VAS-jeugd domineert eindelijk: ook de Tweede Klasse van ons!

Het trouw blijven opdagen heeft zich rijkelijk uitbetaald: het was afgelopen donderdag een groot online feest voor onze schakers. 24 VAS’ers hebben hun zetten laten zien, en niet zonder resultaat… Laat dat smaken naar meer!
En niet vergeten: ook dit verslag bekijken we de Schaker van de Week. Twee subtoppers die wel wat meer aandacht verdienen.

Helaas kan ik niet anders dan met het goede nieuws beginnen. Mick heeft het nogmaals voor elkaar gekregen: op het nippertje pakt hij het goud. Altijd sensatie alom als een VAS’er wint. Het leek er niet meer in te zitten toen Rens twee punten voorsprong pakte. Mick moest alles op alles zetten, halveerde zijn tijd om misschien toch drie in plaats van twee punten te bemachtigen, maar kwam onze welbekende Jan tegen. En we weten inmiddels dat hij er aardig wat van kan. Maar, wat een geluk. Na een onfortuinlijk stukverlies besloot Jan het beste ervan te maken: hij gaf op. Ja, want zo behaalde Mick dé ereplek, net op tijd!
Als we Rufus niet op het plaatje zien, weten we dat hij daar niet ver onder zat. Dat klopt, want met een vierde plek werd hij de tweede beste VAS’er. Onze derde speler heeft de naam Ingo, hij vordert gestaag na zijn rentree de vorige keer. Voordat we het weten klimt hij naar een felbegeerd podiumplek, hou ‘m in de gaten!

Speler van de Week

Ons meest enthousiaste online schaker is toch wel Imre. Niet alleen deze lockdown, maar ook bij de allereerste (alweer een jaar geleden) gaf hij zo goed als altijd acte de présence. Hij bikkelt flink door, maar valt vaak nét buiten onze top drie. Niet gek, want die spelers zijn allemaal zo twee tot vijf jaar ouder. Des te knapper eigenlijk, een goede reden om hem te volgen dit toernooi.
Imre begon niet tegen de minsten. Tegen Brent (SVAW) behandelde Imre met zwart de opening duidelijk beter. Hij zette volle druk op een gepend paard, slim! De partij tegen de latere kampioen Mick leverde vervolgens een nul op, maar een korte blik leert al snel dat er meer in zat. Eigenlijk staat Imre prima; met een sterk plan kan hij heel ver komen, maar hij vergeet op te letten of zijn stukken wel veilig staan.
Dat gebeurde ook met zijn laatste partij (tegen Achyuth): altijd even checken hoe het zit met zo’n loperfianchetto (ooit van gehoord?). Waar het in elk geval om gaat: diagonalen zijn verraderlijk lastig te spotten. Een loper die stiekem dwars over het hele veld kijkt, moet je altijd in je achterhoofd weten te houden.

Dit toernooi onderhield Imre een leuke tweestrijd met Émilien (één van onze frequente top-driegangers). Bekijk eens het ongelooflijk sterk torenspel van Imre:

Émilien valt de pion van Imre op b5 aan: is dat niet heel vervelend? Hier vindt Imre met wit een heel slimme zet! Na Td7+, kan hij met diezelfde toren op b7 slaan en staat zijn eigen b-pion gereed om naar de overkant te marcheren. Cruciaal, want dat redt hem uiteindelijk…

Hierdoor won hij deze partij. Bij de andere wedstrijd spraken ze remise af, goed gedaan door Imre dus!
Verder had hij geen gemakkelijk programma, hij moest nog tegen spelen tegen voltallige top drie. En deze keer geen stuntjes, helaas. Maar door twee keer de buit te pakken waar hij ze moest pakken, kon hij uiteindelijk zeer tevreden afsluiten met negen punten. Zo komt hij al behoorlijk goed mee met de grote jongens. Mooi om zo’n talent aan het werk te zien!
Voor een leuke afsluiter, de bijna-slotstelling van Imre’s gewonnen partij tegen onze Alex. Kan jij ook voor wit de prachtige mat in één vinden?

Imre weet hoe hij een zwarte koning in het midden moet aanpakken. Hij heeft slim het centrum opengegooid en kan nu profiteren. Met Lg5 geeft hij schaakmat!
Intern klassement

Mick kon de punten behoorlijk goed gebruiken trouwens, hij stijgt daarmee naar de tweede plek in de bekerstrijd. Kan Émilien de ontketende Mick nog stoppen?

Naam15 aprTotaal
Rufus15223
Mick19171
Émilien11165
Max100
Oskar99
Andrija92
Imre992
Emiel285
Jan1082
Alex677
Tako71
Roy460
Lennox57
Joshua40
Nova39
Douwe30
Tobias25
David24
Olivier16
Bram14
Ingo1112
Olav12

Ziehier, de beloofde dominantie! En als je dacht dat dit het was? Oei, dan zit je flink mis… Alle bovenste zes plaatsen van de Tweede Klasse zijn bezet door VAS’ers. Wat een prestatie!
En dat werd geweten. Voor de eerste keer in de geschiedenis van de Tweede Klasse kregen we het voor elkaar: we wonnen als team de ronde! Iedereen schaakt individueel, maar de punten worden achteraf opgeteld per club. Het team met de meeste punten per speler wint. Met 10,6 punten waren wij iets meer dan een punt sterker dan Zukertort. (En dat kwam niet omdat er geen concurrentie was, maar liefst 30 spelers logden in bij het toernooi.)
De complimenten gaan natuurlijk naar al onze spelers die avond, want elke gewonnen partij telt mee. Maar we kunnen niet de drie podiumplekken negeren. Raghav won als vanouds met een 100% winstscore. Zo zie je wat secuur partijspel wel niet kan opleveren. Een relatief nieuwe naam duikt op bij de tweede plek: Kien. Bijzonder dat hij het zilver heeft binnengehaald, want dat gebeurde met evenveel punten als Raghav! Saffran had even een dipje halverwege het toernooi, maar door een uitstekend begin en slot wist hij zich verzekerd van het brons.
Verder noem ik graag de andere VAS’ers van de top 6: mystery guestEngeltje‘, Bregje die niet meer van stoppen weet en een razendvlugge Marco.

Speler van de Week

Er spelen zoveel interessante schakers in de Tweede Klasse, maar deze keer bekijken we het toernooi van Aantarik. Hij is gloednieuw: nog geen les gehad, maar elke week van de partij. Dan word je vanzelf sterker! Laten we eens kijken wat we kunnen verwachten zodra we hem op de club gaan zien spelen.

Aantarik begon tegen ene ‘AriVir’, een speler van SVAW. Daar vergat hij dat zijn dame plotseling aangevallen stond, kan gebeuren. Daarna, tegen Khang, wist hij te winnen en dat blies zijn toernooi weer hoop in.
Wat me opviel: Aantarik vind het heel leuk om met traplopen mat te zetten! Dat is een systeempje waarbij je de dame en toren om-en-om een rij laat opschuiven, zodat de koning steeds verder naar de rand wordt geduwd. Op het bord ziet het eruit alsof die twee stukken aan het traplopen zijn, zoals hier bij zijn derde partij, tegen een andere speler van SVAW:

Aantarik speel met wit en beweegt zijn dame twee stapjes naar boven, naar g8. Schaakmat!

Maar voor je het zover kan laten komen, moet je wel stukken winnen. En dat lukte hem in veel partijen alleraardigst. Tegen An lukte dat niet, maar tegen Phuong-Nga (die kennen we nog van vorige week) won hij in een partij die op-en-neer ging. Mijn tip is om aan het begin van de partij sneller de stukken zoals de paarden en lopers samen naar voren te bewegen. Je ziet dat als deze stukken wel tevoorschijn komen, ze al snel de vijandige stukken kunnen opgrijpen.
Door nogmaals van Khang te winnen, sloot Aantarik met 8 punten af. Vier winsten uit zes partijen is echt een goede score. We zijn benieuwd welke stappen hij gaat maken volgend seizoen; het lijkt erop dat hij een flinke uitdaging gaat vormen voor de anderen, wordt spannend!

Intern klassement

Het gaat nek-aan-nek om de derde plek. Wordt het Kien of Marco?

Naam15 aprilTotaal
Raghav20221
Saffran18206
Kien20134
Marco14132
An8101
Robin1086
Aantarik879
Khang465
Jack752
Hadia50
Phuong-nga544
Bregje1644
[engeltje]1639
Everest427
Reyansh723
Daniel14
Nayeli13
Pepijn213
Ivan12
Kay2

Tekst: Samuel Cohn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *