PK-E: de comebacks van Bregje en Raghav

Op zondag 28 maart stond het Persoonlijk Kampioenschap schaken t/m 10 jaar van de regio Groot-Amsterdam op het spel. Online deden toch 34 kinderen mee, evenveel als we gewend zijn. En gelukkig waren flink wat van die spelers lid van VAS: bijna de helft namelijk, 15 spelers! We kunnen trots zijn op dat we ons altijd zo prominent laten zien. Bovenal complimenten aan de spelers die het enthousiasme zo weten vast te houden.
De grote vraag is: leverde al deze deelname wat op? Laten we eens in de uitslagen duiken!

Strijd om de derde plek

Wat betreft de eerste twee plaatsen was het al snel duidelijk tussen welke twee spelers het spannend zou worden. Maar voor de derde plek was het enorm spannend. Tot het allerlaatst hadden veel spelers de kans om die positie te bereiken. Immers: bij gelijk aantal punten zou nog een barrage volgen.
En in die laatste twee rondes deden de VAS-spelers enorm goede zaken. Raghav bijvoorbeeld stond vijftiende na ronde 5, maar wist geweldig terug te komen door alles te winnen.
Maar hij was lang niet de enige, ook Oskar, Alex, Olav bereikten de vijf punten op knappe wijze en daarmee de gedeeld derde plek. Daar komen is al een hele prestatie, dus complimenten alvast.

Samen met een speler van Almere (Ashwath) gingen ze de beslissingswedstrijden in. Iedereen speelde één snelschaakpartij tegen elkaar. Bij het PK-D bleken twee VAS’ers in de barrage niet genoeg te zijn, zou het deze keer anders lopen?
Oskar had een zware schaakmiddag. Hij speelde al vroeg op de bovenste borden en trof eigenlijk alle zwaargewichten. Uitgeput als hij was, verliepen de potjes niet vlekkeloos meer. Dat kan gebeuren na zoveel druk en uren achter de computer!
Alex en Olav moesten allebei tegen Raghav hun meerdere erkennen. Hopelijk ervaarden ze het niet als een al te somber einde van het toernooi, want ze hebben sterk spel getoond gedurende de hele middag.
Maar hoe zou Raghav tegen die Almeerder spelen? Hij won overtuigend! En daarmee is hij officieel derde geworden en kan hij zomaar gaan spelen bij het Nederlands Kampioenschap in de E-categorie. Wie had gedacht toen hij als zevenjarige (!) jongen een paar maanden geleden kwam proeven aan onze online clubavond?

Wie wordt het beste meisje?

Er was nog een andere belangrijke titel te vergeven: het beste E-meisje van de SGA! Een aantal kanshebbers kwamen opdagen. Phuong-Nga speelde met 3 uit 7 een redelijk toernooi, maar kwam net tekort om in de titelstrijd voor te komen. Hadia speelde in de tweede ronde al tegen Bregje. Aangezien de laatstgenoemde toen won, leek het erop dat we onze hoop op Bregje moesten vestigen.
Totdat zij in de vijfde ronde tegen een andere verrassende titelkanshebber werd ingedeeld, Anastasia. En in die partij glipte de stelling uit haar handen. Misschien had ze er nog remise uit kunnen halen, maar dat lukte Bregje niet. Er moest dus een inhaalslag worden gemaakt, en vol goede moed ging ze aan de slag.
Met succes, want ze wist een barragematch uit het vuur te slapen. Allebei eindigden ze met vier punten namelijk. Zou het nu wel lukken om tegen haar te winnen?
Het antwoord is een volmondig ja. Bij allebei de partijen gaf ze haar tegenstander geen kans. En dat betekent: we hebben ook bij de E’tjes het beste van de SGA! Voor haar extra bijzonder, want ook de eerste helft van het seizoen kon ze niet naar VAS komen. Een prachtige comeback zo 🙂

Hoe verging het de andere VAS’ers?

Imre had waarschijnlijk hoge verwachtingen na de net misgelopen derde plek bij het PK-D. Maar het deelnemersveld hier was heel sterk eigenlijk. Hij eindigde met een half puntje te weinig om nog eens mee te doen aan die spannende slotfase. Helemaal niet gek, want dat halfje was tegen een behoorlijk goede tegenstander. Volgend jaar beter!
Een heleboel andere VAS’ers eindigden met drie punten achter hun naam. Dat betekent dat ze eigenlijk een prima toernooi hebben gespeeld; veel van de spelers boven ze, schaken mee in de Eerste Klasse op de donderdag namelijk. Saffran, An, Marco, Roy en Kien hebben zo weer veel goede schaakervaring opgedaan. Dat zullen hun schaaktrainers waarderen 😉
Pepijn eindigden het toernooi met een verdacht lage score (één winstpartij), maar dat lag aan iets anders! Hij moest de laatste twee rondes plotseling missen. Om de volgende dag naar school te mogen, stond hij in de rij voor een coronatest…
De jongste deelnemer van het toernooi is geboren in 2015 en heet Khang, het broertje van An. Hij wist toch een aardig puntje uit het toernooi te slepen. Hopelijk smaakt dat naar meer (zoals naar het PK-FGH wat ergens eind mei gaat plaatsvinden, we delen de informatie zodra we daar meer over kunnen zeggen).

Tekst: Samuel Cohn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *