Zwarte Veulen GP: 114 schakers en schakertjes op glorietocht

De jaarlijkse traditie: in het begin van het seizoen verblijden we de jeugdleden van Amsterdam en omstreken met onze Zwarte Veulen Grand-Prix. Zondag 9 oktober was het zover en we kunnen terugkijken op een enthousiaste schaakdag. Er waren superveel aanmeldingen, 114 verschenen met goede moed achter de borden. 27 daarvan waren VAS’ers, een mooie opkomst. En als kers op de taart kunnen we een piepjong VAS-talent uitroepen tot de grote winnaar…

Raghav overtuigend eerste

Groep 1 met de beginzetten op het bord. (Foto: Betty van Cleef)

De eerste groep was weer sterk bezet, maar het waren de jonge krachten die het verschil wisten te maken. Raghav moest enkel een halfje afstaan aan William. Het is duidelijk dat Raghav terug in de lift zit, want dit is weer een topresultaat. Kampioen van de Zwarte Veulen GP 2022 en dat al op zijn achtste! Dat is echt ongekend hoor…
William leek de gedoodverfde favoriet. Een paar weken terug won hij nog de eerste GP van het seizoen, in Amsterdam West. Hij krijgt er geen genoeg van, of om hem letterlijk te citeren: “SCHAAK, SCHAAK EN NOG MEER SCHAAK!!!”
Maar achteraf gezien viel al in ronde 1 de beslissing. Matthieu liet zien beter met tijd om te gaan en William werd gevlagd. Dat ging daarna beter, maar er moet gezegd worden dat hij nog maar 2 seconden over had toen hij Leon (uit Utrecht) door zijn tijd zag gaan…
Het zat bomvol VAS’ers in de topgroep. Andrija beleefde een prima dagje en kan niet ontevreden zijn met de vierde plek. Émiliën echter zal wel gebaald hebben dat de winsten uitbleven.
De leukste verrassing van de dag was de late aanmelding van Ingo. Hij was even verdwenen, maar maakt nu een stevige comeback. Back in business!

Lennox van de nul af!

Groep 2 zit er klaar voor. (Foto: Betty van Cleef)

In de tweede groep wist Max ongeslagen de punten binnen te slepen. Belangrijk was de onderlinge winst tegen Aman. Een mooie eerste plek en toevoeging aan zijn bekercollectie levert dat op.
Lennox was gebrand op revanche. De vorige editie kwam hij maar niet van de nul af, maar die vloek liet hij al in ronde 1 achter zich. Het luidde een sterke schaakdag in, genoeg zelfs voor het brons. Hij zal tevreden zijn!
Imre beleefde een gezond schaakdagje, en bereikte de vierde plek. Misschien geen al te grote stunten, behalve dat hij de groepswinnaar nog op remise kon houden.
Overigens lukte Bregje dat ook. Naar het toernooi nam ze het prachtige schild mee: de wisseltrofee voor het beste meisje van het toernooi. Ze kon ‘m niet mee terug nemen helaas, met haar drie punten. Een meisje uit groep 14 schaakte 6,5 punten bij elkaar, dat zal een mooie motivatie zijn om volgend jaar weer mee te doen!

Bizarre tie-break in groep 4

De twee VAS’ers in de derde groep bezaten nog niet de topvorm die nodig is om zo’n gelijkwaardige groep naar zich toe te trekken. Alex kwam tot 2,5 punten en Olav behaalde drie winsten.


Maar in groep 4 was de gelijkwaardigheid wel héél treffend. Iedereen speelt zeven rondes en bij 3,5 punten zit je netjes op de 50 procent. Goed voor een middenmootplek. Maar wat zagen we hier gebeuren: 5 – vijf! – spelers hadden een halfje meer dan die 50 procent en eindigden daarmee massaal op de gedeeld eerste plek.
Om de bekers te verdelen moesten de rekenmeesters aan de slag. Onderling resultaat, Sonneborn-Berger punten…
En de VAS’ers in deze groep hadden geluk! Saffran mocht met het zilver aan de haal en Tako vond zichzelf terug op de derde plek. Gefeliciteerd!

De zilvervloot

Daniël moest zich staande houden in een groep vol Zukertorters. Hij deed zijn best en kwam tot een prima tweede plek.


Baris op zijn beurt hield stevig stand in de zesde groep. Hij won zelfs van de uiteindelijke nummer één! Dat hij goed kan schaken is dus duidelijk, maar het is even belangrijk om tegen de op papier mindere spelers koelbloedig de boel af te blijven maken. Nu eindigde hij op de tweede plek!
Ook Joshua was in deze groep van de partij en komt met 3,5 punten op een verdienstelijke vierde plek.

Scoren in je debuut

David was in uitstekende doen vandaag. Als laagstgerate van de groep bokste hij zich prima naar boven. Een vierde plek zelfs!
Het puntenaantal deelde hij met An, die zo ook een verdienstelijk toernooi mee heeft gemaakt.
Nieuwe lid Tjeerd is bij onze eerste beste toernooi erbij, dat is het schaakplezier wat we zoeken! 2,5 punten is een prima beginpunt, vanaf hier gaat hij hartstikke snel groeien kan ik alvast vertellen.


Groep 8 gaat bijna van start! (Foto: Vilas Pathak)

Hier hebben we weer een VAS’er aan top! Olivier bleef ongeslagen en kan vanaf nu gaan werken aan zijn prijzenkast. Hij is ook gloednieuw lid en weet dus al indruk te maken.
Net als Olivier en Tjeerd komen Jeanne en Amira over van basisschool Oscar Carré. Een school waar het schaakenthousiasme flink is aangewakkerd, mooi om te zien! Amira kwam helaas tot maar één punt, maar Jeanne wist daar een halfje bij te snoepen. En niet zomaar eentje, dat was tegen de groepswinnaar Olivier!
De grote stunt van de dag kunnen we gerust Ira noemen. Minstens twee, vaak vier jaar jonger dan haar concurrentie in deze groep. Maar dat was niet te merken. Ze kwam tot vier punten en een derde plek. Vorig jaar speelde ze nog in de laagste groep…

De jongste talenten in actie

In groep 10 was Nova vrolijk aan het schaken en sprokkelde 2,5 punten bij elkaar! Dit was trouwens een tienkamp, dus ze konden niet tegen iedereen een partijtje spelen.


De laatste VAS-medaille: Khang bereikte de tweede plek met 4,5 punten. Hij is snel aan het groeien. Nog hartstikke jong ook, dus daar gaan we veel van zien.
Het is knap hoe Vernon zich staande weet te houden. Een paar maanden geleden was hij nog aan het oefenen met de stukken en wist hij hier twee potjes te winnen. Een snelle leerling dus!


Het nieuwe enthousiaste VAS-lid die deze groep kwam verrijken heet Pengbo en hij scoorde nu 2,5 punten. Ook voor hem een gezond debuut.

(Foto: Betty van Cleef)

De medaillespiegel

(Foto: Han Dijsselbloem)

Goud: Raghav (groep 1), Max (groep 2) & Olivier (groep 8)
Zilver: Saffran (groep 4), Daniël (groep 5), Baris (groep 6) & Khang (groep 13)
Brons: William (groep 1), Lennox (groep 2), Tako (groep 4) & Ira (groep 8)

Gefeliciteerd aan iedereen!

(Foto’s: Niels Hoefsloot)

De volledige eindstanden zijn te vinden op de SGA-website: http://www.sgaschaken.nl/114-schakers-bij-zwarte-veulen-gp-raghav-wint/

De échte toppers van vandaag

Clubvoorzitter Remy moest helaas thuiszitten, maar hij had gelukkig een uitstekende vrijwilligersploeg bij elkaar gevonden. Zo komen de seniorenafdeling en de jeugdafdeling samen verder!
Achter de bar stonden Betty, Cornelie, Mark en Corinna. Er ging een recordhoeveelheid koffie door hun handen.
Veel dank aan de tafelleiders Ticho, Arik, Lode, Marrit, Elco, Han, Daan en Huub.
Ivo was onmisbaar als indeler, die had een ongelooflijk druk dagje vanwege wat last-minute verschuivingen in de groepen.
Gerton en jeugdspeler Tako kwamen nog speciaal helpen met opzetten, super!
Schaakvader Niels kwam op het eind nog even de conciërgerol vervullen, toen Wijnand ervandoor was.
En Niels (het seniorenlid), Jouke en Jeroen hielden de kinderen uitstekend bezig met hun beervaardigheden. Er stonden aan het eind van elke ronde wel twintig tot dertig kinderen eromheen aan het dringen, indrukwekkend!

Tekst: Samuel Cohn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *