In Memoriam Leonardo van Manen

Onlangs bereikte het bestuur het trieste bericht dat onze oud speler en jeugdtrainer Leonardo van Manen op 26 maart was overleden. Op donderdag 1 april is hij begraven op de Algemene Begraafplaats in Bloemendaal.

Leonardo is tientallen jaren lid geweest van VAS en heeft veel partijen voor het vlaggenschip VAS 1 op zijn naam staan. De stoel van Euwe zoals het eerste bord van dit team traditioneel genoemd wordt was een voor Leonardo een bekende plek.

Leonardo was één van mijn eerste trainers toen ik ruim dertig jaar geleden bij VAS naar binnen liep. Er zijn weinig mensen die zo lief en betrokken waren hij. Gezegend met een aanstekelijke geestdrift voor ons geliefde spel. Een training begon met de opening als onderwerp en ontaardde dan in een enthousiaste partij tussen 4 kinderen tegen Leonardo.

Leonardo was een meester in je als jong schakertje het gevoel geven dat je briljante zetten uit je mouw schudde. Hij verzonk dan na een zet die waar je lang op gebroed had in diep gepeins en antwoordde dan met een weloverwogen zet. Het was nooit de beste zet en dit wist Leonardo dondersgoed. Het was altijd een zet die zorgde dat jij niet beteuterd achterbleef. Een zet die juist weer allerlei nieuwe kansen voor je bood om dingen in de stelling en over het spel te ontdekken. Nu ik er over nadenk is dat hoe Leonardo je altijd tegemoet trad, ook buiten de grenzen van het bord. Zacht en behulpzaam.

Het was een geweldig mens. Het VAS bestuur wil al zijn nabestaanden condoleren met hun verlies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *