KNSB VAS 1: is hongerig

De strijd tussen de twee oudste verenigingen van Nederland en tevens de koplopers in Klasse 2C werd gespeeld op een industrieterrein naast rioolverwerkingsbedrijf gebr. Van Vliet

Eenmaal binnen bleek het denksportcentrum echter toch een heel mooi decor te zijn voor een leuke wedstrijd. Ruime en rustige zaal met comfortabele stoelen en mooi materiaal.
Het beloofde vooraf een spannende wedstrijd te worden. Marc bleek op het laatste moment door overmacht niet beschikbaar maar Jan de supersub stond klaar om in te vallen.

We kwamen vrij snel op een 1-0 voorsprong dankzij Victor. In een obscure zijvariant van de Najdorf die naar eigen zeggen ‘eigenlijk niet goed is’ ontstond een interessante stelling. Objectief bleek wit beter te staan maar hij greep een paar keer flink mis en Victor won overtuigend.

Niels zette de onzen op 2-0 in wat hij ‘misschien wel zijn beste partij ooit’ noemde achteraf. Zijn voornemen om dit gevoel niet te laten bederven door de engine sneuvelde al bij het eten. Het was desalniettemin een zeer goede pot. Een mooi pionoffer gevolgd door een kwalteitsoffer leidde tot grote complicaties waar zijn sympathieke tegenstander niet meer uit wist te komen. 2-0

Patriek had het moeilijk. Maar dan met name qua gevoel over de stelling. Want achteraf leerde hij dat hij eigenlijk wel heel goed had gestaan de hele partij. Maar door te handelen op het gevoel gooide hij zijn eigen ruiten in. De tactische verwikkelingen die bij initieerde pakte verkeerd uit. 2-1. Maar complimenten voor zijn tegenstander die een sterke pot had gespeeld.

Jan Roebers keek naar de borden, keek naar zijn stelling en besloot geen risicos te nemen. De punten werden gedeeld. 2,5-1,5. Ook bij Ed werden de punten gedeeld. De tegenstander claimde driemaal de dezelfde stelling, 3-2. Was een stunt in de maak?

Jos had een ogenschijnlijk voor hem iets lastiger eindspel. Sierk speelde een ijzersterke pot op bord 1 tegen IM Scheeren. Maar het was nog heel ingewikkeld. En Marcos had het zwaar tegen de andere topper van Messemaker, Ypma. In een Benoni had zijn tegenstander een positioneel schijnoffer gepleegd met wit op d4. Er zat weinig anders op dan het aan te nemen waarna hij geïsoleerde vrij dubbelpion kreeg op d4. Maar ook een iets zwakkere loper.

Bij Jos kantelde de kansen. Een klein schijnoffer loste de problemen op en bracht een ongelijk loper eindspel op het bord. Maar wel met de betere kansen voor Jos.

Marcos hield het nog heel goed bij elkaar maar zijn tegenstander bleef de druk opvoeren. En ver in het eindspel moest hij toch capituleren 3-3.

Sierk toonde zich een waardig achterwerk op ‘de stoel van Euwe’. Met vaste hand leek hij zich naar de winst te voeren. Maar door wellicht vermoeidheid koos hij toch te snel voor een afwikkeling die hem eigenlijk te weinig gaf ten opzichte van het voordeel dat hij had. Nog steeds een betere stelling maar winst leek een stuk moeilijker.

Jos speelde het eindspel met fluwelen hand naar winst!! 4-3. Sierk had afgewikkeld naar een toren en pluspion tegen alleen een toren. Het was niet te winnen maar het betekende wel de winst van de wedstrijd 4,5-3,5.

Na afloop liet het team het eten zich goed smaken bij de Beren in Gouda. Het is duidelijk VAS 1 is hongerig.

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *