoals alleen hij dat kon. Hij vertelde ze zo, dat je zes keer dubbel lag en dan moest de clou nog komen. Hij was de beste moppentapper van VAS.

Van beroep was Arpad bedrijfsarts, maar dan een zeer sociaal voelende. Als ik wel eens met een pijntje of iets anders bij hem kwam, wist hij meteen wat het was, kwam met Latijnse termen en wat je moest doen. Volgens mij was Arpad zo’n arts die nog nooit een foute diagnose heeft gesteld.

Het afscheid heeft in besloten kring plaats gevonden.

Hij ruste in vrede


Rob van Dongen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *